Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Pampeliška - rostlina z loga přírodních zahrad.

Pampeliška - úporný plevel našich trávníků a zahrad nebo rostlina radost vzbuzující a užitečná?

Zahrádkáři a trávníkáři vedou o její škodlivosti a úpornosti dlouhé ságy.

Maminkami a babičkami pampeliška bývá vychvalována jako zdroj nezbytné suroviny pro výrobu "pampeliškového medu" a zatracována jako zdroj nevypratelných skvrn na oděvech.
Dětem je pampeliška zdrojem radosti, činnosti a poznání. Která jiná rostlina dokáže nažlutit nos, tvářičky i beton? Které jiné rostliny je tolik a tak snadno se z ní dají dělat překrásné věnce? A což tak stonky razítkující hnědavé kroužky? A spousta dodaleka létajících padáčků....
Nezapomněli jsme na dobytek? A drobné domácí zvířectvo? Včelky? A mnohý další hmyz?
I přesto, že je mnohými zatracovaná, v našem světě má své místo a patří i do našich zahrad.

Což tak si o ní něco povědět?

Právě je ideální doba na výrobu sirupu z květů pampelišek, tzv. "pampeliškového medu". Jeden z návodů na jeho výrobu uvádíme:
Zlatě rozvité pampeliškové hlavičky trhané za slunného dne, nechte chvíli ležet rozprostřené, abyste umožnili předchozím drobným šestinohým strávníkům opustit "hodovní síně". Vodou propláchnutá květenství vložte do hrnce, zalijte vodou, přidejte šťávu z citronu (asi 1 citron na 1 l vody) a přiveďte k varu, v němž udržujte 10 až 15 minut. Poté nechte vychladnout a nechte odstát a luhovat. Druhý den přeceďte sítkem a přes plátýnko, přidejte množství cukru odpovídající množství výluhu (1 l výluhu = 1 kg cukru), rozmíchejte a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte na mírném plameni asi 1hodinu. Horký sirup vlijte do čistých horkých sklenic, zavíčkujte, převraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

A že znáte jiný recept? Že tento je úplně špatný? Že se hlavičky musí počítat? Že voda stačí být převařená? Že může být i chladná? Že citrón musí být s kůrou? Nebo naopak tam vůbec nepatří? ... - Všichni máte pravdu! Kolik lidí, tolik návodů. pampeliška provádí člověka odpradávna a historie jejího využití se pravděpodobně již také píše dlouho. A chcete-li, budeme rádi, pokud se s námi o nějaký pampeliškový recept nebo radu podělíte.


 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024