Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

PF 2021

Archiv aktualit a článků

Publikováno: 1. 1. 2021

Milí,

přejeme vám hodně zdraví, radosti a sil do zmenšování uhlíkové stopy celý letošní rok. Rok 2021 OSN vyhlásila jako Mezinárodní rok ovoce a zeleniny. Možná si to plně neuvědomujeme, ale téma úzce souvisí i s ochranou klimatu. Jaká je naše rada? Změňme jídelníček ve prospěch rostlinné stravy a kupujme sezónní, místní a bio ovoce a zeleninu.
PF 2021, kreslil R. Pospíšil

Ovoce a zelenina dovážené z ciziny mají na svědomí vysoké emise CO2 z nafty nákladních aut. Orientací na místní produkty zamezíme zbytečnému převážení z místa na místo a podpoříme zemědělce ve svém okolí.

Biozemědělství (neboli ekologické zemědělství) nepoužívá syntetická hnojiva ani jedovaté pesticidy. Biozemědělci tudíž produkují kromě zdravějších potravin také zdravější a udržitelnější životní prostředí s čistými vodami, půdou a lepšími podmínkami pro život rostlin a živočichů.

Pěstování ovoce a zeleniny má významné environmentální, ekonomické i sociální přínosy. Přispívá ke zvyšování biodiverzity krajiny. Je náročnější na pracovní sílu, což vytváří pracovní místa a příjem i ve venkovských oblastech. Přináší řadu možností i pro drobné pěstitele. O významu ovoce a zeleniny pro naše zdraví není asi potřeba psát.

Zpracování bělokarpatského ovoce je jedním z významných dlouholetých projektů, kterými se zabýváme v Hostětíně. V místní moštárně vyrábíme lahodný mošt již od roku 2000. A v minulém roce jsme ve Veronice nastartovali nový projekt eko-sociálního podnikání, který je rovněž zaměřen na využívání ovoce a zvyšování biodiverzity v hostětínském biosadu a přírodní zahradě. Ovoce sušíme, vaříme povidla, vyrábíme skvělé pečené čaje a ovocné moučníky ve Fér Kaffé Veronica ve Slavičíně.

Děkujeme vám, že v roce 2021 s námi budete i nadále chránit klima a přírodu. Třeba i tím, že si dáte závazek jíst více ovoce a zeleniny, místo masa.

Přejeme vám i nám, aby se to dařilo. Ekologický institut Veronica.

Informace OSN (FAO) o mezinárodním roku ovoce a zeleniny (anglicky)

Další informace k tématu (anglicky)

Přečtěte si všechny aktuality a články

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 26. 9. 2024