Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Zalévat?

V ideálním případě se o dostatek vody pro rostliny naší zahrady postará příroda. Ne vždy však tomu tak je a také nároky jednotlivých rostlinných druhů se různí. Je-li vody nedostatek, je třeba zalévat.

Jak zalévat?

Raději méně často, větším množstvím vody. Nejlépe je zalít rostliny jen několikrát týdně vydatně přímo ke kořenům.

Zaléváme-li denně malou dávkou vody, rostliny zchoulostiví a koření mělce pod povrchem půdy.

Kropíme-li zahradu za horka, hrozí spálení listů a navíc se může až 60 % vody vypařit, aniž by ji mohly rostliny využít.

Zaléváme-li večer, mají rostliny na vstřebání celou noc, připravujeme však také příznivé podmínky i plžům.

Udržení kypré a vlhké volné půdy napomůže její zamulčování - nastláním suché organické hmoty půdu udržíme vlhkou a kyprou, čímž  poskytneme příznivé podmínky půdním organizmům i zároveň omezíme vzcházení plevelů.

Zalévat ke kořenům?

Zalévat přímo ke kořenům je nejlepší.  Lze k tomu využít petlahve s uřezaným dnem, u kterých mírně povolíme uzávěr a zakopeme je k rostlinám tak, aby hrdlo bylo v jejich kořenové zóně. Pomocí petlahví můžeme zavlažovat i celý řádek najednou, když uřežeme jejich dna a nasadíme je jednu na druhou. Na poslední nasadíme petláhev trochu většího rozměru s uřezaným hrdlem a celou sestavu uložíme s mírným spádem do země. V písčité půdě je dobré pod tuto soustavu dát trochu jílovité zeminy, pokud nemáme, tak vrstvu kartonu nebo novin. Do petlahví podle potřeby propícháme dírky, třeba zahřátým hřebíkem. Ale to bychom měli dělat až po odzkoušení, aby nám voda nevytékala příliš rychle. Na první petáhev nakonec nasadíme hadici, kterou celou soustavu zaplníme vodou a pak uzavřeme zátkou. Hrdlo soustavy zůstane v prohlubni volně přístupné, zbytek po zasazení rostlin zahrneme zeminou. Tím dosáhneme pozvolného zavlažování přímo ke kořenům, takže kromě šetření půdy šetříme i vodou a časem.

 

 

Čím zalévat?

Nejlépe dešťovou vodou.

Proč dešťovou vodou?

Je měkká – nezasoluje tedy půdu (kohoutková i studniční obsahuje vždy určité množství rozpuštěných minerálů)

Má ideální teplotu. Postřik proudem studené vody z hadice nebo i z konve znamená pro rostliny (ale i půdní mikroflóru a mikrofaunu) zbytečný šok.

Je zdarma.

Jak ji získat?

Zachycováním a sbíráním do nejrozličnějších nádob – kyblíků, beček i kontejnerů. Pro zvýšení kapacity lze za sebe kaskádovitě zapojit několik beček. Upravený svod dešťové vody ze střechy pomůže vyhnout se přetečení bečky.

 

 

 

 

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024