Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jaké jsou možnosti ekologické certifikace firem?

16. 2. 2010
Chtěl bych se zeptat, jaké jsou možnosti, pokud si chceme nechat ve firmě zavést environmentální management, získat certifikát a deklarovat tak naši ohleduplnost k životnímu prostředí.
Doporučení Ekologické poradny Veronica

Pro zkvalitnění chodu firmy nebo úřadu směrem k environmentální šetrnosti existuje několik nástrojů. Jednak je to mezinárodní ČSN norma ISO 14001 - Systémy environmentálního managementu, která klade důraz především na dodržování legislativních požadavků týkajících se jednotlivých složek životního prostředí (voda, vzduch, půda, odpady, atd.) tak, aby podnik splňoval veškeré právní předpisy a vyhnul se např. pokutám od České inspekce životního prostředí. Zároveň norma ukládá vypracování environmentální politiky podniku, spíše však v rovině doporučení než závazků. Stejně jako další normy ISO (např. známé systémy řízení jakosti) ji vydává Mezinárodní organizace práce a je možné ji získat u certifikačních firem, viz seznam např. zde.

Přísnější a novější normou, která klade větší požadavky na environmentální řízení podniku, je systém EMAS (nařízení Evropského parlamentu a Rady z roku 2001). V České republice jeho chod zabezpečuje CENIA, informační agentura při Ministerstvu životního prostředí. Zavedení systému EMAS se dotýká organizační struktury podniku, způsobů rozdělení odpovědnosti, technologických postupů, procesů, zdrojů pro stanovení a zavedení politiky životního prostředí apod. Registrace je bezplatná, je potřeba projít zaváděcím procesem pod odbornou firmou.

CENIA nabízí také dalších pět certifikátů - dobrovolných nástrojů ochrany životního prostředí. Patří sem především rozšířená česká ekoznačka Ekologicky šetrný výrobek/služba, dále evropská ekoznačka The Flower pro výrobky a ubytovací služby poskytované v EU,  systém CP - čistší produkce, který usiluje o snížení energetické a materiálové náročnosti výroby a provozu, tzv. Vlastní environmentální tvrzení (registrace určitého výroku na produktu, např. že je 100% rozložitelný) tzv. Environmentální prohlášení o produktu („průkaz" životního cyklu produktu a jeho vlivu na ŽP, u nás teprve v začátku). Přehled a podmínky všech druhů certifikace včetně EMAS najdete zde.

Z hlediska orientace spotřebitele, tedy pokud prodáváte výrobky přímo koncovým zákazníkům, jsou nejlépe využitelné právě ekoznačky Ekologicky šetrný výrobek/služba. Ekologicky šetrných výrobků je u nás registrováno v několika desítkách kategorií přes 400, mladší značka Ekologicky šetrná služba má zatím kategorie Turistické ubytovací zařízení, Kempy, Školy a vzdělávací zařízení a Kancelářské a administrativní služby. Za propůjčení značky agenturou CENIA se platí poplatek 2500 - 20 000 Kč, podle velikosti firmy.

Informace získáte na www.ekoznacka.cz V sekci Databáze ekologicky šetrných výrobků si můžete prohlédnout aktuální směrnice pro udílení značky v jednotlivých kategoriích.

Jsme rádi, že přemýšlíte o dopadech činnosti vašeho podniku na životní prostředí. Environmentální certifikáty optimalizují chod firmy směrem k větší přehlednosti a bezpečnosti, pomohou ušetřit náklady, zvýší vaši konkurenceschopnost a vysílají pozitivní signál směrem k zákazníkům, kteří hledají jasné záruky, jakými by se mohli při nákupu řídit.

Autor: Veronika Frélichová; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Ostatní Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 13. 5. 2024