Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Pasivní dům

Obal publikace; kreslil R. Pospíšil Obal publikace Pasivní dům II

Pasivní dům je dům, který je postaven tak dobře, že v průběhu své životnosti narušuje životní prostředí významně méně než jiné domy. Pasivní je proto, že většina tepla, které je potřeba na zachování tepelné pohody se do domu dostává jaksi mimoděk - pasivně, z lidí, z používání spotřebičů, ze slunka okny. Část energie vyžaduje větší aktivitu a to mechanické větrání, které zajišťuje zpětný zisk tepla z odpadního vzduchu a zisk tepla ze země pomocí zemního kolektoru. Aktivní prvek, tedy zdroj tepla, dodává do domu již jen velmi malé množství tepla a to po krátké období v roce prostřednictvím ohřevu čerstvého vzduchu.

Pasivní dům, jako stavební koncepce, neřeší použití stavebních materiálů. Aby se jednalo o dům skutečně „ekologický“, je zapotřebí dále volit takové materiály, které mají co nejpříznivější ekologickou bilanci. To znamená, že na jejich výrobu bylo spotřebováno co nejméně energie a co nejméně toxických látek, samotné materiály jsou netoxické, jsou recyklovatelné a oddělitelně zakomponované.

Stáhněte si zdarma naše publikace

Nabízíme

  • prohlídku našeho pasivního domu v Hostětíně - první veřejná budova v ČR, splňující pasivní standard
  • osobní poradenství o pasivních domech
  • poradenství prostřednictvím telefonu a internetu
  • správu a zpřístupnění studovny
  • osvětové akce, programy pro veřejnost

Sborníky k tématu

Veronica uspořádala k tématu řadu seminářů, sborníky z některých jsou zde ke stažení (trochu starší).

Další texty a materiály k tématu

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024