Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak používat rybí kosti jako hnojivo pro rostliny na zahradě?

17. 6. 2013

Dobrý den, v jedné knize jsem se dočetla, že rybí kosti slouží rostlinám jako zdroj živin a obohacují půdu o dusík a fosfor. Přijde mi škoda vyhazovat doma rybí kosti, když jsou tak užitečné. Znáte nějaké postupy, jak je bezpečně k rostlinám na zahradu dávat? Bojím se, aby je nevyhrabávaly kočky či aby kosti nepřitahovaly myši. Pokud se nějak mají sušit, tak nevím, jak to udělat, aby "nesmrděly" v celém domě.

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Souhlasím, rybí kosti jsou opravdu dobrým hnojivem. Kosti, případně další zbytky z ryb, je vhodné zapravit do půdy například při sázení rajčat, tedy ke kořenům. Pak je kočky ani kuny nenajdou. Pokud je chcete sbírat do zásoby a usušíte je dostatečně rychle, nemusíte se obávat zápachu, skladovat je však doporučuji dobře usušené v uzavřené nádobě. Před uskladněním je možné je podrtit,  od drobnějších ryb například v mlýnku na maso. Po delším povaření v papiňáku lze rybí kosti i šupiny také rozmixovat, pak je uskladnit v mrazničce nebo zavařit a po naředění použít jako zálivku. Samozřejmě, pokud máte dost místa v mrazáku, můžete kosti skladovat i tam. Pokud vám jde hlavně o fosfor, lze kosti také spálit a hnojit jejich popelem, velká část dusíku však při tom unikne do ovzduší. Věřím, že rybí kosti půjdou vašim rostlinám k duhu.

Autor: Helena Vlašínová; Ekologický institut Veronica

Další dotazy z kategorie: Rostliny, zeleň Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 11. 4. 2024