Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Posuzování vlivu na životní prostředí staveb, činností, koncepcí

EIA - posuzování vlivu projektů, záměrů, staveb na životní prostředí

Informační systém EIA, přehled všech aktuálně vedených i ukončenách řízení EIA

SEA - posuzování vlivu koncepcí na životní prostředí

Informační systém SEA, přehled všech aktuálně vedených i ukončených řízení SEA

Přeshraniční posuzování

U záměrů s přeshraničními dopady na životní prostředí je nadnárodní účast veřejnosti důležitým nástrojem plánování. Espoo-konvence a Aarhuská úmluva, které platí v celé EU, dávají novou možnost zapojení veřejnosti do přípravy přeshraničních projektů. Odpovídající mezivládní dohody s Rakouskem se ovšem teprve připravují. Cílem našeho projektu je vytvoření diskusní platformy přístupné všem účastníkům - veřejné správě, podnikatelů i veřejnosti - a hledání řešení, které by umožňovalo posuzovat v budoucnu projekty s přeshraničním působením ve smyslu společné "kultury účasti". Rovněž od projektu očekáváme zvýšení kapacity a dovedností nevládních organizací a občanských sdružení působících v příhraniční oblasti jižní Morava - Dolní Rakousko ve schopnosti účastnit se na posuzování vlivů na životní prostředí.

Situaci přeshraničního posuzování vlivu staveb a koncepcí na životní prostředí shrnuje Miroslav Patrik v článku Praxe v přeshraničním posuzování vlivů na životní prostředí v zemích nové "10" EU (vybrané příklady z České republiky) a v článku SEA a EIA z hlediska NNO v České republice. Z článků vyplývá, že Česká strana nástroje k zapojování veřejnosti obou států do projektů s přeshraničním vlivem v podstatě nevyužívá, spíše naopak. Oba články vznikly pro dvě ze sedmi setkání, které probíhaly střídavě na Moravě a v Rakousku. S diskusí a prezentací rakouských občanských sdružení vyplynula obdobná situace i na rakouské straně. Výstupem projektu bylo podepsání oboustranné dohody z Mistelbachu, kdy se obě země jménem zástupců ministerstev životního prostředí zavazují ke konkrétním krokům, které by měly zlepšit dosavadní situaci.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 11. 4. 2024