Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN
Tiskové zprávy
Podívejte se všechny tiskové zprávy

Potravinová soběstačnost není utopie, přesvědčili se o tom návštěvníci v Hostětíně

Vloženo: 6. 6. 2016

Víkendový kurz v Hostětíně patřil všem, kdo chtějí dosáhnout alespoň částečné soběstačnosti v jídle, snížit svou závislost na průmyslově zpracované stravě a pojistit se proti dopadům ekonomické krize. Naučili se, jak vypěstovat kalorické potraviny, jak z nich připravit pokrm i jak pečovat o permakulturní zahradu.

 

Kurz konaný v Centru Veronica Hostětín byl zaměřen především na praktickou stránku tématu i na sdílení zkušeností. Tématicky se týkal lokálních potravin a snah o lokální soběstačnost, mapování rozdílů mezi městy a vesnicemi. Účastníci dostali i řadu rad a tipů na uchovávání jídla v domě i v bytě.

 

Lektorka Alena Suchánková ukazovala účastníkům, jak připravit pozemek k osetí, jak se vypořádat s plevelem na větších plochách, jak si při okopávání nezničit záda a jak používat plečku a různá jiná nářadí. Vášnivá debata probíhala nad otázkou, zda pěstování vlastního jídla je výzva, radost, těžká dřina anebo nutnost. Součástí kurzu byla i společná příprava jídla tzv. od „A“ do „Z“.

 

Jde o to, že k zajištění osobní či komunitní potravinové bezpečnosti nemusíte být plně soběstační. Pro většinu lidí v naší společnosti to ani není možné zejména z časových důvodů. Stačí se udržovat v režimu částečné soběstačnosti a pouze v případě nutnosti “přepnout” na vyšší úroveň. V režimu částečné soběstačnosti si míru potravinové nezávislosti každý určuje sám dle svých aktuálních potřeb, dle své životní situace a množství volného času. Díky částečné soběstačnosti ušetříte peníze za nákup potravin a získáte zkušenosti nezbytné k zajištění potravinové bezpečnosti“, říká lektorka.

 

Tento víkendový kurz je součástí cyklu workshopů zaměřených na zvýšení soběstačnosti jednotlivců a komunit v oblasti potravin, energie, bydlení či zásobování vodou. Kurzy jsou

podpořeny grantem ze Státního fondu životního prostředí.  

Více informací: [email protected], tel. 739 569 264

 

 

 Tento projekt byl vytvořen za finanční podpory SFŽP ČR a MŽP.

www.mzp.cz  www.sfzp.cz

 

Přílohy:

Zobrazit zprávy za rok: 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 Staré tiskové zprávy

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz

1986-2021: 35 let práce pro ochranu přírody a krajiny

   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 24. 6. 2022