Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak na mšice na jabloni?

17. 6. 2013

Už druhý rok máme na malé jablůňce mšice. Loni (máme dojem, že kvůli nim) jabloň nevykvetla. Letos se objevili až po odkvetení, takže jablíčka pěkně rostou, ale mšice se množí a mravenci je pěkně pasou. Našla jsem vaší radu, jak zabránit mravencům, aby na strom lezli. Jak se pak ale zbavit mšic, které už na stromě jsou?
Stará babská rada říká, umýt mýdlovou vodou. Ale neublíží to jabloni?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Řiďte se klidně starou babskou radou, jablůňka to snese, ale můžete použít i proud vody z hadice, případně jíchu z kopřiv (kopřivy napěchujete do 3/4 plastového sudu, zalijete vodou a necháte zakvasit - je dobré je občas promíchat a sud zabezpečit, aby tam nepadali žízniví ptáci a savci - např. nechat na hladině prkénko). Jíchu, která začne pěnit zceďte, nařeďte vodou 5-10x a napadené listy postříkejte.
Také doporučuji rozvěsit po stromě domečky se škvory (květináč vystlaný senem necháte ležet pár dní na zemi, třeba pod keřem černého bezu. Škvoři se tam rádi zabydlí a když květináč zavěsíte dnem nahoru a opřete o větev, rádi si na mšicích pochutnají).
Když už zmiňuji bez, také můžete dát pod něj větší kus papíru nebo plátno a setřást živočichy, kteří na bezu hodují na mšicích a pak je na ohroženou jablůňku přenést třeba v ranečku. Zavlečení bezových mšic se bát nemusíte, těm ostatní plodiny nevyhovují.
Věřím, že si nějaký způsob vyberete a dočkáte se chutné úrody.

Autor: Helena Vlašínová; Ekologický institut Veronica

Další dotazy z kategorie: Rostliny, zeleň Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024