připojte se k výzvám

Líbí se vám naše výzvy a chcete se připojit?

Zde je přihlašovadlo. Na e-mail vám budou chodit jednotlivá zadání výzev.

10 týdnů – 10 dopisů, pokaždé s jinými výzvami a jiným tématem.

.

chcete předem vědět, do čeho jdete?

chápeme 🙂 nikdo nechce kupovat zajíce v pytli.

tady je malá ochutnávečka výzvy týkající se potravin:

Finální verze je ještě doplněná o řadu zajímavých odkazů, informací aj.

jsou ČTYŘI ÚROVNĚ OBTÍŽNOSTI:

Ranní ptáče bez palmáče dál doskáče.

Palmový tuk je skvělý při zpracování, nic moc pro člověka a děs pro místa, kde se pěstuje.

Informovaný spotřebitel může změnit svět (snad), a proto už pár let výrobci povinně uvádí na obalech, jaké tuky do svých pochoutek nalili nebo nakrájeli.

Projděte si tyhle údaje na obalech ve vaší spižírně, lednici, mrazáku. Kolik tam máte palmiček? Jsou z udržitelných zdrojů, nebo konvence jak bič?

Zkuste najít v obchodech, jak tyhle mlsky nahradit a palmovému tuku se vyhnout.

Nafoťte domácí sbírku palem (výrobků s palmovým tukem) a hned vedle ty, kterými je nahradíte. Fantazii a domácí výrobě se meze nekladou! Fotky nám dejte do FB skupiny.

Kolik ujel můj oběd?

Máme recept z kuchařky nebo z hlavy. Tedy nějakých pět až pětadvacet položek.

Projděte si jednu po druhé a prozkoumejte, odkud jídlo připutovalo. Nenechte se zmást obaly, které tvrdí, že curry vyrábí (a nejspíš i pěstuje) Vitana ve Varnsdorfu nebo že kokos vyrobili baliči ve Vysokém Mýtě. U konvenčních potravin je možné na obalu uvádět pouze místo zabalení jako původ, ale chyba lávky.

Lépe jsou na tom biopotraviny, kde je nutné uvést alespoň EU/mimo EU podle skutečné zemědělské produkce.

Kolik kilometrů to bylo? A kdo dá méně? Nezjistitelný původ je taky údaj. A důvod k zamyšlení – nechceme radši vědět, co a od koho jíme?

Inspirujte ostatní ve skupině, nasdílejte nejvzdálenější místo, odkud přijely vaše suroviny.

Tuzemský týden
(sousedé vítáni).

Výzva pro matadory a všemi mastmi mazané lovce českých, sezónních a případně bio nebo domácích surovin.

Vařte týden tak, abyste na talíři neopustili Českou republiku, ale jsou možné výlety do sousedních zemí. Nebo třeba EU, to už vám vyjde i se solí. 

Jak to šlo? Foťte, sdílejte recepty, dávejte tipy!

Inspirujte ostatní ve skupině, nasdílejte své recepty i tipy na prodejce domácích surovin.

Hledá se domácí ovoce.

Podzim, čas hojnosti. Na stromech toho visí spousty, záhony přetékají a kypí, ale v regálech obchodů se válí stále stejné (a poněkud fádní) banány, módní avokáda, liči z bůhvíjaký Kočinčíny a jako vrchol batáty místo brambor.

Zkuste najít v obchodě české ovoce a zeleninu. Kolik toho je?

A dokážete z toho něco uvařit nebo připravit ovocný salát? Dejte nám vědět.

TAK CO, BERETE?

TADY JE JEŠTĚ JEDNOU PŘIHLAŠOVACÍ FORMULÁŘ, AŤ PRO NĚJ NEMUSÍTE NIKAM CHODIT.

 

.

Kdo vám ekovýzvy přináší?

Ekologický institut Veronica.

Spolek, který se už 35 let zabývá ekologickým vzděláváním a ekoporadenstvím.

WWW.VERONICA.CZ

Projekt byl podpořen v grantovém řízení Ministerstva životního prostředí a nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.