Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Kuchyně beze zbytku

1. 12. 2023

Občas se stane, že něco zbyde. Na talíři, v ledničce nebo ve spíži. Kam s tím?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Pokud máte doma pár porcí navíc, tak je buď zamrazte nebo někoho pozvěte. V docela jiném měřítku to denně řeší restaurace a jídelny. A co se neprodá, ale pořád je to dobré jídlo, tak to mohou darovat charitativním organizacím. I díky iniciativě Zachraň oběd. Pro jídlo z domácností se to nehodí, protože je nejistá kvalita a obvykle jde o malé množství jídla. Zkuste tipy jak neplýtvat.

Jiná situace nastává, pokud vám zbyly potraviny, pro které nemáte využití, ale pořád se hodí k jídlu. Ty přijímají Potravinové banky a dále je rozdělují rodinám nebo ubytovacích zařízení. Některé potravinové banky provozují i Food Boxy, schránky, kam je možné darované potraviny odnést kdykoliv. A jídlo můžete nabídnout zdarma za odvoz.

Když už to není k jídlu, tak tu jsou jiné možnosti. Pokud jde o slupky, ohryzky, čajové sáčky, lógr z kávy, tak je nejlepší variantou kompostování doma nebo venku nebo vyrábět biouhel, v Brně můžete tento typ odpadů dávat do hnědých popelnic. Nepatří sem zbytky vařených jídel a živočišné zbytky, třeba kosti. Ty v Brně zatím patří do směsného odpadu (a pak skončí ve spalovně). Ale blýská se na lepší časy, tento odpad využijí bioplynové stanice a obce pomalu zavádí svoz i pro domácnosti (firmy to musí řešit povinně stejně jako jiné druhy odpadů). Třeba v Praze nebo na Šumpersku už je to stará vesta. Vařené jídlo je možné v malém množství dávat i do kompostu, ale může to nalákat hlodavce. A do domácího vermikompostéru ho radši nedávejte vůbec.

Zbytky z kuchyní jsou spíš problém s jedinou výjimkou a tou je přepálený olej. Na ten se totiž dá jezdit, zpracovává se na palivo nebo mazivo. Takže obce mají povinnost zajistit jeho třídění i pro občany a navíc se firmy samy snaží ho získat a to dokonce za peníze, vlastně ideální situace. V žádném případě olej (ani trošku!) nevylévejte do odpadu. Sice potrubím odplave z dohledu, ale ve studené vodě se nalepí na stěny trubek. A na něj se postupně nalepí další nečistoty až trubku ucpou. Tomuto špuntu se říká tukovec a fakt ho v potrubí nechcete. Dokonce ho sbírají i benzínky Orlen (bývalá Benzina) a řada jiných firem. A samozřejmě sběrné dvory. Z těch brněnských bohužel putuje do spalovny, přimlouváme se tedy spíše za odevzdávání pro další využití. Někdy ho sbírají i školy, kde se prostě přidá k tomu ze školní jídelny. V řadě obcí jsou na něj speciální popelnice, kam se vyhazuje v uzavřené plastové láhvi. Není potřeba ho nijak filtrovat, kousky strouhanky tam klidně nechte plavat. Menší množství můžete doma zkompostovat – nechte ho vsáknout do papírových utěrek nebo pilin a šup s ním do kompostovací hromady. Pokud ho není moc, tak si s ním bakterie snadno poradí. Je asi jasné, že to vše se týká jedlého oleje, případně živočišných tuků (máslo, sádlo, lůj).

Motorový olej a podobné nechte buď při výměně v autoservisu nebo ho odevzdejte ve sběrném dvoře. Jinak jsou následky dost nepříjemné.

Autor: Renata Placková; Ekologický institut Veronica

Další dotazy z kategorie: Domácnost, nakupování Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 26. 2. 2024