Otázky a odpovědi z ekologické poradny
Ekologická poradna Veronica radí

Nachází se tu otázky a odpovědi na nej­různější ekolo­gická témata. Pro snažší orientaci jsou zařa­zeny do kategorií.

Vyberte kategorii

Výběr dle klíčových slov

Dotaz: Rychlovarná konvice je lepší z nerezi či z plastu?

Kategorie: Škodliviny v životním prostředí

Dobrý den, chtěli bychom si koupit novou rychlovarnou konvici a nevíme je-li lepší z plastu nebo nerez. Co více škodí zdraví?
Děkuji za odpověď.


26. 11. 2008

Pěkný den z Veroniky,
jelikož dotaz nám odborně nepřísluší, tak jsme ho přeposlali do Státního zdravotního ústavu. Obratem jsme dostali odpověď - celá a doslovná viz níže. Z vyjádření plyne, že oba materiály nesmí být nebezpečné pro zdraví. Otázku dlouhodobého vystavení podlimitním množstvím škodlivin se neřeší a asi Vám nikdo takto neodpoví.

My osobně se nebojíme ani jednoho z těchto materiálů, z ovzduší (nejen dopravy), potravin, přijímáme mnohem více jiných škodlivin. Pokud máte doma podlahovou krytinu z PVC (nepřesně zvanou linoleum), či jiné výrobky z PVC doma (ubrus, závěs v koupelně, PVC rohožku v koupelně, nafukovací hračky pro děti či nafukovací matrace z PVC) začal bych "pátrání" a náhradu právě zde.
Zdraví Petr Ledvina

Dobrý den,
materiálové složení výrobků, přicházejících do styku s potravinami, počítaje v to i pitnou vodu musí vyhovět požadavkům  zdravotní nezávadnosti, které jsou specifikovány v příslušné legislativě:

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1935/2004,  zákon č.258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění následujících předpisů a vyhláška MZ ČR č. 38/2001 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky, určené pro styk s  potravinami a pokrmy, ve znění vyhlášek č.186/2003 Sb., č. 207/2006 Sb.,  č. 551/2006 Sb.  a č. 271/2008 Sb.

Základními požadavky výše citované legislativy je, že materiálové složení výrobků (ať plast nebo nerez), přicházejících do styku s potravinami
musí být bezpečné; nesmí přenášet své komponenty do potravin v  množstvích, která by mohla být nebezpečná pro lidské zdraví ;
nesmí ovlivňovat (zhoršovat) organoleptické vlastnosti potravin (chuť, pach).
U výrobků zcela odpovídajících výše uvedené legislativě otázku  "Co více škodí zdraví?" považuji za bezpředmětnou.

S pozdravem Ing. Votavová, Státní zdravotní ústav, Národní referenční laboratoř pro materiály určené pro styk s potravinami a pro výrobky pro děti do 3 let

Ekologická poradna Veronica
Další informace: http://www.szu.cz

Přečtěte si dále k tématu

Všechny dotazy v kategorii „Škodliviny v životním prostředí“

Celkový počet odpovězených dotazů 406. Nenašli jste zde Váš dotaz či vaše téma, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo se nás zeptejte.

© ZO ČSOP Veronica - všechna práva vyhrazena

Mapa stránek  |  Datum aktualizace: 1. 4. 2020  |  webmaster |  ochrana osobních údajů

Sledujte nás logo facebook  logo Youtube