Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jaký zvolit filtr na vodu vhodný pro přípravu kávy a čaje?

9. 1. 2019

Chtěli bychom si pořídit filtr na vodu, který by byl využíván pro přípravu kávy a čaje (doporučeno pro zachování kvality jejich chutí). Aktuálně je na trhu mnoho možností. Odborníci na kávu doporučují většinou filtrační konvice resp. filtrační patrony na kohoutek založené na principu filtrace pomocí přírodních kokosových šupin. Na trhu jsou však i jiné možnosti jako např. hornina šungit. Věděli byste mi poradit ekologické řešení?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Použití filtru na vodu je závislé na kvalitě vstupní vody. Máte-li alespoň částečný rozbor vody a chcete z ní odstranit nějaké nečistoty, je potřeba přizpůsobit k tomu druh filtru. Vodárny na internetu uvádějí částečné složení, které je pro základní orientaci dostatečné.

Ve většině případů není žádný filtr třeba. Filtry mohou odstranit i látky prospěšné, levné vyrábí tak trochu destilovanou vodu. Časem na filtru když chce někdo ušetřit finance, že ho pravidelně nemění, vznikají choroboplodné zárodky. To se u vody z kohoutku nikdy nestane. Komu vadí chlór, může ponechat vodu ve džbánu odstát.

Pro přípravu čaje je velmi vhodná voda měkká, která v maximální míře umožňuje rozpuštění obsahu čajových lístků. Pro přípravu kávy je naopak vhodná voda tvrdší, která částečně eliminuje kyselé složky kávy.

Šungit je druh aktivního uhlí ovšem s tvrdým povrchem a při mých zkouškách byl jeho vliv na obsah rozpuštěných látek ve vodě minimální. Může při delším působení částečně snižovat organické nečistoty, ale ty jsou v případě běžné kohoutkové vody minimální.
Máte-li vodu ze studny, doporučuji se zaměřit spíše na obsah dusičnanů, který bývá v těchto případech větší. Zde pomůže specifické odstranění dusičnanů převedením na méně škodlivé chloridy některým iontovým filtrem.

V rámci studánkové poradny vám mohu při dodání vzorku základní rozbor udělat. Je potřeba dodat vodu v čisté plastové láhvi od neslazené vody.

Autor: Rudolf Pecháček; Ekologický institut Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Voda Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024