Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jaké vycházejí ekologické časopisy?

Revidováno: 31. 10. 2005 (původní text: 20. 10. 2005)
Čas od času si v denním tisku přečtu zprávy o různých přírodních katastrofách, haváriích atd. Mám potřebu se v jednotlivých informacích a jejich závažnosti lépe orientovat, ale neznám žádný z časopisů, který by se ekologii věnoval soustavně. Můžete mi poradit?
Doporučení Ekologické poradny Veronica
Můžeme, i když odpověď určitě nebude vyčerpávající. V oblasti ochrany životního prostředí časopisů rozhodně není málo. Většinou se ale neprodávají na pultech běžných stánků s novinami, a tak nezbývá než po nich trochu zapátrat.

Nejblíže je nám pochopitelně to, co vzniká přímo v Brně. Regionální sdružení Českého svazu ochránců přírody vydává časopis Veronica, který vychází šestkrát ročně. Tento celostátní časopis sleduje aktuální problémy ochrany přírody a krajiny a na svých stránkách zveřejňuje i díla s přírodou spjatých literátů, výtvarníků či fotografů. V Brně vychází také měsíčník Sedmá generace, který vydává Hnutí Duha. Již podtitul "společensko-ekologický" ukazuje na široké rozpětí časopisu. Ve svých článcích se věnuje hlubším sociálním, kulturním, ekonomickým a politickým souvislostem devastace životního prostředí a směrům, které hledají cestu k nápravě neutěšeného stavu přírody. Pro ty, kteří chtějí aktuální a stručné zprávy, je vhodný měsíčník Ekolist. Jeho součástí je i pravidelný přehled výstav, seminářů, kursů, brigád ap. Časopisem státní ochrany přírody, vydávaným Agenturou ochrany přírody a krajiny, je Ochrana přírody.

Měsíčník Bionoviny je určen zemědělcům, ale i širšímu okruhu čtenářů, kteří se zajímající se o ekologicky produkované potraviny. K dostání je řada specializovaných časopisů zaměřených na jednotlivé složky životního prostředí: Odpady, Vodní hospodářství atd. Tímto přehled samozřejmě nekončí, ale zhruba pokrývá základní oblasti ochrany životního prostředí i jednotlivé okruhy čtenářů. Osobně se s jednotlivými časopisy můžete seznámit i v naší poradně.

Kromě tištěných novin existují i internetové stránky, které se zabývají ochranou životního prostředí. Aktuální zpravodajství naleznete na adresách http://zpravodajstvi.ecn.cz a www.ekolist.cz. Zde se můžete dozvědět o politických událostech, o přírodě nebezpečných podnikatelských záměrech a o dění v neziskových organizacích. Na obou serverech je také kalendář akcí. Obecnější informace, například popis jednotlivých druhů rostlin a zvířat a ekologický adresář, jsou na www.priroda.cz. Zprávy o legislativě, hospodářském vývoji a aktuálních seminářích lze najít na www.enviweb.cz.

Autor: Radka Jarušková; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Ostatní Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024