Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN
Abeceda přírodní zahrady
Hledej v abecedě:

Pastinák

doprovodný obrázek
Je skromnější než petržel, je odolnější proti chorobám a snáší i mírné zastínění. Kořeny jsou mohutnější, poskytuje mnohdy až dvojnásobnou úrodu než petržel. Navzdory tomu u nás dáváme petrželi přednost pro její jemně aromatické listy, které se na rozdíl od listů pastináku dají skvěle uplatnit v kuchyni. Pro jeho odolnost vůči zimě můžeme pastinák nechat přezimovat i na záhoně a sklízet během zimy, případně sklízet až na jaře, kdy je čerstvé zeleniny nedostatek. Na rozdíl od petržele, která nesnáší přítomnost hlávkového salátu, je pěstování společně se salátem výhodné. Také kombinace s ředkvičkami, případně ředkvemi je možná, jejich dosevem vhodně doplníme případné mezery. Důležité je to, že jako potravina působí pastinák silně zásaditě a tím tvoří protiváhu naší převážně kyselinotvorné stravě bohaté na cukry a bílkoviny. Pro svoje močopudné účinky je pastinák i výborným lékem při dně a revmatismu. Protože snadno překonává zimu, není problém si vypěstovat vlastní semena.

Projděte si celou Abecedu přírodních zahrad

Autorka Abecedy přírodních zahrad je Helena Vlašínová a kol.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024