Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Brněnský strom roku 2007

Vítězný strom: Platan javorolistý

Vítězem 8. ročníku soutěže se stal Platan javorolistý v areálu Ústavu Kociánka a vnitroblokový strom Dub letní v areálu firem na Špitálce

Stromů není nikdy dost a o leckterých zajímavých a ojedinělých ve svém okolí málokdo ví. Některé stromy jsou krásné, když kvetou, jiné v barevném podzimním hávu, některé pod čepicí sněhu, jiné obsypané svými plody. Mnohé si zaslouží úctu pro jejich stáří a útrapy, kterým byly vystaveny, leckteré ve svých letokruzích skrývají zajímavý příběh. Kolem některých chodíme denně, a přesto o nich nevíme. Ale ví o nich třeba někdo jiný...

Do letošního ročníku soutěže bylo navrženo 20 stromů, z toho 5 stromů vnitroblokových. Nejvíce byl zastoupen dub a také platan. Ve středu 11. dubna nominované stromy zhodnotila porota ve složení - Ing. Oldřich Bednář, Ing. Jindřich Šmiták a Stáňa Bártová a uvážila vybrat 11 finalistů - 8 stromů v hlavní kategorii, o nichž dál rozhodla hlasováním veřejnost, a 3 stromy v kategorii speciální - stromy rostoucí ve vnitrobloku, o nichž dál rozhodla opět porota, protože veřejnost k nim nemá běžně přístup a nemůže si je tak prohlédnout v reálu.

22. května bylo ukončeno hlasování veřejnosti. Celkem v hlavní kategorii hlasovalo 2099 osob, nejvíce prostřednictvím hlasovacích lístků v Knihovnách Jiřího Mahena, ve Velkém špalíčku a na Kociánce. Hlasy ale přicházely také prostřednictví sms zpráv a přes internet. 23 hlasů bylo neplatných z důvodu neuvedení identifikačních údajů hlasujících, tento počet hlasů by ale neovlivnil výsledek.

Výsledek hlasování je tedy následující:

1. místo - Platan javorolistý v areálu Ústavu Kociánka - 1389 hlasů

2. místo - Dub zimní na Mendlově náměstí - 215 hlasů

3. místo - Metasekvoj čínská v areálu OU a Praktické školy, ul. Lomená - 162 hlasů

4. místo - Dub letní v Komárově, ul. Černovická - 138 hlasů
5. místo - Líska turecká na Obilním trhu - 83 hlasů
6. místo - Sekvojovec obrovský v arboretu MZLU
7. místo - Buk lesní v zámeckém parku v Mendlánkách
8. místo - Dub letní u hřiště mezi ul. Modřická a Jezerní v Komárově

fotogalerie stromů

Vítězný strom ve vnitrobloku: dub letní v areálu firem na Špitálce

Výsledky speciální kategorie - vnitroblok

vítěz: Dub letní v areálu firem na ulici Špitálka

čestné uznání: Buk lesní v areálu MŠ pod Špilberkem, Údolní 9a

Smrk ve vnitrobloku ul. Soukopova, Sedlákova, Havlíčkova a Rudišova

fotogalerie stromů

O vítězi v této kategorii rozhodla porota ve složení:

doc. RNDr. Karel Hudec, Dr.Sc. - ornitolog a přírodoznalec, ZO ČSOP Veronica
Ing. Jaroslava Bučková - lesní inženýrka
Rostislav Pospíšil - výtvarník, umělec, estét
Mgr. Zdeňka Dufková - ČRo Brno
Mgr. Martin Ander PhD. - náměstek primátora města Brna, Strana zelených
RNDr. Mojmír Vlašín - lesů pán, ZO ČSOP Veronica
Rostislav Taraba - fotograf
Ing. František Procházka - o.s. Wilsonův les
Miroslava Drobílková - Nadace Partnerství, program Strom života
Ing. Dana Kellnerová - Středisko ekologické výchovy Rozmarýnek
Ing. Oldřich Bednář - RS ČSOP Brno

Tuto cenu udělí RS ČSOP Brno.

Všichni finalisté byly dále zařazeni do celorepublikového kola soutěže Strom roku 2007, kterou pořádá brněnská organizace Nadace Partnerství. Do celorepublikového finále postoupil Platan javorolistý na Kociánce!

K ukončení letošního ročníku byla 5. června na Mezinárodní den životního prostředí uspořádána Platanová oslava u vítězného stromu v areálu Ústavu sociální péče Kociánka. Vítězové dostali DIPLOMY, hrála cimbálovka Veronica bez cimbálu, děti si zkoušeli své přírodovědné vědomosti, rozveselilo nás divadlo Kufr svojí Klauniádou, každý si mohl zasadit letničku s sebou domů a na závěr jsme si dali výborné koláčky z kociánkové kuchyně a výbornou pomazánku z vegetariánské restaurace Rebio.

Záštitu nad oslavou převzal náměstek primátora města Brna Martin Ander.

 

S dotazy se můžete obracet na Lucii Novákovou, telefon 542 422 757, e-mail lucie.novakova@veronica.cz

Děkujeme za spolupráci při propagaci a hlasování Knihovně Jiřího Mahena a knihkupectví Academia, Rostislavu Pospíšilovi za grafické ztvárnění propagačních materiálů, Českému rozhlasu Brno za propagaci a Rostislavu Tarabovi za nafocení všech stromů.

 

z příběhů stromů...
Zvláštní pozornost si zaslouží ještě další stromy, které sice nepostoupily do finále, ale mají zajímavý příběh nebo by se dalšího ročníku třeba nemusely dožít...

Malý Javor, který roste mezi domy ulic Duhová a Oranžová v Brně - Medlánkách je teprve maličký, takže nemohl v soutěži dostatečně konkurovat statným a letitým stromům, jeho existence je ale denně ohrožena, takže možná do mohutného stromu ani nikdy nedoroste... Javor na "dvůr" zasadil jeden z obyvatelů domu před 2,5 lety. Nejprve vysadil dvě břízy bělokoré, ale neznalost a lidské nepochopení a tvrdost tyto břízy zlikvidovala, po čase se povalovaly vytržené ze země před domem. Soused paní Manďákové, která nám strom do soutěže zaslala, vytrval a vysadil tento malý exemplář javoru. Přes první zimu přišel v důsledku vandalismu o vrchol koruny, ale nezahynul a rozkošatil se. V říjnu roku 2006 barevně ozářil celý dvůr, jak je vidět na fotografii (i přes její nízkou kvalitu, za kterou se omlouváme). "Máme z něj radost a věříme, že z něho vyroste dospělý a krásný strom pro radost všem," doufá paní Manďáková. Dnes je strom vysoký 2,5 m a obvod kmene (kmínku) má 16 cm.

60 let stará Lípa s obvodem kmene 180 cm, která roste na parkovišti u ul. Výpravní 7 v Brně - Horních Heršpicích je až ke kmeni obklopena asfaltem a stavbami. Na tomto místě se plánuje přestavba a místní lidé doufají, že ji strom přežije...

Jasan, který do soutěže nominoval Domov mládeže M. Steyskalové, sice nepatří mezi největší jasany v Brně, ale lidé z domova k němu mají blízký vztah, jak vypráví jejich příběh: "Počátkemdvacátého století mě vysadila Marie Steyskalová, zakladatelka tehdejší Útulny ženské v Brně, na dvoře Falkensteinerovy ulice číslo 35, nynější Gorkého ulice. Ruce k dílu přidali sirotci, jež zde opatrovala , učila a vychovávala. Brzy jsem vyrostl v krásný a statný strom, a to díky dojemné péči dětí i vychovatelek. Já jsem je na oplátku chránil před sluncem a také jim často nahrazoval lásku rodičovskou. Tulili se ke mně, svěřovali svá tajemství… Od roku 1952 jsem se díval do oken dívčího internátu, který zde vznikl a slouží svému účelu dodnes. Malé děti nahradili studenti zdejších brněnských středních škol, někdy trošku hlučnější, někdy jen tak tiše se učící. A já jim stále poskytuji svůj stín a večer je šuměním větví ukládám ke spánku."

Podívejte se na výsledky loňského ročníku soutěže či na výsledky ročníků předchozích.

Akce je podpořena z fondů EU - program Trasition Facility.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 11. 4. 2024