Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Kalendář přírodního zahradníka - duben

I když nám ještě trochu křehnou ruce, jaro už se nedá ničím zadržet. Všechno se hrne na svět, aby nepromeškalo ani jediný sluneční paprsek. I kolem naší budky začíná být živo. Nezapomínáme proto ani na čistou vodu v našem ptačím napajedle.

Jakmile podle nalévajících se pupenů poznáme, že začíná proudit míza, můžeme začít s přeroubováním jádrovin a peckovin. Místo srůstu nezapomeneme později kontrolovat a podle potřeby povolíme pásku. Zvláště starším stromům, jejichž ovoce nám z nějakého důvodu nevyhovuje, dejme tím novou šanci a nespěchejme hned s jejich vykácením.

Všechny stromy krátce před kvetením dobře pohnojíme vyzrálým kompostem a nasteleme pokosenou trávou, slámou, starým senem nebo drcenou kůrou. Tak udržíme půdu pod nimi vlhkou a kyprou a zamezíme růstu plevelů. Jen kolem kmene necháme dostatek vzduchu, nejlépe obložením většími kameny, abychom ztížili přístup škůdcům, kteří by pod mulčem mohli najít úkryt, a také abychom zabránili případnému zahnívání kmene.

Obr. 1: Vyzrálý kompost vhodný pro přihnojování ovocných dřevin.

Přesazujeme a případně vegetativně množíme aromatické rostliny jako je máta, meduňka, dobromysl, tymián, yzop a další. Můžeme je uplatnit jako bariéru proti nevítanému hmyzu a plžům.

Rostliny z podzimních výsevů podle potřeby jednotíme nebo mezi ně sejeme a dosazujeme další druhy, s ohledem na příznivé kombinace. Například mezi petrželku dosejeme ředkvičku nebo pórek, který je pak dobře chráněn před květilkou cibulovou. Mezi rozvíjející se zimní salát dosazujeme třeba rané zelí. V našich podmínkách celkem dobře přezimují kromě zimního salátu odrůdy Humil i červenolisté kadeřavé saláty k česání. Novým sazenicím můžeme zkrátit listy, aby ztrácely méně vody, případně je dočasně přistíníme květináči. Nejšetrnější je přesazení navečer při deštivém počasí. 

Pokud byste rádi zjistili, které plodiny je vhodné pěstovat dohromady, pak neváhejte a objednejte si naše otočné kolečko „dobrých sousedů” na zahradě.

Odkaz pro objednání otočného kolečka:

https://obchod.veronica.cz/otocne-kolecko-radce-pro-sazeni-zeleniny-a-ovoce 

Na uvolněná místa mezi postupně sklízený kozlíček polníček doséváme třeba raný hrášek, červenou řepu, mangold nebo roketu.

Obr. 2: Rostlinky mangoldu, které přzimovaly, je možné pěstovat i více let.

Na menší vybraný záhonek můžeme zkusit vyset polykulturu ze směsi letních salátů, ředkviček, kopru, měsíčku apod. V polovině dubna vyséváme také pozdní odrůdy zelí, kapusty a kedlubnů přímo na záhon. Na výsevný záhon pak zeleniny pro červnovou výsadbu, jako je kadeřavá nebo růžičková kapusta. Pokud jste měli v minulých letech potíže s dřepčíky nebo bělásky, zkuste letos vedle košťálovin vysadit rajčata a celer. Jejich aroma  bude oba škůdce odpuzovat. Na konci dubna můžeme podle stavu půdy sít do hnízd okurky podle pranostiky: „na sv. Marka (25.4.) sej oharka“.

Místa, kde nám po loňském mulčování prorůstá pýr, lehce vyplejeme a nejlepší oddenky vybereme, opereme a usušíme. Zbylé můžeme nechat někde mimo kompost zetlít a po odumření zkompostovat nebo po dokonalém usušení spálit. Nemusíme však vybírat pečlivě každý kousek, stejně by se nám to sotva podařilo. Místo vyrovnáme a v době, kdy je vlhké, znovu zakryjeme vlhkým kartonem, zatížíme polorozloženým kompostem nebo zkompostovaným hnojem a navrch slámou nebo senem. Záhon je nachystaný pro pozdější výsadbu teplomilných zelenin.

Obr. 3: Popenec je bylinkou vhodnou například do velikonoční nádivky.

Ke kažodoročnímu zázraku, který má prosté jméno „jaro“, patří, ať chceme nebo nechceme, i jarní únava. Díky moudrým předkům však víme, jak na ni vyzrát. Zkusme si dopřát podle jejich rad čerstvé bylinky, ve kterých většina lidí vidí jen nevítané plevele. I když si s jejich pomocí můžeme doplňovat jídelníček i jindy, právě na jaře, kdy je ještě nedostatek čerstvé zeleniny, jsou pro nás nejvítanější. Ty, které vyrostly na naší zahradě, můžeme jíst bez obav z kontaminace prostředím nebo znečištěním psy a volně žijícími zvířaty. Intenzivně sklízíme i další první dary přírody. Drobné lístky i kvítky sedmikrásek do salátů, polévek i na chlebíčky, kopřivy do špenátu, polévek i salátů, případně spolu s popencem do velikonoční nádivky, , lístky pampelišek a bršlice do výborného a zdravého salátu a další a další. Květy fialek mohou ozvláštnit jednohubky nebo ozdobit dort.

Obr. 4: Květy violek využitelné na zdobení dortů, ale také pro součást bylinných směsí. 

Vyrýváme ještě poslední topinambury, nahrubo nastrouhané jsou také výbornou příměsí do jarních salátů, protože zjemňují jejich mírně nahořklou chuť. Koncem měsíce sklízíme první ředkvičky, saláty, první listy šťovíku zahradního, obrážející lístky fenyklu sladkého i roketu, hořčici, česnek medvědí apod.

Obr. 5: Česnek medvědí lze pěstovat v zahradě na stinných místech. 

 

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024