Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Příklady dobré praxe - Hostětín

Obec Hostětín realizuje postupné systematické kroky k přechodu směrem k energetické soběstačnosti a především slouží jako příklad udržitelného regionálního rozvoje.

Obec s 240 obyvateli leží v severní části Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty (od roku 1996 Biosférická rezervace UNESCO). Od devadesátých let se zde soustřeďují projekty zabývající se využitím místních zdrojů, úsporami energie, obnovitelnými zdroji energie (především sluncem a biomasou) a technologiemi šetrnými k životnímu prostředí.

V obci stojí pasivní dům vzdělávacího střediska Centra Veronica, většina domů je vytápěna z obecní kotelny na biomasu (dřevní štěpku). Solární teplovodní kolektory jsou využívány na 9 rodinných domech v obci, moštárně (velkoplošný kolektor o ploše 36 m2) a Centru Veronica (plocha 22 m2, lze ho využít i na vytápění budovy). Kromě toho je v obci malá fotovoltaická elektrárna s výkonem 8,8 kW na moštárně a velkoplošná elektrárna s výkonem 51,4 kW nad výtopnou. V obci je rekonstruováno veřejné osvětlení, funguje zde kořenová čistírna odpadních vod a moštárna, která vyrábí mošty a sirupy v BIO kvalitě.

Hostětínské projekty jsou modelové - ověřují ekologické technologie v praxi a umožňují dokazovat, jak fungují. Díky nim uspoří obyvatelé ročně více než 1600 tun emisí oxidu uhličitého, plynu, který zesiluje skleníkový efekt a přispívá ke globální změně klimatu.

Za svůj přínos k ochraně životního prostředí obdržel Hostětín národní cenu v prestižní mezinárodní soutěži Energy Globe 2007, Českou sluneční cenu 2009 a řadu dalších ocenění.

Jednotlivé modelové projekty můžete shlédnout při exkurzi nebo si o nich přečíst na webových stránkách či v řadě informačních materiálů:

  • Leták Zelená inspirace z Bílých Karpat – krátký přehled všech modelových projektů.
  • Co přinesly projekty v Hostětíně? Odborná analýza, která hodnotí hostětínské projekty z hlediska udržitelného rozvoje a popisuje jejich ekologické, ekonomické a sociální faktory a přínosy.
  • Hostětínská cesta – zkrácená verze analýzy.
  • Ekologické stavění – popis pasivního domu Centra Veronica.
  • Kraj ovoce – ovocnářství v Bílých Karpatech, hostětínská moštárna a sušírna ovoce.
  • Voda a krajina – přírodní způsoby čištění odpadních vod, kořenová čistírna v Hostětíně.
 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024