Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Brněnský strom roku 2008

Vítězný strom: borovice černá

V devátém ročníku ankety se celkem sešlo dvacet dva stromů, které byly rozděleny do třech kategorií. Ve finále o vítězství bojovalo deset stromů, které vybrala jedenáctičlenná porota, vítězové jsou tedy tři. Výběr pro porotu nebyl vůbec jednoduchý, protože každý strom byl něčím zajímavý. Převahu měly nominace domácích druhů stromů nad stromy cizokrajnými. Domácích druhů byla pestrá přehlídka, objevila se zde vrba, dvě třešně, topol, jilm, javor, tři lípy, tři buky (zvláštností je, že všechny tří lesní - červenolisté) a tři nominace dubů. Mezi cizokrajnými se tradičně objevil platan a jinan, ale také dvakrát borovice černá, jedna bohužel s aspirací na cenu "in memoriam", a jedle ojíněná.

O vítězích v jednotlivých kategorií rozhodovala hlasováním veřejnost. Celkem hlasovalo 622 osob a pouhých sedm hlasů bylo neplatných z důvodů neuvedení identifikačních údajů. Nejvíce byly využity hlasovací lístky, jedna třetina hlasujících využila internet a nejméně se hlasovalo přes SMS zprávy.

Fotogalerie všech finalistů ročníku 2008

Přehled výsledků hlasování

hlavní kategorie

1. místo - Borovice černá, ÚSP Kociánka - 254 hlasů

2. místo - Jinan dvoulaločný, park Lužánky - 111 hlasů

3. místo - Javor babyka, park ul. Božetěchova - 78 hlasů

4. místo - Buk lesní červenolistý, zahrada na ul. Heinrichova - 76 hlasů

5. místo - Platan javorolistý, Denisovy sady - 65 hlasů

6. místo - Jilm habrolistý, park ul. Božetěchova - 18 hlasů

kategorie Strom ve vnitrobloku

1. místo - Jírovec maďal (kaštan), Lidická 9 - 235 hlasů

2. místo - Třešeň ptačí, ul. Mozartova, DiF JAMU - 158 hlasů

kategorie Skupina stromů

1. místo - Veverské křemeláky (duby letní) u hradu Veveří - 196 hlasů

2. místo - Matka a dcera (jedle ojíněné), zahrada na ul. J. Nečase - 159 hlasů

Porota udělila jednu cenu in memoriam, a to Černé borovici, zvané také Helenčina, která rostla v Podkomorských lesích v blízkosti myslivny. Zanikla opakovaným vandalismem návštěvníků lesa, dnes je z ní jen torzo kmene u nějž stojí vzpomínková cedule. Místo je známe jako místo dětských her Viléma Mrštíka a Heleny Nováčkové, od níž pochází také název nedaleké studánky.

Fotogalerie všech finalistů ročníku 2008

Vítěze čeká odborné ošetření garantované Veřejnou zelení města Brna a všichni tři vítězové také postoupili do celorepublikového kola ankety Strom roku, kterou pořádá Nadace Partnerství.

Doprovodný program

V rámci devátého ročníku proběhla řada doprovodných programů zaměřených na stromy a zeleň ve městě. V únoru se konala v knihkupectví Academia beseda o brněnských stromech s přednáškami o tom jak zeleň odolává náporu města, jak se o ni pečuje a jak se občané mohou zapojit do její ochrany - foto 1, foto 2. Účast a zájem více jak padesáti občanů předčila očekávání a velmi nás potěšila. V březnu jsme uspořádali s paní Kolouškovou z Veřejné zeleně města Brna exkurzi do parku Lužánky - foto. Na přelomu března a dubna se konala v ústřední Knihovně Jiřího Mahena výstava, která byla přehlídkou vítězů a zajímavostí z minulých ročníků ankety. V rámci výstavy proběhl v dubnu v knihovně druhý díl besedy o brněnských stromech, která už se netěšila takové návštěvnosti, ale o to ostřejší diskusí odborníků se stala. V rámci hlasování veřejnosti o vítěze se konala v prostorách bývalé vodárny v parku Špilberk výstava stromů finalistů pořádaná ve spolupráci s Veřejnou zelení města Brna - foto vernisáž 1, foto vernisáž 2, foto vernisáž 3. K výstavě proběhl také výukový program pro školy zaměřený na zeleň ve městě - foto 1, foto 2. Výsledky hlasování byly zveřejněny u příležitosti Mezinárodního dne životního prostředí 5. června. Oslava vítězů a ukončení ročníku proběhlo tentokrát u vítěze speciální kategorie, tedy u kaštanu (jírovce maďalu) z vnitrobloku - dvora domu Lidická 9 na konci června - foto 1, foto 2.

 

Složení poroty pro výběr finalistů:

doc. RNDr. Karel Hudec, Dr.Sc. - ornitolog a přírodoznalec, ZO ČSOP Veronica
Ing. Jaroslava Bučková - lesní inženýrka
Mgr. Zdeňka Dufková - ČRo Brno
Mgr. Martin Ander PhD. - náměstek primátora města Brna
Ing. Alexandra Koutná - Veřejná zeleň města Brna
Miroslava Drobílková - Nadace Partnerství, program Strom života
Ing. Dana Kellnerová - Středisko ekologické výchovy Rozmarýnek
Ing. Vilém Řiháček - krajinný inženýr (MZLU), ZO ČSOP Veronica, Fontes
Stáňa Bártová - výtvarnice, umělkyně, estétka
Ing. František Procházka - o.s. Wilsonův les
Ing. Oldřich Bednář - RS ČSOP Brno

Záštitu anketě poskytl náměstek primátora Statutárního města Brna Martin Ander, který je také členem poroty.

Mediálním partnerem je Český rozhlas Brno a spolupracujícími partnery Knihovna Jiřího Mahena, Veřejná zeleň města Brna, Dopravní podnik města Brna a knihkupectví Academia.

S dotazy se můžete obracet na Lucii Novákovou, telefon 542 422 757, e-mail lucie.novakova@veronica.cz

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024