Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.
Jaro se pomalu blíží a s ním i první zelené poklady přírody! Možná je běžně přehlížíme nebo je považujeme za obyčejný plevel, ale mnoho jarních rostlin je nejen jedlých, ale i chutných a zdravých. Objevte s dětmi kouzlo jarní přírody prostřednictvím jedlých plevelů a rostlin! Vydejte se na malou jarní expedici za chutěmi přírody!
Mezi nejchutnější jarní rostliny patří:
Díky intenzivní česnekové vůni jej snadno odlišíme od jedovaté konvalinky, která má podobné listy. S dětmi si můžeme vyzkoušet jednoduchý trik – jemně promnout listy mezi prsty a přivonět. Pokud voní po česneku, máme jistotu, že jsme našli správnou rostlinu.
Nasbírané listy můžeme společně použít v kuchyni – přidat je do salátů, rozmixovat na pesto nebo je využít jako koření. Při tepelné úpravě jej připravujeme podobně jako špenát, což může být skvělý způsob, jak dětem ukázat, že i divoké byliny mohou být chutné a zdravé.
Listy sbíráme výhradně před kvetením, protože listy nasbírané během kvetení jsou jedovaté! S dětmi si můžeme procvičit pozorovací schopnosti – pozorovat tvar listů a sledovat, kdy se objevují květy a učit se poznávat, kdy je rostlina jedlá a kdy už není. Mladé listy orseje obsahují vitamín C, takže je můžeme s dětmi natrhat a přidat do jarních salátů, pomazánek, jako ozdobu na chleba nebo je jíst rovnou po utrhnutí.
S dětmi můžete sbírat čerstvou nať, která je chutná v salátech a usušená poslouží například k ochucení masa a zeleniny.
Je to až 30 cm vysoká bylina s okrouhlými zubatými listy a modrofialovými květy.
Mladé lístky jsou moc chutné a dají se trhat a hned jíst. Obsahují velké množstvé vitamínu C a tradičně se využívají při léčbě dny. Skvěle se hodí do salatů, pomazánek, smoothie.
Dají se sbírat také fialky, sedmikrásky, pampelišky, kopřivy a další. Z květů můžeme udělat výluh za studena. Vznikne nám tak chutná bylinková voda plná prospěšných látek. Také je můžeme nasušit na čaj.
Společně s dětmi můžeme vytvořit herbář, který budeme postupně doplňovat podle aktuálně rostoucích rostlin.
Podrobnější informace o výše zmíněných jedlých plevelech najdete tady.
Přejeme pěkné ochutnávání