Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Čápi jsou dobří

Archiv aktualit a článků

Publikováno: 9. 10. 2017, autor/ka: Mojmír Vlašín

V  Česku je čáp bílý  jedním z nejznámějších ptáků. Je to tím, že je to pták atraktivní, který svou velikostí i vzhledem každého upoutá a také  tím, že hnízdí často v bezprostřední blízkosti člověka. Česko je jednou z mála zemí Evropy, kde čápů dlouhodobě neubývá, ba dokonce i mírně přibývá. Jak to víme? Je to proto, že se provádí pravidelná sčítání čapích hnízd. První sčítání hnízdících párů čápa bílého se událo už v roce 1934 a provádí se dodnes. Zřejmě neexistuje žádný jiný druh ptáka, kde by se na území  velikosti  tisíců čtverečních kilometrů podařilo monitorovat hnízdní populaci s přesností  na až 98 %. V současné době je v Česku evidováno okolo tisíce čapích hnízd.  Z celoevropského hlediska se však jedná o ohrožený druh a tak i u nás je třeba přijímat opatření na jeho ochranu.

Čapí hnízdo

Zatímco v roce 1934  bylo na stromech zaznamenáno 52 % hnízd, v roce 2000 to bylo  pouze 18 % (Lacina a Rejman 2002), v roce 2014 už to bylo jen 7 % (Nyklová-Ondrová  a kol 2016). Hnízdní možnosti pro čápy bílé, které jim zůstaly jsou silně rizikové - například komíny nebo sloupy elektrického vedení. Problém komínů spočívá v tom, že  jsou buď opuštěné a pak se rozpadají a nebo jsou používané a pak je hnízdo na překážku provozu komína. U elektrických sloupů jde o to, že hnízdo většinou vadí dodavatelům elektřiny a dráty naopak mohou být příčinou smrtelných úrazů mláďat. Jednou z metod, jak tento problém řešit, je budování náhradních hnízdních podložek na samostatných  sloupech. V Jihomoravském  kraji v letech 1997 až 2016 vzniklo 52 umělých hnízdních podložek (3 z  těchto podložek již zanikly) z toho 30 jich vybudoval ČSOP Veronica  a nebo se na jejich budování podílela. Podrobnosti ve článku v časopisu Ochrana přírody.

Přečtěte si všechny aktuality a články

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024