Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Vánoce nazeleno

Pro většinu z nás jsou Vánoce spojeny kromě jiných rituálů samozřejmě s vánočními dárky, kterými obdarováváme své blízké. Přitom zároveň tušíme, že přepych a plýtvání „není zadarmo“, ale že tyto dárky nemusí nutně znamenat drancování přírody ani naší peněženky. Máme řadu možností, jak pořídit takové dárky, které znamenají menší nebo žádnou zátěž pro životní prostředí, případně které mohou pomoci a udělat radost i jiným. Je to však i otázka rodinných zvyklostí a ochoty je měnit.

Obrázek vánočních stromů, kreslil R. Pospíšil

Přinášíme vám několik tipů na Vánoce šetrnější jak k přírodě, tak k vám samotným a mnohdy i k vaší peněžence.

Dejme si letos předsevzetí už před Vánoci a slibme sami sobě i svým blízkým více času a pozornosti sobě navzájem a méně výběru nadbytečných dárků, dekorací a jiných zbytečností. Méně času uprostřed spěchajících davů a více času v kruhu svých blízkých, těch, na kterých nám skutečně záleží.

Kam s ním?

Ani ve vánočním období bychom se neměli nechat strhnout davem a rezignovat na environmentálně šetrné chování. Vánoce jsou svátky klidu, míru, ale ve zvýšené míře také nákupů. Abychom vánočními nákupy nevytvořili také velké množství odpadů, je potřeba si vše trošku rozmyslet. První krok se dá udělat ještě před návštěvou obchodu (pokud předem neusoudíme,že vlastně není potřeba) tím, že si z domu s sebou do obchodu vezmeme síťovku nebo plátěnou tašku a přibalíme i staré igelitové sáčky. Vlastní taška nám ušetří koupi nové igelitky a tím i životní prostředí. Stejně tak není nutné o Vánocích rezignovat na třídění odpadů. Pokud jsme obdrželi dárky v podobě nového oblečení, není nic jednoduššího než to staré poslat tam, kde ještě dobře poslouží – třeba ho nabídnout známým, darovat do různých charitativních sbírek nebo odnést do nadačního obchůdku Veronica

Co darovat?

Darujte ostatním svůj čas, pozornost či práci (např. v podobě poukazu na hlídání dětí nebo budoucí libovolné výpomoci). Nejkrásnějšími dárky jsou zážitky, na které budete rádi vzpomínat. Udělejte si čas na lidi, které máte rádi, naplánujte společnou dovolenou, naučte své blízké běžkovat, pošlete tatínka na koncert, maminku na masáž, partnerovi či partnerce nadělte kurz, po kterém touží. Věnovat lze desítky typů permanentek, vstupenek či poukázek: do divadla, na koncert, do kina, na bazén, na jízdy na koni, putování za vínem, masáže. Předplatit je možné blízkým také nákupy v prodejnách zdravé výživy či nákup fairtradového zboží. Darováním některých ze slevových karet na vlak podpoříte k přírodě šetrnější cestování.

Darovat můžete také různé k přírodě šetrné nebo charitativní dary. Potěšte své blízké příspěvkem na výkup pozemků a navrácení přírody do míst, odkud byla dříve vytlačena (Místo pro přírodu), nebo přímo kusem lesa v Bílých Karpatech. Je-li pro vás kus lesa nebo louky příliš abstraktní, můžete svým blízkým darovat konkrétní strom v jedlobukovém lese na východě Slovenska. Milovníci zvířat mohou podpořit blízký útulek nebo pomoci s ochranou velkých šelem v Česku finančním příspěvkem, svou účastí při monitoringu nebo koupí "šelmího obrázku“. Některé útulky, jako například SOS kočky Hodonín, nabízejí možnost adopce kočky na dálku. Svou podporu můžete také směřovat i k exotičtějším druhům zvířat. I spousta dalších organizací nabízí nejrůznější nejen symbolické dárky (a dárkové certifikáty) pro přírodu a ochranu životního prostředí: Arnika, Hnutí Brontosaurus, Hnutí Duha.

Můžete také uvažovat o podpoře nějakého ústavu sociální péče, například Hospice u svaté Alžběty, nebo o pomoci dětem v zahraničí formou adopce na dálku. Každý jistě zná skvělý projekt Člověka v tísni skutečný dárek, jehož prostřednictvím můžete potřebným lidem věnovat například kozu, šicí stroj či vzdělání pro dívky.

Obrázek kreslil R. Pospíšil

Cesta dárku

Pokud se rozhodneme pro dar věcný, je dobré si uvědomit, jaká byla jeho cesta, než se dostal pod stromeček. Je to dárek pocházející z opačné strany zeměkoule, od sousedky, která krásně vyšívá, nebo ho vytvoříte sami? Vlastnoručně vyráběné dárky dávají skoro všechny malé děti, ale jen velmi málo dospělých. Dárky, kterým věnujete svůj vlastní čas, vždy potěší, třebaže nejsou dokonalé. Rukodělná výroba sice vyžaduje vklad ve formě práce a času, který se mnohdy z ekonomického hlediska „nevyplatí“, její hodnotou je však radost z výroby a porozumění procesu, který se ve výrobě skrývá. Nepravidelnosti, kterými se taková věc liší od strojové výroby, se pak stávají její „duší“ – zdrojem porozumění pro toho, kdo ji dostane jako dar. Navíc tyto dárky mohou mít malou ekologickou stopu – když jsou vyrobeny z místních nebo recyklovaných surovin.

Inspirací mohou být doma nasušené ovoce či houby, podarovat můžete domácí marmeládou, nabarveným trikem, upletenou šálou, šitým polštářkem plným pohankových slupek. Podle návodů na internetu vyrobíme praktickou a vkusně zabalenou kosmetiku. Pro méně rukodělně zdatné může být motivací složení básně či písně, popř. jednoduché ruční úkony, jako je výroba originálních obalů na dárky z těch loňských či ušití plátěných pytlíků na dárky s vánočními motivy, které vydrží řadu let; ostatně děda Mráz, Weihnachtsmann, Santa Claus i Mikuláš nosí dárky v obyčejném pytli!

Obrázek kreslil R. Pospíšil

Pokud si přesto nevěříte natolik, abyste se pustili do vlastní tvorby, můžete se obrátit na různé chráněné dílny. Krásnou dřevěnou hračku můžete například pořídit V Růžovém sadu, látkovou hračku třeba ze Sansimonu, stejně jako vyrábí krásné opletené demižony nebo dřevěné stoličky. Chráněné dílny nabízejí výrobky pěkné a kvalitní a vás může hřát u srdce, že jste nákupem podpořili dobrou věc. Stejně tak firmy a další organizace mohou pro své partnery nakoupit ve větším objemu přáníčka, PéeFka, či nejrůznější dárky z chráněných dílen, ústavů, zemí třetího světa, z uprchlických táborů. Vzpomínka letí obdarovaným a zároveň pomůžeme těm, kteří jsou na rukodělné tvorbě závislí, a to ne nutně finančně, ale také tím, že mohou pro někoho smysluplně tvořit. V Ekologickém institutu Veronica jsme si nechali vícekrát ušít krásné bavlněné tašky v chráněné dílně - cena je podobná jako u bezejmenných tašek ze zahraničí, radost oné dílny byla ale nesrovnatelná.

Darovat lze také stromky, a to nejen lesní, ale i ovocné, nejlépe regionálních odrůd – v budoucnu bude sad oživením nejen venkovské
krajiny. Věnovat můžeme i důmyslné pomůcky pro zahradníky a ovocnáře, jako je dřevěný kompostér, ptačí budku a krmítko pro ptáky.

Nezapomínejte také na variantu nákupu v second handech, antikvariátech a bazarech. Ač některé dospělé se ještě stále trochu stydím obdarovat někdy trochu „ohmataným" zbožím z druhé ruky, u dětí to je snadné. A na stejné místo jde i hračky a další předměty opět „vracet".

Obrázek kreslil R. Pospíšil

Stejně tak je dobré promyslet si, za co peníze utratit – kupuji dárek jen proto, abych ho koupil? Potěším tím obdarovaného na pět minut, nebo bude dar sloužit roky? Kupuji kvalitu, nebo se dar příští týden rozpadne? A aby toho nebylo málo – z jakého je materiálu a jak je zabalen? Zbytečným obalům je potřeba se vyhnout, znamenají jen další zátěž pro životní prostředí. Například u dřevěných dárků dáme přednost těm s certifikátem FSC, impregnovaným olejem nebo včelím voskem, pocházejícím ze dřeva místních lesů. Pro děti kupujeme dřevěné hračky vyrobené u nás, nikoliv plastové, a už vůbec ne ty, co jsou vyrobeny z PVC. Kosmetika nemusí být testována na zvířatech, a pokud je z biosurovin, tím lépe. Rukodělné místní výrobky lze zakoupit na různých mikulášských a vánočních trzích, jen musíme odlišit trhy s tradičními výrobky od trhů s cetkami. Pro orientaci existují ochranné známky regionálních produktů - regionální značky. Například v Bílých Karpatech je to známka Tradice Bílých Karpat, spousta regionálních značení fungují skoro po celé republice.

Věcným dárkem s dalším efektem může být také předplatné některého environmentálního časopisu, například Veronica či Sedmá generace, ale i periodik a knih mimo oblast životního prostředí. Tyto typy dárků udělají radost nejen obdarovaným, ale vyjádří zájem a účast na činnosti vydávajících organizací, často neziskových.

Aby nám břicha nepukla aneb plýtvání jídlem

Asi všichni známe situaci, kdy je kolem vánočního stolu ještě tolik lákavého jídla a v žaludku už tak žalostně málo místa. Abychom předešli novoročním předsevzetím o hubnutí a zároveň šetřili přírodu, je potřeba hlavně plánovat a být kritičtí. I když bramborového salátu není nikdy dost,  naplánujme si vánoční menu a nenakupujme zbytečně více, než je nutné.

Obrázek jídla. Kreslil R. Pospíšil

Nespotřebovaný vývar se dá zamrazit a použít jako základ nové polévky, mrkev se použije do některé variace na rizoto. Zaměřme se spíše na kvalitní domácí suroviny, a pokud maso, tak výhradně z ekologického chovu. Musíte mít na Vánoce kapra? Přemýšlejte, než ho koupíte. Podpořme lokální zemědělce a výrobce potravin. Zkusme letos místo bílé mouky a bílého cukru použít na cukroví zdravější varianty. Třeba fairtradový třtinový, med, rýžový, kukuřičný či javorový sirup, ječmenný nebo rýžový slad. Místo bílé těžko stravitelné mouky použijme celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou mouku. Kypřící prášek kupujme bez fosfátů a sušené ovoce, které se vypěstovalo u nás, bez syřidel.

Stromeček

Výběr vánočního stromečku je pro mnohé každoroční dilema. Pořídit umělý, živý, nebo žádný? Stejně jako u všeho na jedno použití je tou nejlepší variantou žádný, i když jestli máte vhodný stromek na zahradě, nebo v blízkém lese, nic nebrání tomu udělat si na Štědrý den malý výlet.

Obrázek kreslil R. Pospíšil

Pokud se však nechceme vzdát nazdobeného stromečku, máme na výběr z několika variant. Stromeček z umělé hmoty sice vydrží déle a jeho koupí zachráníme nejeden strom živý, je ale pořád vyroben z plastu a dopravuje se často na velké vzdálenosti z místa výroby. Živé stromky pěstované speciálně pro Vánoce nejsou přírodě prospěšné, kvůli svému pěstování v monokulturách a krátkému životu. To se týká většiny těch krásných, pravidelně rostlých stromů, které potkáváme na trzích. Navíc stromky populární u nás v posledních letech jsou nepůvodní a z dálky dovážené, jako např. jedle kavkazská, mylně zvaná jedle normandská, je přivezená z dánských plantáží. Pokud se bez stromku neobejdeme, ale chceme být k přírodě šetrnější, zvolme si stromek z probírky lesa nebo ještě lépe s certifikátem FSC. Živé vánoční jedličky v květináči se již tradičně prodávají na více místech v Brně (projekt více brněnských organizací), i v Praze.

Balení

Tak jako bychom se měli po celý rok snažit omezovat zbytečné obaly, měli bychom to dělat i o Vánocích. Není zrovna nutné dávat si dárky nezabalené (i když z environmentálního hlediska je to jistě nejvhodnější), ale je dobré zaměřit se na to, jaký materiál pro balení používáme.

Obrázek kreslil R. Pospíšil

Pokud dáme přednost přírodnímu materiálu před umělým, recyklovanému papíru před novým nebo znovu použijeme například papír z loňska, jako stužku použijeme lýko nebo obyčejný provázek, nic nám nebrání vyzdobit dárky podle naší fantazie. Například obyčejná domácí marmeláda se dá proměnit v dokonalý nóbl dar, když dostane horní přebal ze zbytku látky a celá bude zabalena v nádherné krabici ze starých kartonů a vánočních papírů. Určitě udělá o dost větší radost, o kterou nám jde především. Praktické je mít našité vlastní látkové sáčky na dárky, které můžeme používat opakovaně každý rok (viz výše v kapitole Cesta dárku).

Pokud máte vlastní ekologičtější, k přírodě šetrnější tipy, pošlete nám je, rádi je uveřejníme na této stránce.

Přejeme vám krásné a environmentálně šetrné Vánoce!

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024