Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak se bránit vyprojektovanému veřejnému osvětlení, které bude nadbytečně svítit?

3. 7. 2018

V naší obci se dělá rekonstrukce veřejného osvětlení respektive se dávají nově sloupy veřejného osvětlení. Osvětlení před naším domem je 6 m od oken ve výšce 6 m (LED 20W). Omezuje tím parkování před domem a světelné znečištění mi půjde přímo na všechna okna obytných místností. Požadavek o posunutí mimo dům mi je stále zamítán, že by nebyla dodržena norma, ohrozilo by to stejnoměrnost osvětlení vozovky, kolaudaci a i provoz. V projektové dokumentaci je odstup osvětlení 34 m, přičemž jsem zjistila že odstup od následujícího osvětlení je jen 28 m a tím vznikl ten problém, že osvětlení je přímo před domem.

Podotýkám, že se jedná o obec, kde večer není žádný provoz a je mimo silnice II. i III. třídy, v obci není žádné občanské vybavení (obchod,občerstvení, kostel a pod.) a ani žádné soukromé podnikání občanů ve službách pro veřejnost. Správce osvětlení se stále odvolává na odbor dopravy jako nadřízený orgán, ale po dotazu na odboru, mi bylo sděleno, že k veřejnému osvětlení uprostřed obce nevydávali žádné stanovisko. V územním rozhodnutí jsou vozovky v obci podle zhotovitele projektu označeny zařazeny do tříd osvětlení ME6 a S4 (pro třídu zatřídění S4 musí být průměrná intenzita osvětlení [osvětlenost] alespoň 5 lx, zároveň maximální hodnota osvětlenosti nesmí překročit hodnotu 7,5 lx a minimální osvětlenost musí být 1 lx).

Jak se mohu bránit a lze osvětlení posunout, když není ještě zabudováno?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Ve sporu o umístění sloupu se můžete opřít o 3 dokumenty, z nichž ten nejkratší (Usneseni185.pdf) byl schválen vládou. Jde v nich o to, že svícení Vás nemá obtěžovat - bylo by tedy lépe, kdybyste ono svítidlo neměli před okny.

Další požadavky by měly být na barvu světla (pokud možno blízkou barvě, kterou mají dosud nejběžnější sodíkové výbojky) a na jeho výrazné tlumení později večer (to kvalitní LED svítidla umožňují).

Příslušné dokumenty jsou dostupné dohromady v adresáři http://amper.ped.muni.cz/noc/vyber_textu/usneseni_vlady/

Autor: Jan Hollan; Ekologický institut Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Škodliviny v životním prostředí Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024