CZ | EN

Jaké kuchyňské spotřebiče jsou energeticky nejúspornější?

21. 11. 2005
Doporučení Ekologické poradny Veronica

Spotřeba energie závisí na příkonu spotřebiče i provozní době. Pokud je kuchyně vybavena plynovým sporákem a neuvažujeme-li elektrický ohřev vody na mytí nádobí je spotřeba zhruba taková:

  1. lednice a mraznička - 30-40%,
  2. pračka 30-35%,
  3. osvětlení 10-20%,
  4. domácí elektronika 5-21%,
  5. ostatní spotřebiče 5-15%.
  • při nákupu praček, myček doporučujeme dbát i na spotřebu vody a preferovat typy, které je možnost připojit na rozvod teplé vody v domě, nejlépe ze solárního zařízení
  • při nákupu dbát na energetické štítky - "A" je z hlediska spotřeby nejúspornější
  • i poměrně malý rozdíl ve spotřebě ledniček a mrazáků přinese za léta používání velký rozdíl ve spotřebě energie

Nejnižší spotřebu energie má plynový sporák, nejméně vhodný je tradiční elektrický sporák.

Nejvíce úspor v kuchyni dosáhneme přemýšlením - výběrem správných hrnců, množství jídla, doby vaření, používáním pokličky a tlakových hrnců.

Používání mikrovlnné trouby se hodí pro malá a střední množství jídla (500g zeleniny, 750g masa, 1000g ryb). Pokud je to více, ztrácí teplotní kmity molekul vody v porcích na efektivitě. U větších porcí jsou na tom lépe kuchyňské linky s halogenovými a kombinovanými plotýnkami (sklokeramické desky).

Osvědčeným způsobem snížení energetické spotřeby je nechávat jídlo dojít v hrnci nebo v peřinách. Další podstatnější možnosti úspor nezávisí na volbě zdroje energie pro vaření, ale na výběru hrnců - tvar, těsnící vlastnosti, poklice.

 

Ludvík Trnka; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Energie Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 406. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 28. 5. 2020