Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Vánoční stromky zpátky do lesa

Obrázek jedličky (autor: R. Pospíšil) Hlavní náplní a smyslem aktivity je předvánoční prodej jedlí bělokorých v květináči, které po Vánocích zůstanou na zahrádkách a nebo se vysazují do lesů v okolí. Nabízíme tak alternativu živých vánočních stromečků k řezaným, aby lidé mohli využít tradic vánočních svátků k podpoře městské zeleně nebo lesa výsadbou naší původní dřeviny jedle bělokoré. V roce 2018 se do prodeje v Brně a jeho okolí zapojilo celkem 8 organizací.

Stáhněte si novou příručku Vánoční stromky zpátky do lesa, která s Vám pomůže zorganizovat prodej vánočních jedliček i u Vás a  která shrnuje naše skoro dvacetileté zkušenosti s prodejem živých vánočních  stromků.

Výtisky příručky vám rádi zdarma zašleme. Napište si o ně na petr.ledvina@veronica.cz.

Co možná nevíte o jedličce

Jedle bělokorá (Abies alba) je náš původní druh jehličnaté dřeviny, který z našich lesů téměř vymizel.Kdysi bývala naší nejhojněji zastoupenou jehličnatou dřevinou. Zaujímala 15 – 20 % rozlohy našich lesů. Jedle patřila k našim nejmohutnějším stromům. Historické prameny udávají jedlové velikány vysoké až 60 m. Doma byla od pahorkatin až po hory.

Jedle však nedokázala vzdorovat změnám, které do krajiny přinesl člověk. Na jejím ústupu se podílel zejména holosečný způsob hospodaření v lesích, postupné vysoušení krajiny, průmyslové imise, okus a ohryz spárkatou zvěří. Všechny příčiny ústupu jedle nejsou dosud uspokojivě vysvětleny. V roce 1950 bylo zastoupení jedle v lesích České republiky 2,8 %. V roce 1990 už to bylo pouze 1,3 %.

Ročně se v naší republice prodá přes milion stromků. Ty se po Vánocích stávají odpadem, který se obtížně likviduje. Takže i kdyby se jen jedno procento stromků stalo sazenicí - bylo by ročně vysazeno 10 tisíc stromků.

Od druhého ročníku prodeje byly jedličky navíc s certifikátem FSC - tato certifikace je obdobou označování produktů  ekologického zemědělství – zdravých potravin pocházejících z šetrně a udržitelně obhospodařované půdy.

Jedličky prodávané od roku 2015 pochází z přírodě blízkého lesnictví z okolí Brna, nemají však certifikát FSC.

Jak se o jedličku starat před Vánoci?

Dovolte nám, abychom Vám poskytli několik instrukcí, jak se stromkem zacházet. Vše jsme konzultovali s lesnickými odborníky a také čerpáme z našich zkušeností z předchozích let.

  • Především - stromek v květináči je živá bytost, o kterou je třeba se starat. Je hostem ve Vašem pokoji a nebude se tam cítit příliš dobře. Den strávený zejména v přetopeném bytě je pro stromek tím, čím pro Vás noc strávená v lese bez spacáku. Snažte se proto držet stromek co nejdéle mimo byt (na dvorku, na zahrádce nebo na balkóně).
  • Stromek potřebuje hodně vody! A tu potřebuje nejen po dobu kdy je mimo místnost, ale hlavně, když se ocitne v bytě. Proto je třeba jej podle potřeby pravidelně zalévat.

Jak se starat o jedličku o Vánocích

Přechod ze zimy do tepla je pro stromek tepelný šok. Zejména pokud venku mrzne, může být teplotní rozdíl až 30 stupňů!
Snažte se proto tento přechod zmírnit:

  • Den nebo dva před Vánocemi přeneste stromek do temperovaného prostředí (do chodby, kočárkárny, dílny či garáže).
  • Před přenesením stromku do místnosti snižte na několik hodin teplotu pokoje asi na 15 stupňů.
  • Po celou dobu se snažte udržovat vysokou vlhkost pokoje (asi 75% relativní vlhkosti). Nejlépe poslouží mechanický rozprašovač, kterým stromek několikrát denně „mlžíte“.
  • Stromek je vždy třeba zalévat, třeba i dvakrát denně, aby zemina, ve které je usazen, byla stále vlhká.
  • Bylo by také vhodné se zříci svíček připevněných ke stromku.
  • Rozhodně vždy stromek držte v teplé místnosti co nejkratší dobu.    
  • Před navrácením stromku na balkón, dvorek či na zahradu jej opět ponechejte nejméně dva dny v temperované místnosti.
  • Pozor, pokud panují venku příliš velké mrazy (pod −15 °C), přeneste ra­ději jedličku na tyto dny do nějaké chladnější místnosti v domě – v květi­náči je jedlička méně chráněná proti přemrznutí, než když roste v půdě ve volné přírodě. Pokud musíme jedličku vzít do teplejší místnosti, je potřeba ji aklimatizovat, jak bylo popsáno výše.

Vánoční jedličky v květináči. Kreslil: R. Pospíšil

Jak se starat o jedličku po Vánocích

Máte několik možností, jak s jedličkou naložit:

  • Co nejdříve, jakmile to počasí dovolí, můžete vysadit jedličku na vlastním pozemku či zahradě a nechat ji tam růst.
  • Stromek i s kontejnerem zasenkovat (přihrnout hlínou) na zahradě a použít ho znovu o příštích vánocích.
  • Pokud jste z Brna a okolí, bude nejlepší přinést začátkem jara stromek na připravené místo (pokaždé je předem uveřejněno místo a termín společné výsadby), kde jej můžete vlastnoručně vysadit do lesa. Další péči o stromek zajistí pracovníci lesního podniku.

Projekt pod názvem Vánoční stromky - stromy pro život vznikl v roce 1998 v Brně ve spolupráci Ekologického institutu Veronica, Lipky a Hnutí Duha.

Stáhněte si příručku Vánoční stromky zpátky do lesa, která s Vám pomůže zorganizovat prodej vánočních jedliček i u Vás.

Přečtěte si dále

www.veronica.cz/vanoce/ Spousta tipů na šetrnější vánoční dárky, mezi které patří i jedličky v květináči.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024