Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN
Tiskové zprávy
Podívejte se všechny tiskové zprávy

Bio jehněčí a zelenina z regionu mohou provonět i vaši kuchyni. V Hostětíně vás naučí přípravu pěti kompletních podzimních menu.

(Společná zpráva Ekologického institutu Veronica a Tradice Bílých Karpat, z.s.)
Vloženo: 2. 11. 2016

5 druhů předkrmů, 5 druhů polévek, 5 hlavních chodů a 5 dezertů. Vše z kvalitního bio jehněčího masa či ze sezónní zeleniny a ovoce z regionu Bílých Karpat. To bude náplní kurzu vaření, který se koná v neděli 20. listopadu 2016 v Hostětíně.  V tamním ekologickém centru Veronica totiž vaří bio, sezónně, regionálně – a mohou vás to také naučit.

V kompletním menu je zařazena řada netradičních pokrmů. V předkrmech se účastníci naučí připravit třeba zapékané hrušky se sýrem, pomazánku z pečeného česneku či mrkvový dip. Mezi suroviny pro polévky patří mangold, špenát, křen, celer či dýně – a můžete „vykouzlit“ hovězí  polévku s křenem, čočkovou se špenátem a dýní, krémovou polévku z jablek a celeru, zimní zeleninovou či mangoldovou.

Chuťové pohárky rozhodně potěší nabídka hlavních chodů: . jehněčí kýta na pórku + bramborovo – celerové pyré, pečený jehněčí hřbet na zelenině + pepřová ovesná kaše, jehněčí kotletky s tymiánem + šťouchané brambory, jehněčí parmazánové řízečky + šťouchané brambory, jehněčí kýta s bylinkami + pečené brambory.

 

A jako desert připraví účastníci pod vedením lektorky muffiny z červené řepy, trhance s jablky a rozinkami, špaldovou buchtu s jablky, krémový jablečný koláč a tvarohový koláč.

Kromě přípravy chutných pokrmů pod vedením paní Jany Otrubové se účastníci se dozvědí i to, kde v regionu nakoupit kvalitní maso, zeleninu bez chemie či čerstvé mléko.

„Tím, že v Centru Veronica vaříme s využitím biopotravin a sezónních a regionálních potravin, snižujeme zátěž na životní prostředí, především z dopravy. Lidé by se měli naučit jíst tak, jak to bylo běžné v minulosti – to, co získají z blízkého okolí. Dnešním problémem je, že lidé nevědí, kam mohou chodit nakupovat kvalitní suroviny. I na to jsme mysleli a pozvali jsme na kurz regionálního zemědělce, pana Jana Žáka z Farmy Rudimov, který dodává bio jehněčí a hovězí maso nejen nám, ale do celé republiky.“, objasňuje Zdeňka Psotová, organizátorka kurzu.

Kurz vaření z regionálních potravin se koná díky projektu, který je finančně podpořen z Ministerstva zemědělství.

Na kurz vaření se lze přihlásit na e-mailu zdenka.psotova@veronica.cz nebo na telefonu 572 630 670. Cena kurzu je 600 Kč.

 

Přílohy:

Zobrazit zprávy za rok: 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 Staré tiskové zprávy

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 30. 11. 2022