Otázky a odpovědi z Ekologické poradny

Ekologická poradna Veronica radíNa této stránce najdete otázky a odpovědi na nejrůznější ekologická témata. Pro snažší orientaci jsou otázky zařazeny do kategorií. Výběrem kategorie se můžete podívat na všechny dotazy, které do ní patří.

Vyberte kategorii

Hledejte podle klíčových slov

Dotaz: Rychlovarná konvice je lepší z nerezi či z plastu?

Kategorie: Škodliviny v životním prostředí

Dobrý den, chtěli bychom si koupit novou rychlovarnou konvici a nevíme je-li lepší z plastu nebo nerez. Co více škodí zdraví?
Děkuji za odpověď.


26. 11. 2008

Pěkný den z Veroniky,
jelikož dotaz nám odborně nepřísluší, tak jsme ho přeposlali do Státního zdravotního ústavu. Obratem jsme dostali odpověď - celá a doslovná viz níže. Z vyjádření plyne, že oba materiály nesmí být nebezpečné pro zdraví. Otázku dlouhodobého vystavení podlimitním množstvím škodlivin se neřeší a asi Vám nikdo takto neodpoví.

My osobně se nebojíme ani jednoho z těchto materiálů, z ovzduší (nejen dopravy), potravin, přijímáme mnohem více jiných škodlivin. Pokud máte doma podlahovou krytinu z PVC (nepřesně zvanou linoleum), či jiné výrobky z PVC doma (ubrus, závěs v koupelně, PVC rohožku v koupelně, nafukovací hračky pro děti či nafukovací matrace z PVC) začal bych "pátrání" a náhradu právě zde.
Zdraví Petr Ledvina

Dobrý den,
materiálové složení výrobků, přicházejících do styku s potravinami, počítaje v to i pitnou vodu musí vyhovět požadavkům  zdravotní nezávadnosti, které jsou specifikovány v příslušné legislativě:

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1935/2004,  zákon č.258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění následujících předpisů a vyhláška MZ ČR č. 38/2001 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky, určené pro styk s  potravinami a pokrmy, ve znění vyhlášek č.186/2003 Sb., č. 207/2006 Sb.,  č. 551/2006 Sb.  a č. 271/2008 Sb.

Základními požadavky výše citované legislativy je, že materiálové složení výrobků (ať plast nebo nerez), přicházejících do styku s potravinami
musí být bezpečné; nesmí přenášet své komponenty do potravin v  množstvích, která by mohla být nebezpečná pro lidské zdraví ;
nesmí ovlivňovat (zhoršovat) organoleptické vlastnosti potravin (chuť, pach).
U výrobků zcela odpovídajících výše uvedené legislativě otázku  "Co více škodí zdraví?" považuji za bezpředmětnou.

S pozdravem Ing. Votavová, Státní zdravotní ústav, Národní referenční laboratoř pro materiály určené pro styk s potravinami a pro výrobky pro děti do 3 let

Ekologická poradna Veronica
Další informace: http://www.szu.cz

Přečtěte si k dále k tématu

Všechny dotazy v kategorii „Škodliviny v životním prostředí“

Nenašli jste zde Váš dotaz či vaše téma, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo se nás zeptejte.

© ZO ČSOP Veronica - všechna práva vyhrazena

Mapa stránek  |  Datum aktualizace: 26. 10. 2018  |  webmaster |  ochrana osobních údajů

Sledujte nás logo facebook  logo Youtube