Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Nábytek, nátěry, podlahy a dřevo

Zařízení místností, ve kterých trávíme v průměru 80–90 % dne, má velký vliv na naše fyzické i duševní zdraví. Výběrem vhodných materiálů můžeme vytvořit prostředí přátelské jak k nám, tak i k životnímu prostředí. Dobré prostředí může také snížit naši nemocnost. 

Dlouhodobá trvanlivost vybavení našich interiérů pomáhá snižovat energetické, ale i finanční náklady vynaložené na konečnou likvidaci.

Obrázek skříně kreslil R. Pospíšil

Nábytek

Když si kupujeme nábytek, dáváme přednost dřevu před plasty či kovy. Dřevo je krásný přírodní materiál a obnovitelná surovina. Těžba nerostných surovin často způsobuje více škod než kácení. Při nákupu dřevěného nábytku hledáme výrobky s logem FSC. Tento certifikát zaručuje, že dřevo pochází z lesů obhospo­da­řo­va­ných podle důsledných mezinárodních ekologických a sociálních pravidel. Dáváme přednost domácím dřevěným výrobkům. Čím blíže je země původu, tím lépe. S klesající přepravní vzdáleností se snižuje znečištění, které doprava způsobuje. Také tím podpoříme místní ekonomiku třeba na našem venkově.

Logo FS: značka odpovědného lesnictvíPři nákupu nábytku dáme přednost domácím druhům dřevin (buk, borovice atp.) před stromy, které u nás nerostou (zejména tropickými). Určitě se vždy vyhýbáme koupi výrobků z tropických dřevin (týk, eukalyptus, mango, mahagon aj.) bez značky FSC. Často pocházejí z devastovaných či ilegálně těžených tropických lesů. Pozor na skrytě užívané tropické dřevo – zadní strany výrobků, dna zásuvek, přepážky mezi regály jsou někdy vyrobeny z tropického dřeva. Je třeba se ptát obsluhy či přímo vedení obchodu.

Pokud musí být nábytek vyroben z dřevotřísky, vybíráme tu s co nejnižším obsahem unikajících škodlivin, které mají negativní vliv nejen na životní prostředí, ale i na zdraví lidí. Hlavní škodlivinou v dřevotřísce je formaldehyd, a proto pokud možno hledáme nábytek bez formaldehydu nebo s jeho velmi nízkou koncentrací. Jde o látku pravděpodobně karcinogenní, vystavení malým dávkám vyvolává bolesti hlavy a záněty sliznice. Nakupujeme výrobky v „lepší“ emisní třídě formaldehydu (E1); garancí nízkého obsahu formaldehydu je nákup produktů se značkou EŠV (kategorie „aglomerované materiály na bázi dřeva a výrobky z nich“). Vhodný je i nábytek určený pro kojence a děti – značka CE. Jako povrchová úprava jsou doporučovány nátěry přírodní nebo s nízkým vlivem na životní prostředí a zdraví – přírodní oleje a včelí vosk, případně alespoň nátěry vodou ředitelné. Nábytek by měl mít co nejméně hliníkových a plastových dílů. Někdy vyjde překvapivě nejlevněji, když nám pěkný dřevěný nábytek vyrobí místní truhlář.

Lepení dřeva

Při lepení dřeva k sobě nebo při výrobě desek se historicky používal přírodní kostní klih, dnes se využívá snad jen při restaurování nábytku či na spojení svlakem. To se se používá na spojení širokých fošen dveří či stolů. Někde se stále ve velkém používají polyuretanová lepidla (PU), která obsahují některé problematické látky (problém při výrobě lepidel i při použití). Tyto PU lepidla se běžně nahrazují disperzními vodou ředitelnými polyvinylacetátovými (PVAC či PVA) lepidly, které lze považovat za ekologicky šetrnější.

PVAC lepidla se výborně hodí třeba k výrobě spárovek, ze kterých se dělají třeba policové desky, boky skříní z masivu či desky stolu. Na spárovce z masivních vlysů je přitom potřeba je minimum lepidla. Disperzním PVAC lepidlem lze dále k sobě skvěle slepit dřevěnou konstrukci, není třeba PU lepidlo. Toto PU lepidlo se bohužel používá při lepení dřeva s ostatními materiály nebo např. pro dřevo již s povrchovou úpravou z důvodu toho, že přilnavost disperzního lepidla je velká jen ke dřevu.

Podlahové krytiny

Jako podlahovou krytinu volíme pokud možno přírodní, netoxický materiál – dřevo, korek, přírodní linoleum. Vhodné jsou i keramické dlaždice nejrůznějších tvarů a povrchů.

Kupujeme-li si například do kuchyně „lino“, zvolíme vždy přírodní linoleum. Je omyvatelné, vydrží 30 let, je nestudené, netoxické, z přírodních látek a pěkně voní. Jak napovídá jeho název, je na bázi lněného oleje. Dále obsahuje kalafunu, dřevitou moučku, jutovou tkaninu. Jeho údržba je dnes bezproblémová, jelikož navrchu je mikroskopická vrstva plastu, která ho chrání. Velkou výhodou linolea je rozmanitost vzorů a intarzií, což zlepšuje vzhled interiérů. Jako lino si nekoupíme náhražku z PVC, která navíc obsahuje jako změkčovadlo problematické ftaláty. V obchodě se často musí říci „přírodní linoleum“, pod slovem linoleum u nás bohužel zdomácnělo PVC, což je bohužel nejhorší volba. Linoleum se u nás prodává pod řadou různých obchodních jmen.

Koberce by měly být přírodního původu. Rizikem může být výskyt roztočů a možné zdravotní problémy spojené s alergií. Spodní vrstva špatných koberců může obsahovat ftaláty, podobně problematické může být lepidlo, kterým se lepí na podklad.

Nátěrové hmoty: barvy, laky, oleje

Řada nátěrových hmot obsahuje značné množství pro životní prostředí i zdraví škodlivých látek. Hlavním zdrojem rizika jsou zejména těkavé organické látky jako rozpouštědla a ředidla, které mohou tvořit 40–60 % hmotnosti výrobku, pokud nejde o nátěrovou hmotu vodou ředitelnou.

Obrázek barev, kreslil R. Pospíšil

Rady při nákupu:

  • Vždy dávejte přednost prostředkům ředitelným vodou, které obsahují méně škodlivin, zejména těkavých organických látek, značených často jako VOC. Škodlivé těkavé látky se mohou uvolňovat do okolního vzduchu dokonce několik měsíců po aplikaci nátěru. Z tohoto důvodu musí být množství rozpouštědla v nátěru co nejnižší.
  • Z hlediska domácího prostředí jsou nejméně závadné výrobky s atestem na dětské výrobky (např. norma ČSN EN 71-3), který zaručuje, že jsou vhodné pro použití na hračky a pro styk s potravinami.
  • Nakupujeme nátěrové hmoty s českou národní ekoznačkou ekologicky šetrný výrobek; existuje přímo kategorie výrobků „nátěrové hmoty vodou ředitelné. (K roku 2021 bohužel není na trhu žádný výrobek v této kategorii). Značka kromě základní vlastnosti - tou je v našem případě právě ředitelnost vodou - klade na výrobek další požadavky tak, aby se minimalizovaly nepříznivé dopady jeho výroby i použití na životní prostředí. V případě barev je to například omezení při používání pigmentů (barviv) obsahujících těžké kovy a obecně co nejnižší obsah škodlivých látek
  • Logo Modrý anděl (Der Blaue Engel) V našich obchodech lze pořídit nátěrové hmoty, včetně laků s německou  ekoznačkou Modrý anděl (Blauer Engel), hledejte např. barva na dřevo modrý anděl nebo lak na dřevo modrý anděl. Seznam všech ekobarev a ekolaků na webu Modrého anděla (anglicky).
  • V nátěrových hmotách by neměly být obsaženy sloučeniny, které obsahují olovo, kadmium, čtyřmocný chróm a jiné toxické kovy a prvky.
  • Aditiva by neměla obsahovat deriváty kyseliny ftalové (změkčovadla) a alkylfenol ethoxyláty.
  • Podrobné údaje o složení a vlivu jednotlivých složek na lidské zdraví se dají zjistit z bezpečnostního listu výrobku. Ten lze získat od prodejce. Solidní firmy mívají bezpečnostní listy ke stažení na svých internetových stránkách.
  • Interiérové barvy na zeď se vesměs považují za šetrné k přírodě. Nikdy nebyly na trhu barvy na zeď s českou značkou ekologicky šetrný výrobek. Existují interiérové barvy s německou ekoznačkou Modrý anděl, které se dají sehnat i u nás. Pro výmalbu postačí tedy nakoupit libovolnou interiérovou barvu nejlépe vyrobenou z ČR. Pozor spousta je z dovozu (ač se tváří jako tradiční české), třeba z Německa, Maďarska, Polska
  • Lak na dřevo, lak na podlahu: lak je tvrdý a průhledný ochranný „film“. Na našem trhu existuje nejméně jeden výrobce (nejspíše je z Polska) zcela přírodního laku, na bází včelího vosku. Jeho složení je včelí vosk, lněný olej a balzamická pryskyřice. Dále se dají sehnat laky se s německou ekoznačkou Modrý anděl, jak píšeme výše hledejte: „lak na dřevo modrý anděl“. Pozor, že i v této velmi šetrné kategorii najdete výrobky, které nejsou zcela přírodní (ač jsou všechny vodou ředitelné), např. akrylátové laky. Pokud netrváte přímo na laku, tak nejen podlahu lze napustit čistým olejem. Na trhu je řada výrobků a na internetu spousta rad, jak správně olejovat. Olejovou podlahu je třeba čas od času obnovovat=přetírat, stačí opět hledat přírodní olej na podlahu. Poradit by měli tam, kde jste si podlahu pořizovali, pokud si jí neděláte zcela sami.

Kromě používání vodou ředitelných nátěrových hmot doporučujeme na napouštění zejména savých materiálů (dřevo, cotto aj.) napouštědla na bázi rostlinných olejů, nebo přímo rostlinný olej. Dostupný a lokální je především lněný olej. Na otěrem namáhané povrchy je vhodné používat tzv. tvrdé oleje (směs olejů s vyšším obsahem pryskyřičných látek) a nebo vosky. V oleji mohou být rozpuštěny nejrůznější přírodní barevné pigmenty, např. horninového původu, čímž se dosáhne řady krásných odstínů.

K povrchové úpravě dřeva je možné použít také šelak. Tato pryskyřice živočišného původu je prodávána v tuhém stavu a je rozpustná v lihu, který může být též rostlinného původu. Šelak je možné zakoupit v potřebách pro restaurátory.

Nakupovací desatero dřeva

  1. Dejte přednost dřevu před plasty či kovy. Dřevo je krásný přírodní materiál a obnovitelná surovina. Těžba nerostných surovin často způsobuje více škod než kácení.
  2. Logo FS: značka odpovědného lesnictvíUrčitě dejte přednost dřevu a dřevěným výrobkům označeným logem FSC. Certifikát FSC zaručuje, že dřevo pochází z lesů obhospodařovaných podle důsledných mezinárodních ekologických a sociálních pravidel FSC. Ptejte se svého prodejce, zda nabízí dřevo s tímto certifikátem. Podívejte se do mapy obchodů, kde lze koupit výrobky z FSC dřeva.
  3. Dejte přednost domácím (českým) dřevěným výrobkům. Platí, že čím blíže je země původu, tím lépe. S klesající přepravní vzdáleností se snižuje znečištění, které doprava způsobuje. Také tím podpoříte místní ekonomiku na našem venkově.
  4. Při nákupu nábytku dejte určitě přednost domácím druhům dřevin (buk, borovice atp.), před stromy, které u nás nerostou (zejména tropickými).
  5. Kupujete-li nábytek z tropických druhů dřevin (týk, eukalyptus, mango, mahagon apod.), vybírejte rozhodně jen ze zboží označeného logem FSC.
  6. Vyhýbejte se koupi výrobků z tropických dřevin (týk, eukalyptus, mango, mahagon aj.) bez značky FSC. Často pocházejí z devastovaných či ilegálně těžených tropických lesů. Dejte pozor na skrytě užívané tropické dřevo – zadní strany výrobků, dna zásuvek, přepážky mezi regály jsou někdy vyrobeny z tropického dřeva. Ptejte se obsluhy nebo přímo vedení obchodu.
  7. Vybírejte zboží vyšší kvality. Vydrží déle, takže nebude potřeba nábytek brzy nahradit novým, což by znamenalo další těžbu.
  8. Dávejte přednost koupi výrobků z masivního dřeva před lepenými materiály, které mohou obsahovat vašemu zdraví nebezpečné chemické látky.
  9. Ze stejného důvodu dávejte přednost výrobkům ošetřeným pouze oleji a vosky před barvenými a lakovanými.
  10. Dávejte přednost výrobkům ošetřeným přírodními barvy a laky (nejlépe vodou ředitelnými) před barvami a laky syntetickými. Barvy a laky přednostně vybírejte s certifikátem Ekologicky šetrný výrobek.

 

Podpořeno Nadací Veronica prostřednictvím výtěžku sbírky Společně pro přírodu.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024