Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jedlé plevele

Snad nejznámější jedlou divokou rostlinou je česnek medvědí (Allium ursinum). Roste ve vlhkých, na živiny bohatých lesích a luzích, v Černovickém hájku na jaře tvoří hustý koberec. Česnek poznáme podle řapíkatých úzce eliptických listů, bílých květenství tvořících polokoule a především díky intenzivní česnekové vůni. Díky vůni jej odlišíme od jedovaté konvalinky, která může mít listy podobné. Mladé listy se sbírají ještě před kvetením, tedy na přelo-mu dubna a května. Je možné je použít do salátů, rozetřené listy poslouží jako koření či studená omáčka pesto. Při tepelné úpravě jej připravujeme jako špenát. Uvádí se jeho léčivé vlastnosti při snižo-vání krevního tlaku, na což si musí dát pozor lidé s nízkým krevním tlakem. Sběr listů populaci česneku neohrožuje, pod zemí má totiž uložené cibulky, ze kterých další rok opět obrazí.

Orsej jarní (Ficaria verna) je rostlinka z čeledi pryskyřníkovitých, jejíž využití je určeno spíše pokročilým sběračům. Hlavním poznávacím znakem orseje jsou žluté květy o průměru 2–4 cm s 8–10 okvětními lístky. Jeho okrouhle ledvinité až srdčité lesklé lístky ovšem sbíráme zásadně před kvetením, proto je zájemce musí bezpečně poznat. Listy sbírané v době kvetení jsou jedovaté! Mladé rostliny obsahují vitamín C a jsou tedy vhodné začerstva do jarních salátů.

Při okraji lesa můžeme vidět růst nenápadný popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea). Je to až 30 cm vysoká bylina s okrouhlými zubatými listy a modrofialovými květy. Aromatická nať se sbírá v dubnu až květnu a použití má všestranné. Čerstvá vám zachutná v salátech a usušená poslouží například k ochucení masa a zeleniny.

Zahrádkáři bršlici kozí nohu (Aegopodium podagraria) znají jako úporný plevel. Její mladé, ještě lesklé dlanité listy se ovšem výborně hodí do salátů, obsahují také vitamín C a mají mít léčivé účinky pro nemoc dnu, z čehož je odvozeno i její latinské jméno. Při sběru si dáváme pozor na záměnu se sasankou hájní, která je jedovatá a se kterou si ji méně zkušený sběrač může splést. 

 

Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí, projekt nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024