Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Studánky na ekomapě - kontrolujte průtok vašich oblíbených zdrojů

Archiv aktualit a článků

Publikováno: 8. 1. 2018, autor/ka: Rudolf Pecháček

Začátkem letošního roku dosáhl počet záznamů o studánkách na Ekomapě čísla 890. Postupně se také doplňují záznamy tak, aby byly informace pokud možno jednotné. Vzhledem k postupnému snižování hladiny často jen mělkých podzemních vod mohou ale některé prameny být v současnosti i bez vody, nebo jejich průtok být jen velmi malý. Velký vliv má na tento stav stále větší výpar z půdy, vyšší průměrné teploty a rychlejší odtok srážkových vod.

Návštěvníci lesa se o tom mohou lehce přesvědčit. Stačí mít půllitrovou láhev a změřit rychlost jejího naplnění a po nějakém čase měření zopakovat. Na začátku jara po tání sněhu je průtok nejvydatnější, ale postupně se snižuje. U pramenů, které mají po celý rok jen velmi malou rozkolísanost průtoků je složení vody nejstabilnější. Tam kde se vlivem srážek během léta průtok výrazněji navýší, bývá problémem kvalita této vody.

Jaký vliv na odtok a obsah rozpuštěných látek ve vodě má stav okolí studánek je možné porovnat, dojde-li k většímu odlesnění v okolí prameniště. Rozkolísanost průtoků je pak větší a o kvalitě vody se nedají dělat žádné iluze. Např. v Podkomorských lesích u Brna došlo u známé Ríšovy studánky, která měla vždy jen mělkou a ne moc kvalitní vodu k úpravě okolí odstraněním různé menší vegetace v jejím prameništi. Její největší vydatnost byla i 4 l/min, ale v poslední době klesla i na 0,1 l/min. Bude zajímavé sledovat, zda nepřijde v roce 2018 na nějaký čas o vodu úplně podobně jako už celá řada dalších.

Ve studánkové poradně je snaha o co nejúplnější přehled těchto dějů a jsou vítány i vzorky vody, popř. i informace o průtoku pramenů, které nejsou ještě na mapě zachyceny.
Podívejte se na Mapu všech studánek s rozbory vody a dalšími údaji.

Přečtěte si všechny aktuality a články

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024