Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

H – hraboš, hryzec, had

Hraboši a hryzci trápí nejednoho zahrádkáře. Jak na ně? Kočky ani draví ptáci se za nimi do děr nedostanou. A tu nám může pomoci ten, kdo „leze z díry, vystrkuje kníry“. Dospělci užovky obojkové dokáží do díry za hraboši a hryzci vlézt a sežrat je a hlavně jejich mláďata.

Jak je přilákat? Přichystejte jim „hadník“ - místo, kde mohou naklást vajíčka. Tak je na zahradu nejen přilákáte, ale hlavě udržíte a získáte pro spolupráci. Hadník je líhniště pro hady, slepýše a ještěrky; něco jako dlouhodobý kompost, který nepřehazujeme. Pokud byste se styděli, že si na zahradě chováte hady, můžete to i za kompost vydávat. Ale sousedům to raději řekněte a přineste jim ukázat malinkou užovku, až nějakou za rok na podzim potkáte, aby se nebáli. Jen pokud vaše zahrada leží v oblasti hojného výskytu zmijí, buďte opatrní a hadník oddělte od zbylé zahrady širším pruhem sečeného trávníku, přes který se hadi neradi vydávají, protože se tam necítí v bezpečí, nebo ho raději nezakládejte, pokud máte malé děti.

   

Z trámků, planěk nebo ze čtyř sekcí starého drátěného plotu ohraničíme prostor asi 2 x 2 m2, tak, aby v bočních stěnách byly mezery asi 3 cm. Na dno ohrazeného prostoru naklademe vrstvu větviček, klacíků i velkých větví a překryjeme papírem. Na to dáme vrstvu klacíků a zase papír. Další vrstva bude výhřevnější, poslouží nám třeba plesnivé seno, listí, posečená tráva, piliny a hobliny, ořezané výhonky růží, plevele a třeba i přírodní textil. A zase větvičky a zase papír a zase směs organického materiálu až do úplného vyčerpání zásob. Pak nejméně rok neděláme nic, ale taky nic neočekáváme. Hromada se sesedne a tak můžeme ještě přidat další materiál.
Po roce můžete nakouknout pod horní vrstvy. Pokud odhalíte velké množství mnohonožek, stonožek, svinek a stinek, tak je to na dobré cestě. Možná, že zde již najdete slepýše nebo ještěrku. Půjde-li všechno dobře, setkáte se zde další rok s vajíčky užovky obojkové nebo hladké, připomínající malinké pink-pongové míčky. Hryzci a hraboši se budou stávat potravou hadů a ze zahrady budou mizet.

 

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024