Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Není polystyren nebezpečný pro balení horkých potravin a nápojů?

16. 1. 2017

Zajímalo by mě, jakým způsobem je ošetřeno, že polystyrenové obaly, do nichž se běžně dává jídlo, nejsou zdravotně závadné, a tudíž mohly být uvedeny na trh. Dejme tomu, že v jednom obalu je téměř vroucí polévka 95°C a v druhém obalu jsou hranolky, z nichž kouří pára. Dejme tomu, že se uvedené pokrmy v obalech nacházejí určitý počet hodin (jednu, čtyři, deset). Opravdu nedojde ani mechanickou (třením) ani chemickou cestou k pronikání polystyrenu do jídla? Pokud ano, půjde o množství, které by mohlo mít nějaké negativní zdravotní důsledky? Pokud ano, jaké?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

U polystyrenu, stejně tak jako u ostatních plastů použitých pro balení potravin, jsou obavy z pronikání monomerních a jiných nebezpečných látek do potraviny na místě. Plasty jsou organické látky a materiály, které jsou zčásti nebo zcela syntetické. Základními jednotkami jsou monomery, které spolu reagují v reakcích polymerace, polykondenzace nebo polyadice a vytváří tak polymery. Protože chemické a mechanické vlastnosti čistých plastů nejsou ideální pro obalovou techniku, přidávají se k nim různé přísady, např. plniva, maziva a separační činidla, změkčovadla, tepelné stabilizátory, nadouvadla, pigmenty, antistatika, antioxidanty atd.

Pokud je materiál inertní, kontakt s potravinou nezpůsobí žádné problémy. Mohou se ale objevit složky, přirozeně se vyskytující v materiálu, které mohou přecházet do potravin. Nejčastěji jsou to právě monomery, ze kterých je plast vytvořen. Přechodu těchto látek do potravin se říká migrace.

V případě polystyrenu (PS) se tedy jedná o monomer styren, který může migrovat.

Všechny tyto látky musí být v souladu s legislativními limity a nezpůsobovat změny v organoleptických vlastnostech potraviny či nápoje a nezapříčiňovat nebezpečí pro konzumenta.

Polystyren je jedním z nejvíce kontroverzních plastů, pokud jde o kontakt s potravinami. Dle světové komise pro toxicitu chemikálií v potravinách (Committee on Toxicity of Chemicals in Food, Consumer Product and the Environment – COT) nepředstavují koncentrace migrujících látek z polystyrenu v potravinách toxikologické nebezpečí pro člověka. Sledovanou látkou je hlavně monomer styren. Styren má nízkou akutní toxicitu při inhalaci či požití, ačkoli je v EU klasifikován jako škodlivý při inhalaci a dráždící kůži a oči. Velmi vysoká expozice styrenu způsobuje závratě, ospalost, bolesti hlavy a potenciálně i bezvědomí kvůli snížení činnosti centrální nervové soustavy. Styren ve studiích nevykazuje interakce s DNA. Plicní karcinom byl sice nalezen u myší, toto však není považováno za relevantní pro člověka, protože zde existují velké metabolické rozdíly mezi člověkem a myší.

Avšak objevuje se celá řada protichůdných názorů a důkazů, které naopak považují PS za nevhodný a nebezpečný obalový materiál a pokud pijete kávu nebo polévku nebo jíte čínské jídlo z polystyrenového pěnového obalu, můžete být potenciálně vystaveni této chemikálii, kterou někteří odborníci odůvodněně považují za lidský karcinogen (IARC považuje styren za možná lidský karcinogen).

K vyšší migraci styrenu do potravin dochází při vyšší teplotě (60°C – při této teplotě migruje styren i do čisté vody) a pokud potravina obsahuje alkohol nebo tuky. A samozřejmě, čím déle se potravina v plastovém obalu nachází, tím více monomeru do potraviny přejde.

Některé zdroje uvádějí, že dalšími možnými látkami, které se uvolňují z polystyrenových obalů rychlého občerstvení, jsou dioxiny. K markantnějšímu uvolňování dochází opět vlivem vysoké teploty a přítomnosti tuků, což často splňují právě pokrmy rychlého občerstvení.

Dioxiny se mohou negativně podílet na ovlivnění hormonální činnosti, snížení imunity a vzniku nádorů.

Mechanické poškození obalů tedy nepředstavuje hlavní problém. Mnohem závažnější je migrace látek z plastu do potravin, která není okem pozorovatelná.

Samozřejmostí je, že potraviny nikdy nevkládáme v plastových obalech do mikrovlnné trouby!

Navzdory celé řadě varování před nebezpečím polystyrenu jako obalu na potraviny, nebylo jeho použití dosud zcela omezeno nebo zakázáno.

Je to tedy bohužel na konkrétních spotřebitelích a koncových zákaznících, aby se sami ze všech sil snažili těmto obalům vyhýbat!

Přeji Vám tedy, ať se Vám vždy daří najít nejen bezpečnou potravinu, ale také bezpečně zabalenou!


Použité zdroje:

https://is.muni.cz/th/214996/lf_b/text_BP.txt

http://www.elogistika.info/polystyren-se-spojuje-s-rakovinou-primeje-to-vyrobce-ke-zmene/

http://arnika.org/styren

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pi.3161/full

Autor: Olga Stuchlíková; Ekologický institut Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Domácnost, nakupování Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 13. 5. 2024