Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Arktida: klimatické zpětné vazby a jejich globální důsledky

studie WWF (Světového fondu na ochranu přírody)

Celé shrnutí studie ke stažení (v češtině, 13 stran)

Ubývání ledu v arktidě během léta
Minimální rozloha mořského ledu v Arktidě v létě 1900-2100

Lidmi vyvolaná změna klimatu zasáhla Arktidu dříve, než se čekalo

Během posledních několika desetiletí se Arktida  otepluje přibližně dvojnásobnou rychlostí než zbytek světa. Lidmi vyvolaná změna klimatu zasáhla Arktidu dříve, než se čekalo. V důsledku toho změna klimatu již destabilizuje důležité systémy Arktidy včetně mořského ledu, Grónského ledového příkrovu, horských ledovců a prvků arktického uhlíkového cyklu, které zahrnujíměnící se rozšíření zamrzlé půdy a vegetace a zvýšené uvolňování metanu z půdy, jezer a mokřadů. Dopad těchto změn na fyzikální systémy, biologické systémy a obyvatele Arktidy je veliký a podle projekcí bude narůstat v průběhu tohoto století i později.

Objevují se důkazy a roste znepokojení, že arktické klimatické zpětné vazby ovlivňující globální klimatický systém začínají urychlovat oteplování podstatně více, než uvádějí současné projekce.

To vše vyplývá z nové studie, kterou publikoval WWF.

Klíčová zjištění studie

  • Zesílení globálního oteplování v Arktidě bude mít podstatný vliv na počasí a klima severní polokoule.
  • Systém proudění ve světovém oceánu se silným vlivem oteplování Arktidy změní.
  • Úbytek ledu z grónského ledového příkrovu se zvětšil a významně přispěje vzrůstu globální hladiny moře.
  • Mořské systémy Arktidy v současnosti skýtají významný propad uhlíku, avšak další fungování této služby kriticky závisí na dopadech změny klimatu Arktidy na led, přítoky sladké vody a okyselování oceánu.
  • Pevninské ekosystémy Arktidy budou nadále jímat uhlík, ale oteplování a změny povrchové hydrologie způsobí daleko větší uvolňování uhlíku.
  • S degradací permafrostu na mořském dně se již z masivního zamrzlého podmořského ložiska uhlíku uvolňuje metan a s dalším oteplováním se jej očekává více.

Celé shrnutí studie ke stažení (13 stran, v češtině). Český překlad Jiří Došek, Jan Hollan a Ekologický institut Veronica.
Originální studie: srpen2009, český překlad listopad 2009.

Poznámka

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 11. 4. 2024