Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Co dělat s veřejnou lampou, která nám svítí v noci do okna?

Revidováno: 2. 12. 2016 (původní text: 16. 10. 2005)

Dobrý den.
Chci se vás zeptat něco ohledně nočního osvětlení. Přestěhovali jsme se na vesnici a přímo před domem máme jednu výstavní socialistickou oranžovou pouliční lampu, umístěnou hodně vysoko. Svítí v noci do široka a zvláště do dětského pokoje, takže náš kluk špatně spí. Na tom místě je tak silné světlo naprosto zbytečné a navíc v jiných částech obce jsou mnohem menší světla na nižších sloupech, která svítí jen tam, kde je to opravdu potřeba. Naše obec spadá pod městský úřad ve Vodňanech. Poraďte mi, prosím, na koho bych se měl obrátit a co se s tím dá dělat? Kolik asi tak stojí výměna takového pouličního světla?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Vážený pane,
bohužel musím říct, že obecné řešení problematiky osvětlení neexistuje a je tedy zapotřebí ke každému případu přistupovat individuálně. Prvním krokem by mělo být vyjednávání na úřadě. Pokud byste se setkáte s porozuměním, tak lze vyjednat buďto zastínění lampy (opatření svítidla stínícím prvkem ve směru k domu) nebo o finančním příspěvku na zastínění okna. Je otázkou, zdali by pomohla výměna celé lampy. Osobně si myslím že ne. Respektive byste musel prosadit, aby nová lampa byla tzv. plně cloněná (viz zde) a umístěna spodní hranou buď pod úrovní okna nebo v dostatečné vzdálenosti od něj (v závislosti na úhlu světla od horizontály daného svítidla).

Pokud byste na úřadě narazil na odpor (jako se to stalo mě v mém osobním případě jsa ve stejné přistěhovalecké pozici jako Vy) je situace o mnoho komplikovanější. Zákon nabízí dvě možnosti: občanský zákoník (a do roku 2012 to byl i zákon o ochraně ovzduší.)
Z občanského zákoníku vyplývá, že nikdo nesmí zasahovat do vašeho soukromí nad míru obvyklou. A to je klíčové. Chtěl-li byste spor řešit soudní cestou musel byste získat další lidi, kteří by potvrdili, že to, co se "děje" u vás, překračuje únosnou míru - může to být zřejmě i posudek lékaře na Vašeho syna.
Od roku 2012 ze zákona o ochraně ovzduší vypadla část věnovaná světelnému znečišťováním, která stejně jen zcela obecně popisovala, že existuje něco jako světelné znečištění škodící celé přírodě a člověku. Na tento zákon se už nedá odvolávat.

Je ovšem jasné, že řešení soudní cestou je zdlouhavé, ale měl-li byste na to sílu a čas, moc byste nám pomohl ve vytvoření precedentního případu.

Nejrychlejší cesta je zastínění okna vlastními silami. Pomoct mohou venkovní okenice, které je ovšem třeba každodenně otvírat a zavírat, nebo to může být vnitřní nebo vnější roleta. Nedoporučuji žádné žaluzie, nemají dostatečnou stínící účinnost. Roleta by měla "běhat" v drážce, jinak opět vznikají mezery, které mají až překvapivě velký vliv. Mezery v zastínění jsou něco jako tepelné mosty v dobře izolovaném objektu - tedy od určitého stupně požadavků jsou dominantní. Roleta musí být poplastovaná nebo pokovená, prostá látka je příliš průsvitná. Pokovená roleta má ovšem i úžasný vliv na tepelnou izolaci skla (snižuje prostup tepla až o 60% - u kastlového okna až na 1,1 W/(m2.K) .

Autor: Ludvík Trnka; Ekologická poradna Veronica

Další informace: http://svetlo.astro.cz

Další dotazy z kategorie: Energie Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024