Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak odstranit plíseň ze stanu?

23. 7. 2013

Chystáme se na dovolenou, po roce jsme vybalili stan a zjistili jsme, že je na něm plíseň. Jak ji odstranit?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Ideální by bylo stan vyvařit nebo ponořit jej na několik minut (cca 3 minuty) do vroucí vody, pokud však stan není z materiálu, který by takové teplotě odolal, doporučujeme zvážit následující možnosti:

1. ponoření postižené části stanu na nejméně 15 minut do vody o minimální teplotě 60 stupňů Celsia. I zde však je nutné zvážit, zda tuto teplotu materiál stanu vydrží.

2. Použití přípravku, který odstraní plíseň na biologické bázi (obsahuje bakterie, které plíseň zničí). Jedním z příkladů takového přípravku je např. Bio Repel. Výrobce však uvádí, že je přípravek určen jen na zdivo, nedomnívá se, že by stan mohl nějak poškodit (jak zmínil v telefonickém rozhovoru), ale primárně pro tyto účely přípravek určen není.

Ať zvážíte první či druhou variantu, vždy Vám na stanu nejspíše zůstanou tmavé pigmentové skvrny po plísni (které však již nebezpečné spory plísně obsahovat nebudou). Nejlepším řešením je proto samozřejmě prevence, tedy stan po každém použití nechat řádně proschnout, provětrat a proslunit.

Autor: Monika Popelková; Ekologická poradna Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Praní, mytí, čištění Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 13. 5. 2024