Jídlo z blízka – exkurze po brněnských projektech s místním jídlem

Ve dnech 3. až 7. října 2013 uspořádala ZO ČSOP Veronica v Brně exkurzi pro 12 hostů z neziskových organizací z Maďarska (Messzelátó Egyesület), Portugalska (Vertigem - Associação para a Promoção do Património) a Polska (Instytut Innowacji). Základní zázemí tvořil Dům ochránců přírody na Panské ulici, kde probíhaly přednášky.

Hlavním cílem exkurze bylo zprostředkovat inspirující příklady udržitelné spotřeby potravin v Brně s přesahem do okolních regionů. Zahraniční návštěva proběhla v rámci programu pro celoživotní vzdělávání - Grundtvig. Veškeré občerstvení bylo zajištěno z místních zdrojů a/nebo v biokvalitě

Alternativní systémy distribuce potravin: bedýnky, komunitou podporované zemědělství a potravinová banka

Čtvrtek 4. října jsme zahájili představením několika praktických ukázek alternativních potravinových systémů v Brně: potkali jsme se se členy potravinové banky BioBanka. Potravinová banka je projekt, který spravují lidé z organizací Hnutí Brontosaurus, Instruktoři Brno a absolventi či studenti katedry Environmentálních studií MU v Brně. Za poměrně nízkou cenu se tu prodávají potraviny v biokvalitě. Cena může být nízká, protože se potraviny nakupují ve velkém, vše probíhá bez zbytečných obalů a odpadají náklady na provoz obchodu (prodej probíhá ve skladu, o obsluhu a správu systému se starají dobrovolníci, nejsou zde žádné marže). Pro zapojení je nejprve nutné se zaregistrovat do systému a vložit určitý obnos, za který se pak přes internet objednávají potraviny z nabídky od různých dodavatelů. Objednávky pak budou pro zákazníky nachystány ve výdejní dny v prostorách biobanky.

Více informací o BioBance najdete zde.

Poté jsme navštívili Čočkův biojarmark, který byl založen jako aktivita pouhého jednoho farmáře, který dovážel na své motorce kozí sýry do Brna, kde si postupně přes známé sháněl odběratele. Jeho kamarád později založil malý trh, kam vozil každý týden produkty od farmářů z okolí. Lidé si je na základě objednávky přes internet vyzvedávali nejdřív v jeho dodávce, později v kavárně kina Art. Asi před rokem a půl si pronajali poblíž dřívějšího místa výdeje malý obchod, kde prodávají mimo sezónního ovoce a zeleniny i mléčné výrobky, marmelády, pečivo nebo mošty. Vše pochází z okolí Brna a je pěstováno bez chemie.

Dalším představeným projektem byl bedýnkový systém Bedýnky Brno. Funguje tak, že lidé si každý týden objednají bedýnku ovoce a zeleniny za určitý obnos a mají zaručeno, že se jedná o výpěstky čerstvé a lokální. Některé systémy jsou založeny na jakési důvěře, že farmář bedýnku za daný obnos naplní tím, co zrovna sklidil a odběratel předem neví, co dostane. Jindy je obsah bedýnky předem domluven, případně si ho odběratel může jakkoli upravit.
Následující ukázkou alternativní produkce jídla je systém komunitou podporovaného zemědělství (KPZ). Tyto systémy formou přímé podpory drobných sedláků nabízí obzvlášť zajímavý způsob, jak se zasadit o udržitelnou spotřebu potravin ve městě a navíc i podporu ochrany naší krajiny. Ve světě hojně rozšířený a v České republice čerstvě objevený fenomén KPZ nám představili Jan-Hendrik Cropp z německého Freudenthalu, Miloslava Kettnerová z PRO-BIO LIGY a Kateřina Pařízková z Ekologického institutu Veronica, která takový systém pomáhala tento rok iniciovat i v Brně. Více informací o tématu je možné nalézt zde http://www.veronica.cz/kpz. Miloslava Kettnerová vyprávěla o KomPotu - komunitních potravinách ve Středoklukách u Prahy, tento systém funguje v ne zcela běžné formě družstevního spolku. Jan-Hendrik Cropp na univerzitě společně s dalšími studenty založil komunitní statek ve Witzenhausenu ve středním Německu, kde pracuje 5 zaměstnanců podporovaných okolo 60 členy organizace. Je studentem sociálního a ekologického zemědělství a zároveň pěstitelem zeleniny a chovatelem včel. Zabývá se teoretickými základy ekonomie daru a je zapojen do řady politických a sociálních skupin včetně sítě KPZ v Německu.

Zahrádkářské kolonie a Biojarmark

Jedna z největších a nejpopulárnějších zahrádkářských kolonií v centru města Brna – Kraví hora vznikla již v roce 1946. Na bezmála 300 pozemcích o přibližné rozloze 200 m2 si mohou občané města pěstovat zeleninu a ovoce, nebo jen tak odpočívat při nádherném výhledu na město. Krátce jsme se setkali a pohovořili s hospodářem a předsedou této kolonie.

Následoval oběd v restauraci bufetového stylu Rebio, kterému předcházelo vyprávění pana šéfkuchaře o poslání sítě vegetariánských restaurací Rebio. Částečně zde vaří z biopotravin a nabízí i výběr pro lidi se stravovacími omezeními.
Nemohli jsme vynechat návštěvu Biojarmarku, který každoročně pořádá Ekologický institut Veronica. Odehrává se na jednom z nejstarších náměstí v Brně – Zelný trh, kde od jara do podzimu pravidelně funguje zeleninový trh. Často je však velmi těžké zde odlišit místní a biozemědělce od pouhých překupníků zeleniny. Brněnský Biojarmark už po jedenadvacáté na dva dny přivedl do centra Brna kolem dvaceti pouze ekologických zemědělců a výrobců českých biopotravin. Cílem Biojarmarku je upozornit na lokální bioprodukty a nabídnout prostor pro jejich prodej.

Moravský kras

Předposlední den jsme zamířili na celodenní exkurzi do Moravského Krasu, který je jednou z nejdůležitějších krasových oblastí ve střední Evropě. V této oblasti je možné nalézt místní producenty, kteří se sdružují pod síť Regionální značka Moravský kras s cílem podporovat a šířit regionální produkci. V mlékárně v Otíněvsi nám poodhalili výrobu tamější slavné Nivy a proběhla ochutnávka tvarohu. Poté nám přímo v sídle místní akční skupiny Moravský kras byla představena regionální značka Moravský kras regionální produkt.

Tuto značku nesou ovčí výrobky dalšího místa naší návštěvy, je jím ovčí farma pana Korenka v Hlubokých Dvorech. Ukázal nám, jak se vyrábí a chutná pravá žinčica, urda nebo brynza a pohovořil o nekvalitních mléčných výrobcích které ve velkém nabízejí mnohé supermarkety.

Seminář představil účastníkům řadu míst, která tvoří velkou mozaiku produkce, spotřeby a propagace místních potravin v Brně. Věříme, že zúčastnění jsou obohaceni o nové znalosti a budou se brněnskými projekty inspirovat ve svých lokalitách.

 

© ZO ČSOP Veronica - všechna práva vyhrazena

Mapa stránek  |  Datum aktualizace: 22. 2. 2017  |  webmaster

Sledujte nás logo facebook  logo twitter  logo Youtube