Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jaká je spotřeba vody na různé domácí úkony?

Revidováno: 3. 6. 2009 (původní text: 11. 1. 2007)

Kolik vody zhruba se spotřebuje na běžné domácí úkony - koupání × sprchování, mytí nádobí ve dřezu × pod tekoucí vodou × v myčce, praní, tekoucí voda při čištění zubů apod.? Mohla bych někde sehnat nějaké tabulky spotřeby vody nebo něco podobného?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Tabulku s rozpisem spotřeby vody v domácnosti najdete například na stránkách portálu TZB-info.cz. Celkovou spotřebu uvádí například Brněnské vodovody a kanalizace: za rok 2016 to bylo 109,7 l vody na obyvatele a den. Proti roku 2000 je to tedy o 20 l méně.

Uvedené údaje jsou však jen orientační. Nejlepší je si spotřebu sama změřit - získáte ji odečtem stavu vodoměru po koupeli/sprše a před koupelí/sprchou. Myčka spotřebuje 7-20 litrů na mytí - přesný údaj je na návodu, stejně jako v návodu na pračku najdete spotřebu na praní (kolem 50 litrů, může to být ale jen 30 či až 90 – záleží na programu a u „inteligentnějších“ modelů i na množství prádla). Čištění zubů s natočenou skleničkou vody vyžaduje třeba jen 2 dcl, při puštěném kohoutku mnohem více - opět je to silně individuální, podle toho jak moc pouštíte vodu a jak dlouho si čistíte zuby. Chcete-li to změřit, dejte si na dno umývadla hrnec a zjistíte, kolik za mytí nateklo. Stejně individuální je mytí pod tekoucí vodou. Opět jde změřit tak, že si zavřete odtok a změříte, kolik vody máte ve dřezu po umytí 1/3 várky nádobí (umytí celé várky je asi více než jeden dřez). Nejlepší je samozřejmě mytí nádobí bez puštěné tekoucí vody.

Spotřeba vody na každodenní činnosti
(údaje v litrech za jednu dospělou osoobu)
 
spláchnutí toalety 3–10
koupel ve vaně 100–200
sprchování 30–60
mytí nádobí v myčce 7–20
praní v pračce 30–90
mytí rukou 3
mytí automobilu 200
pití každý den 2–3
denně v kuchyni 5–7

Autor: Petr Ledvina; Ekologická poradna Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Voda Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024