Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Odešel Karel Hudec

Archiv aktualit a článků

Publikováno: 13. 11. 2017

V pátek 10. listopadu 2017 nás ve věku 90 let opustil Karel Hudec, doyen české ornitologie a ochrany přírody, zakládající člen časopisu Veronica a především blízký spolupracovník a kamarád. Rozloučení se konalo v úterý 21. listopadu, od 14 hodin ve obřadní síni brněnského krematoria.

Karel Hudec

V sobotu 18. listopadu 2017 by se býval nestor české ornitologie, docent RNDr. Karel Hudec, DrSc., člen Čestné rady Českého svazu ochránců přírody dožil 90 let. Brali jsme jako samozřejmost, že to s ním oslavíme a potěšíme se z jeho elánu a nových projektů, ale on na podzim začal být nemocný a v pátek 10. listopadu zemřel.

Karel Hudec celý život zkoumal chování ptačích společenství v naší krajině a to, co o ptácích ví, uložil v rozsáhlém souboru vědeckých článků a monografií. Vedl autorský kolektiv několikasvazkového kompendia o ptácích v edici Fauna ČR a SR. Významně se zasloužil o to, že v tomto jedinečném díle nalezneme úplný soubor poznatků o všech druzích ptáků, které můžeme v naší přírodě obdivovat.
Uvědomil si také, že pro vzdělanou občanskou společnost je znalost ptáků a jejich života velmi užitečná a potřebná. Proto s malířem Janem Dunglem připravil výtečný kapesní Atlas ptáků České a Slovenské republiky sloužící všem, kdož mají ptáky rádi, všímají si jich v okolí bydliště či při toulání krajinou, chtějí je poznávat a rozumět jejich chování. Sám vedl nespočet exkurzí za přezimujícími husami na Nové Mlýny, na nocoviště havranů v okolí Brna, či třeba v loňské tuhé zimě za vodním ptactvem na zimní Svratce.

Jeho osvětová činnost je známa široké veřejnosti nejen díky Atlasu ptáků. Podílel se také na projektu Českého rozhlasu s názvem „Hlas pro tento den". Díky němu se mnoho lidí nejen z rozhlasu, ale i z kazet a CD naučilo rozeznávat ptáky dle jejich zpěvu. Naposledy přiblížil lidem ptáky i z mnoha dalších hledisek v knize Ptáci v českém životě a kultuře vydané v letošním roce.

Karel Hudec patřil k zakladatelům a kmenovým autorům časopisu Veronica, za třicet let existence pro něj napsal více než 150 příspěvků, od poutavých zajímavostí z přírody, přes zasvěcené články o přírodě a její ochraně a hloubavé recenze řady publikací, až po promyšlené komentáře k rozmanitým aspektům aktuálního dění v ochraně životního prostředí. K aktuálnímu dění se ovšem zcela unikátním způsobem vyjadřoval nástrojem nevídaným – založil divadelní soubor A.I.D.S., jehož byl autorem, režisérem i hercem. Karlovy hry založené na jeho jedinečném humoru nastavovaly zrcadlo byrokratické a technokratické omezenosti, pýše a tuposti.

Renesanční rozměr vynikajícího vědce a učitele, příkladného občana, literáta i zpěváka slováckých písniček Karla Hudce doplňují jeho úspěšné aktivity sportovní: za mlada byl akademickým přeborníkem republiky v plavání, plaveckou hvězdou byl i mezi veterány.

Za svou přínosnou činnost obdržel čtyři významné ceny:

  • Cenu ministra životního prostředí za významný přínos české ornitologii,
  • Cenu Josefa Vavrouška za významnou práci v oblasti ekologie a životního prostředí (2007),
  • Literární cenu Josefa Hlávky za publikaci Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR (2006),
  • Cenu předsedy Akademie věd ČR za propagaci vědy (2012).

Kolektiv autorů časopisu Veronica připravil bez Karlova vědomí na jeho počest poslední vydání letošního ročníku. Měl je dostat k devadesátinám... Teď už jen nad ním budou přátelé a všichni milovníci ptáků vzpomínat na vynikajícího, vznešeného, čestného a milého člověka. Určitě na něj vzpomeneme pokaždé, když na obloze zahlédneme vzdouvající se klín divokých husí či balet havraního hejna sbírajícího se na cestu na tajuplné nocoviště.

Čest jeho památce!

Přečtěte si všechny aktuality a články

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024