Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Kalendář přírodního zahradníka – prosinec

Mrazivý vzduch nás pomalu tlačí spíše ke kamnům, přesto se ještě přesvědčíme, zda je zahrádka připravená k zimnímu spánku. Posledním pohledem zkontrolujeme koruny stromů, zda ještě někde nezůstaly viset scvrklé moniliózní plody, a podle potřeby opravíme ptačí budky. Prohlédneme, očistíme a nakonzervujeme nářadí, opravíme rozviklané příčky žebříků a nezapomeneme ani zabezpečit vodní potrubí nebo nádrže. Zkontrolujeme oplocení, případně proti okusu zabezpečíme stromky pletivem, pytlovinou, nebo alespoň novinami. Pohled do kalendáře nám připomene blížící se vánoce, nařežeme si pár větviček třešní (nejlépe na svátek Barborky), pokud máme to štěstí, že v našem okolí ještě nějaké rostou. Kdoulovce i zlatici stačí nařezat později, kvetou asi po týdnu. Zkontrolujeme i zateplení sklepa a choulostivějších rostlin.

Tak, jsme hotoví...Teď je pravý čas v klidu se porozhlédnout po naší zahrádce, co by se dalo v příštím roce ještě zlepšit. Kde zachytit více dešťové vody, vybudovat jezírko či napajedlo pro ptáky, zasadit či přeroubovat stromky (pro řezání roubů peckovin je v polovině měsíce vhodný čas) nebo keře drobného ovoce (nařežeme si potřebné řízky a uložíme je na chráněné místo v zahradě spolu s rouby, ale nezapomeneme vše dobře označit). Plní nápadů zalezeme konečně ke kamnům vše dobře promyslet a zahloubat se do odborné literatury.

Jistě také objevíme nějakou novou skvělou knihu třeba jako vánoční dárek.

Jakmile napadne sníh, je na čase myslet i na naplnění krmítka, jednoduchým krmítkem je i borová šiška namočená v loji, kterou pověsíme na provázek třeba pod střechu. Na vánoce pak je hezkým zvykem nazdobit stromeček i pro volně žijící živočichy, především ptáky. Uplatní se na něm dobře malá jablíčka, řetězy ze sušených jeřabin a šípků, i směs semínek a loje nalitá do formiček, fantazii se meze nekladou.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024