CZ | EN

Fair Trade: spravedlivý obchod. Ohleduplnější k lidem, šetrnější k přírodě

Rubrika „ekologická poradna“ z časopisu Veronica. Zobrazte si všechny poradenské články.

Už jste někdy ochutnali Fair Trade čokoládu? Pokud ne, tak vězte, že chutná téměř stejně jako běžná čokoláda z jakéhokoliv supermarketu nebo samoobsluhy. Stejná však není - na rozdíl od běžného zboží nám garantuje, že podmínky, za kterých vznikla, nenesou příchuť nucené dětské práce, extrémně nízkých výkupních cen kakaa ani intenzivně chemicky ošetřovaných kakaových plantáží. Fair Trade, který se postupně začíná rozvíjet i v České republice, nám nabízí alternativu ke zboží, o jehož původu často nic nevíme, a k výrobkům, jejichž "hypervýhodnou" cenu dotuje zničené životní prostředí a zbídačení výrobci v ekonomicky méně rozvinutých částech světa.

Hlavním cílem Fair Trade - spravedlivého obchodu je podporovat družstva malých výrobců a zemědělců z Asie, Afriky a Latinské Ameriky. V samém základu Fair Trade je myšlenka, že obchod jako takový nemusí být ani dobrý, ani špatný - záleží na tom, jak se provozuje. Vhodná forma obchodu dokonce může být účinným nástrojem sociálně a ekologicky přínosného rozvoje. Co to znamená v praxi?

Fair Trade - ač poměrně různorodé hnutí, spíš než jednolitý, pevně daný systém - spočívá na několika základních pilířích. K těm nejdůležitějším z nich patří férová odměna výrobci a jeho případným zaměstnancům, snížení počtu prostředníků mezi výrobcem a spotřebitelem na nezbytné minimum, dodržování alespoň minimálních standardů bezpečnosti práce a sociálního zabezpečení tak, jak je stanoví konvence Mezinárodní organizace práce ILO. Fair Trade je založen na dlouhodobém obchodním partnerství mezi výrobcem a odběratelem, za část produkce se platí předem - tím se předchází situaci, kdy malí pěstitelé nemají jinou možnost než využívat v době před sklizní služeb místních "bankéřů", kteří půjčují peníze za nehorázný úrok.

Významným aspektem Fair Trade je, že část získaných prostředků putuje do společného fondu, ze kterého se financují místní projekty - zřizování zdravotních středisek, škol, kanalizace, zlepšování místní infrastruktury, zalesňování, protierozní opatření a jiné. Kuapa Kokoo, ghanské družstvo pěstitelů kakaa, se například rozhodlo financovat ze svého fondu pojízdné zdravotní kliniky a studny se zdravotně nezávadnou vodou. Jihomexická kooperativa UCIRI z prostředků vybudovala mimo jiné vlastní sklad a malou pražírnu kávy - tím posílila svou nezávislost na komerčních zprostředkovatelích.

Přestože Fair Trade vznikal především jako způsob sociálně odpovědného obchodování, všímá si i environmentálních souvislostí výroby. Řada Fair Trade výrobků nese současně označení "bio", mnohá družstva své členy finančně i bezplatným poradenstvím podporují v přechodu na ekologické zemědělství a šetrnější způsoby zpracování. U řemeslných výrobků se dává přednost místním přírodním materiálům a recyklátům. Keňská řemeslná dílna Ziwa/Kisumi například vyrábí originální šperky z kousků drátu a částí hliníkových plechovek od nápojů.

Paleta Fair Trade výrobků je poměrně široká a stále se rozrůstá. V současné době sahá od zmíněné čokolády, kakaa a kávy přes čaj, koření, rýži až po banány, ovocné šťávy a další potraviny. Kromě toho zahrnuje i umělecké a řemeslné výrobky: bytové doplňky, kuchyňské náčiní, koberce, hudební nástroje, látky, oděvy, hračky.

Ačkoliv ve většině zemí EU se Fair Trade těší značné oblibě zákazníků, kteří promýšlejí širší souvislosti toho, co spotřebovávají, pro českého spotřebitele je zatím cesta k Fair Trade výrobkům nelehká. Pražané mohou navštívit první český obchod specializovaný na Fair Trade (Obchůdek jednoho světa, Korunní ulice 60, Praha 2 Vinohrady, po - pá 15-18 hodin), kde jsou k dostání řemeslné výrobky z asijských, afrických a latinskoamerických Fair Trade projektů. V Brně je zatím jediným prodejním místem malá výstavka nepotravinového zboží v prostorách Ekoporadny Veronica na Panské ulici. Základním zásadám Fair Trade odpovídá i biočokoláda, biokakao a další výrobky s logem "Hand in Hand: ekologie a etika obchodu", které do některých zdravých výživ distribuuje firma Bio nebio.

Brněnské sdružení Společnost pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání usiluje ve spolupráci s Obchůdkem jednoho světa, ZO ČSOP Veronica a dalšími organizacemi o zvýšení dostupnosti Fair Trade výrobků u nás. Připravuje se rozšíření výstavky Fair Trade řemesel o kávu a čaj, které by se mohly objevit i v některých kavárnách, čajovnách a prodejnách biopotravin. Další informace naleznete na webové stránce www.fairtrade.cz.

Mimochodem - když jsem v úvodu tvrdila, že Fair Trade čokoláda a běžná čokoláda chutnají téměř stejně, trošku jsem čtenáře mystifikovala… Férová čokoláda je totiž výjimečná nejen tím, že vzniká za sociálně a ekologicky příznivějších podmínek, ale i svou kvalitou - na rozdíl od běžné čokolády například neobsahuje levné náhražkové tuky a obsah kakaa proto může být až o několik desítek procent vyšší. Fair Trade tak v sobě spojuje přínos pro výrobce, úlevu pro přírodu a životní prostředí i výhody pro spotřebitele.

Autor/ka: Šárka Špačková
Z časopisu Veronica č. 3/2004, rubrika „ekologická poradna“

Všechny poradenské články z časopisu Veronica

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 22. 6. 2020