Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN
Kalendář akcí

Pěšky nebo kolem kolem Svitavy?

Termín: 10. května 2011 (úterý) 16.00–18.30 (akce již proběhla)

Místo konání: Blansko

Pěšky nebo kolem kolem Svitavy?

Jak se Vám jezdí a chodí po stezce okolo Svitavy? Jak bude vypadat úsek od zastávky k nádraží? Budeme jezdit do Adamova po lesní cyklostezce? Chybí Vám u řeky dětské hřiště či lavička?

Ekologický institut Veronica Vás pro Vás uspořádal komentovanou vycházku a diskusi. O zajímavých podnětech, názorech a o průběhu diskuse se můžete dočít níže - v příloze naleznete kompletní zápis.

Setkání si kladlo za cíl seznámit účastníky a účastnice akce se záměry města, které se týkají blanenských cyklostezek a věnovat se zejména připravovanému úseku mezi vlakovými zastávkami Blansko město a Blansko nádraží. Cílem setkání bylo rovněž poskytnout vedení města Blanska kvalifikovanou i nekvalifikovanou zpětnou vazbu z pohledu různých odborníků a uživatelů a uživatelek stezky a návrhy, jak by obyvatelé Blanska chtěli břehy řeky využívat.

Závěry diskuse pro zastupitele a zastupitelky

 

V Brně, 12. července 2011

 

 

Vážený pane starosto, vážený pane místostarosto,

vážené zastupitelky, vážení zastupitelé města Blanska,

 

 

v neděli 10. července probíhaly na mnoha místech České republiky i v dalších evropských zemích oslavy života s řekami v rámci Evropského dne koupání v řekách Big Jump. Lidé se koupali v řekách, na březích pořádali pikniky a hudební koncerty. Vyjádřili tím, že řeky a jejich břehy jsou zajímavým říčním prostorem zasluhujícím pozornost.

V Blansku se občané sešli v květnu s odborníky, zástupci města a veřejné správy, aby diskutovali o podobě a významu plánované stezky, která povede po levém břehu Svitavy mezi blanenským vlakovým nádražím a vlakovou zastávkou. Květnové setkání s názvem Pěšky nebo kolem kolem Svitavy? mělo nejen informovat veřejnost o záměrech města Blanska. Jeho cílem bylo poskytnout městu zpětnou vazbu od občanů i odborníků. V tomto dopise bychom Vás rádi o výstupech setkání informovali.

 

Mezi hlavní diskutovaná témata setkání patřila bezpečnost pohyburůzných skupin po stezce – chodců, cyklistů, bruslařů či vozíčkářů – a otázka koncepčního pojetí břehu řeky – tedy nejen stezky, ale i jejího zázemí a prorůstání směrem do města.

Setkání se zúčastnil starosta města Blanska Ing. Lubomír Toufar a místostarosta Ing. Jiří Crha a vystoupili na něm Ing. Marek Štefan, vedoucí Odboru investic a územního rozvoje MěÚ Blansko, Ing. Adolf Jebavý, projektant cyklostezek a člen vládní Komise pro cyklodopravu, a Ing. Jaroslav Ungerman, občan Blanska a zástupce Unie pro řeku Moravu..

 

Téma: bezpečnost provozu na stezce

Blanenské zajímalo, jak se na stezce budou bezpečně a společně pohybovat cyklisté, bruslaři a chodci. Občané zdůrazňovali, že stezka je pro ně důležitou spojnicí mezi centrem města, vlakovým a autobusovým nádražím a obchody. Prostor by však také chtěli využívat k rekreaci, procházkám, jízdě na kole a na bruslích.

Zejména chodci by se cítili na stezce lépe, pokud by byl provoz rozdělen pozemním značením na část pro pěší a část pro cyklisty. Záměrem města je však smíšený provoz. Ing. Adolf Jebavý, projektant cyklostezek, zmínil, že má dobré zkušenosti se smíšeným provozem v místech, kde stezky slouží zejména k rekreaci a pomalé jízdě na kole. Lidé se tak učí větší ohleduplnosti a počítají s tím, že musejí jezdit pomaleji.

Blanenská stezka je však v plánech Jihomoravského kraje součástí jednoho z pěti významných mezinárodních cyklokoridorů Jantarové stezky. Adolf Jebavý odhaduje, že se zde v letním období bude pohybovat až 1000 lidí za den. Je tedy otázkou, zda cyklisté chodce ze stezky nevytlačí.

Podle Jebavého by měla vzniknout vedle stezky mlatová pěšina. Ta by zajistila pohodlný pohyb chodců.

 

Téma: koncepční řešení celého břehu Svitavy

Projektant Jebavý zdůraznil důležitost mezi vlakovou zastávkou a nádražím. Území skrývá velký potenciál jak pro obyvatele Blanska, tak pro cyklisty, kteří budou Blanskem projíždět na delší vzdálenosti. Návrh podpořil i Jaroslav Ungerman. Podle Ungermana je vodní prvek ve městě nezastupitelný a lákavý. Pokud lidé budou mít k řece přístup, budou tudy rádi a často chodit, jezdit na kole a zastavovat se. Oba odborníci proto velmi doporučují vytvoření celkové koncepce tohoto cenného prostoru. Tato koncepce by byla mozaikou, do které mohou být jednotlivé plánované prvky postupně zasazovány.

 

České i zahraniční zkušenosti ukazují, že cyklostezky s kvalitním zázemím v atraktivních polohách u řek lidi přitahují a vytváří nové podnikatelské příležitosti (např. občerstvení, hospůdky na břehu). Odborníci i účastníci navrhovali, aby na místě vznikla odpočívadla, prvky pro děti, interaktivní instalace, veřejná tábořiště a místa k setkávání.

 

Ing. Marek Štefan vysvětlil, že plánovaná stezka je financovaná ze Stáního fondu dopravní infrastruktury. Fond poskytuje peníze pouze na stezku samotnou, nikoliv již na její zázemí. Peníze na vybudování zázemí stezky a vytvoření konceptu celého území je nutné hledat jinde. Vedoucí blanenské galerie MgA. Olga Hořavová uvažuje o uspořádání sochařského sympozia na břehu Svitavy. Jaroslav Ungerman navrhoval vyzvat ke spolupráci na konceptu prostoru studenty zahradní architektury. Oba náměty představují finančně nenáročné varianty úpravy veřejného prostoru u Svitavy. V České republice navíc působí nadace, které podporují vytváření kvalitních veřejných prostor. Příkladem může být Nadace Proměny nebo Nadace Partnerství. Nadace Partnerství poskytuje z programu Prostory až 200 000 Kč na plánování a utváření veřejného prostoru. Granty Nadace Proměny dosahují výše až 25 milionů Kč. Jednou z podmínek úspěchu projektů je plánování prostoru se zapojením veřejnosti. Věříme, že květnové setkání iniciované Ekologickým institutem Veronica bylo prvním krokem, na který město Blansko dále naváže.

 

Kompletní zápis ze setkání se všemi názory, návrhy a připomínkami jak odborníků, tak veřejnosti připojuji k tomuto dopisu. Inspirativní fotografie příkladů zahraniční dobré praxe cyklostezek i veřejných prostorů navázaných na řeky včetně plného znění tohoto dopisu naleznete na našich webových stránkách (www.veronica.cz/svitava).

 

Přejeme Vám krásné a příjemné léto!

Za Ekologický institut Veronica

Monika Vokálová

obyvatelka Blanska

organizátorka setkání Pěšky nebo kolem kolem Svitavy?

 

Prohlédněte si ve fotogalerii inspirativní fotky Ing. Jaroslava Ungermana přírodě i člověku blízkých úprav říčních prostor v Bavorsku na http://www.veronica.cz/?id=132&idg=261

Zajímavé informace k tématu řeky ve městě a veřejné prostory jsou dostupné také na stánkách Koalice pro řeky a Unie pro řeku Moravu:

http://www.koaliceproreky.cz/temata/reky-a-voda-ve-mestech/

http://www.uprm.cz/

Akce je součástí projektu Voda v krajině na vlastní oči a koná se za podpory Ministerstva životního prostředí a Programu Společně pro Brno Nadace Veronica.

Kontakt: Bc. Monika Popelková

Podívejte se na fotografie z akce.

Přílohy ke stažení

Stáhněte si přílohu 1: kompletni zapis z diskuse
Stáhněte si přílohu 2: projekt stezky mezi vlkaovym nadrazim a zastavkou
Stáhněte si přílohu 3: Mestem na kole_inspirativni publikace o cyklo a pesi doprave ve meste

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
«duben 2024»
PoÚtStČtSo Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     


Zobrazit akce z archívu


   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024