Kalendář akcí
Nejbližší akce
Termín: 1. února (sobota) 9.00 – 9. března 2025 (neděle) 13.30, místo konání: Hostětín
Z důvodu změny v harmonogramu renovace Centra Veronica Hostětín můžeme i letos nabídnout dvoudenní ovocnářské kurzy (2 termíny - začátek února a polovina března).
Termín: 15. března (sobota) 9.00 – 16. března 2025 (neděle) 21.00, místo konání: Hostětín
Lektor:Ondřej Dovala Termíny:15. 3. 2025 - lektoruje Ondřej Dovala16. 3. 2025 - lektoruje Ondřej DovalaKapacita 1 kurzu je 25 osob. V případě velkého zájmu vypíšeme další termíny. Rámcová náplň kurzu:Význam a pravidla řezu. Zapěstování mladých stromků, údržba plodících výsadeb, zmlazování stárnoucích stromů. Správně volený termín a techniky u jednotlivých druhů, odrůdová specifika. Rozdíly v řezu extenzivních kmenných stromů a intenzivních nízkých tvarů (zákrsky, vřetena, ovocné stěny). Praktické ukázky řezu kmenných tvarů jádrovin. Výchovný, opravný, udržovací a zmlazovací řez. Praktické ukázky řezu. Přesná náplň kurzů lektora Ondřeje Dovaly - přečtěte si níže. Místo konání:Centrum Veronica, Hostětín 86 (Jak se k nám dostanete?)Teoretická část bude probíhat v sále vzdělávacího Centra Veronica. Praktická část v extenzivním sadu za Centrem Veronica, v sadech v blízkém okolí Hostětína. Cena kurzuPoplatek za jednodenní kurz: při platbě do konce ledna 2025: 1850 Kčpři platbě od února 2025: 2000 KčJe nutno se předem přihlásit. Za platbu v eurech € účtujeme administrativní poplatek 100 Kč. Stravování Vaříme převážně z bio-potravin, z fair trade produktů a místních surovin z našeho regionu. Nabízíme oběd (včetně polévky, 170 Kč) a večeři včetně nápojů (160 Kč). Tento kurz budeme vařit bezmasou stravu. Pro případné individuální stravování je k dispozici kuchyňka – vařič, trouba, lednička, mikrovlnná trouba, varná konvice, základní nádobí (příbory, talíře, hrníčky, hrnce,…). Stravování není zahrnuto v ceně kurzu. Objednáte si jej v registračním formuláři. Přihlášky:Přihlašujte se prosím přes registrační formuláře vpravo na stránce (Registrace na akce). Potřebujete-li se dozvědět další informace nebo upřesnění, kontaktujte nás na mailu ilona.zalesakova@veronica.cz | nebo telefonu 771 270 386.Po přihlášení Vám pošleme fakturu/údaje k platbě. Faktura bude na celou výši objednávky (tedy lektorné + případně strava). Své místo na kurzu budete mít jisté až po zaplacení faktury. Storno poplatky:Při odhlášení do 14 dní před konáním kurzu: 500 Kč (vracíme Vám tedy zaplacenou částku minus 500 Kč)Při odhlášení později: celá zaplacená částka. Samozřejmě za sebe můžete poslat náhradníka. Rámcový časový harmonogram:9:00 - 9:45 - registrace účastníků10:00 - 13:00 - výuka12:30 nebo 13:00 - oběd (upřesněno při kurzu)13:30 - dle domluvy účastníků a aktuálního počasí - venkovní výuka18:00 večeře - dle domluvy účastníkůpo večeři diskuzní program s lektorem, dobrání teoretické části, cca do 21 hodin Přesnější náplň kurzů lektora Ondřeje Dovaly:Ovocnářský kurz „Principy řezu ovocných dřevin“ rok 2025Tento kurz lze chápat jako doporučenou péči o ovocné dřeviny počínaje výsadbou. Ideální péče o ovocné stromy nespočívá jen v jejich řezu, ale i vzhledem k jeho očividné celkové „záhadnosti“ v našich končinách, bude samozřejmě základním kamenem kurzu.Kurz má dvě části, které se prolínají a obě jsou velmi důležité. Teoretická část se skládá z prezentace s mnoha fotkami stromů (před a po ošetření), která je koncipována tak, že se probírá řez stromů v různých životních stádiích, tedy od mladých stromů po staré. Je kladen mimořádný důraz na pochopení biologických principů, kterými by měl být podložen jakýkoliv řez.Běžně se řez ovocných dřevin dělí na řez výchovný, udržovací, zmlazovací. Vzhledem k tomu, že řezem se snažíme vytvořit rovnováhu, vystačíme možná s jedním pojmem a sice řezem harmonizačním. Vytvoření rovnováhy je totiž hlavní důvod, proč řez vůbec provádět. Druhým zásadním důvodem je cílenými řezovými zákroky vytvořit korunu stromu tak, že lépe pracuje s prostorem a sluncem. Pokud jsme schopni si takto koruny zapěstovat, tak řezová činnost vůbec nemusí být každoroční záležitost. Záleží ovšem i na druhových a odrůdových specifikách.Velkým bonusem tohoto kurzu je to, že v místním selském sadu jsou prováděné systematické zákroky na ovocných stromech už 4 roky. Jejich cílem je vypěstovat takové koruny ovocných stromů, které nevyžadují nutně každoroční péči. Sami uvidíte, že poté, co stromy začínají plodit, není nutno to s jejich řezem přehánět. Krom výchovného, popřípadě udržovacího řezu mladých stromů, které většinou už začínají plodit, budeme svědky i ošetření starých ovocných stromů (zmlazovací řez, který zohledňuje stáří a kondici stromu) pomocí lanové, arboristické techniky.Navštívíme i výsadbu intenzivního jabloňového sadu, kde (snad) zjistíme, že principy řezu jsou univerzální a lze je použít i v těchto typech výsadeb.Krom vlastního řezu budou probrány i základy kvalitní výsadby, s kterou souvisí doporučený výsadbový spon v závislosti na vzrůstu odrůdy a podnože. Pokud bude zájem, můžeme si říct leccos o starých a krajových odrůdách, školkaření, roubování a mnoha dalších věcech, které souvisí s ovocnářskou problematikou.Náplň kurzu je mimořádně vhodná pro lidi, kteří chtějí problematiku řezu ovocných dřevin opravdu pochopit a kteří se chtějí o své ovocné stromy kvalitně postarat.Pokud se chcete dozvědět víc o lektorovi kurzu, jaký je jeho pohled na řez ovocných stromů, navštivte web www.ondrejdovala.wordpress.com.