Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Proč nenakupovat výrobky na jedno použití?

21. 1. 2016

Vážení,

brouzdal jsem po internetu a našel Vaše stránky. Máte tam radu  nekupovat výrobky na jedno použití (kapesníky, tácky apod.)

Myslím, že to trošku přeháníte. Podle Vás bychom měli zrušit papírové kapesníky a vrátit se raději k těm hezkým tkaným. Myslíte to vážně anebo někomu jen tak ujelo pero a napsal to tam?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Vážený pane,

děkujeme za Váš komentář a postřeh. Myslíte asi informace, které máme u článku Zhodnocování a recyklace odpadů.

Za našim názorem si stojíme. V obou případech se vychází z tzv. analýzy životního cyklu (známé též pod zkratkou LCA), která porovnává výrobek, nebo spíše více výrobků se stejnou funkcí, od jeho výroby, přes používání až po likvidaci. Od materiálů, přes energie, spotřebu a znečištění vody. V České republice není taková studie  pro česká data a české uživatele veřejně k dispozici. Zjednodušený výpočet provedla organizace Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj (TIMUR), která počítala tzv. ekostopu pro látkové kapesníky a pro papírové.

Porovnali roční spotřebu 100 ks balení papírových kapesníčků a 2,5 látkových kapesníků (odhadli přibližnou spotřebu 50 ks látkových kapesníků na 20 let).  Výroba a likvidace těchto papírových kapesníků vytváří ekologickou stopu asi 21 globálních m2/rok. Kdyby se užívaly papírové kapesníky vyrobené z recyklované suroviny, tak by došlo ke snížení ekologické stopy asi o 38 %. Pokud se uvažují látkové kapesníky, je ekologická stopa pouze 1,24 globálních m2/rok. Tato ekologická stopa je skoro 17× menší než u papírových. Pokud se přidá energie potřebná k praní a k žehlení, která při odhadnutém praní a žehlení 3 kapesníků týdně je dle TIMURu asi 2 kWh/rok, zvýší se ekostopa textilních kapesníků asi na 3,2 m2/rok. I přesto je tato hodnota 7× menší, než když se uvažují papírové kapesníky.

Graf porovnání ekostopy různých kapesníků

V případě kapesníků vychází při dlouhodobém používání látkový kapesník lépe.

Podobně je to i s tácky. Opět se dá porovnat dlouhodobé opakované používání talířů oproti jednorázovým papírovým/plastovým táckům. Jedna z mnoha studií na toto téma (dostupná v angličtině), porovnává keramické talíře a tácky ze škrobu, neboli z přírodního plastu. Opakovaně používané talíře vychází ekologičtěji.

Používání látkových kapesníků i opakované používání talířů je také levnější, než jednorázové varianty.

Na závěr si dovoluji připojit soukromý názor. Vůbec si nedovedu představit, že když nás před 5 lety navštívil princ Charles, že by používal papírový kapesník. Předpokládám, že v kapse kalhot měl látkový, podobně jako měl další v saku - ten je už vidět na většině fotografií z jeho návštěvy.

Z pohledu etikety a estetického hlediska se k tématu před časem vyjádřil známý odborník Ladislav Špaček: „U gentlemana se nepředpokládá, že by byl bez kapesníku, nebo měl u sebe jen papírové“, viz jeho citace v novinovém článku

Nejen proto i já nosím v kapse látkový kapesník.

Aktivita je podpořena v rámci projektu Environmentální poradenství aktivně, profesionálně a místně zakotveně. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz
Logolink programu Fondu NNO 

Autor: Petr Ledvina; Ekologický institut Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Domácnost, nakupování Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024