Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Ohrožuje nás uvolňování vláken z mikrovláknové utěrky?

19. 10. 2017

Proč doporučujete pro úklid v domácnosti švédské utěrky? Četla jsem, že když se polyester vypere, tak malé částečky polyesteru se uvolňují do vody. Zpětně se po vyčištění tato voda dostává zpět do kohoutku jako pitná voda, ale bohužel s částicemi plastu, protože to nelze z vody odstranit. Je to pravda? A nebylo by tedy lepší doporučovat přírodní materiály?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Problematika mikroplastů je v současné době novým tématem. Prozatím vědci zjistili, že se ve vodě kromě okem viditelného znečištění nachází také mikroskopické úlomky a vlákna plastů, které nejdou běžným čištěním a úpravou vody odstranit a dostávají se tak do pitné vody. Mikroplasty pocházejí nejčastěji ze syntetického oblečení, otěru pneumatik, nátěrů, rozkladu mikroplastů a z kosmetiky. Je odhadováno, že 15-31 % znečištění moří plasty představuje přítomnost mikroplastů. IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) uvádí, že 35 % ze znečištění mikroplasty pochází z praní syntetických textilií. Umělá vlákna se nacházejí nejen v kohoutkové vodě, ale i v některých studnách.

Odborníci přiznávají, že mikroplasty ve vodě, především v té mořské, jsou dosud nepříliš identifikovaný problém, o němž nikdo nedokáže říci, jak velký skutečně je s ohledem na vliv na lidské zdraví. V rámci České republiky se problematice věnoval například Státní zdravotní ústav a ten ve svém stanovisku prohlašuje: „Zatím neexistuje žádný důkaz, ani nějaká odůvodněná hypotéza, že by plastové mikročástice při požití člověku (a vyšším živočichům) nějak škodily. Plasty jsou obecně dost inertní a jejich sorpční schopnost skoro nulová.“ Přítomnost mikroplastů ve vodním prostředí má negativní vliv na vodní živočichy, jejich významné množství obsahují především zažívací ústrojí ryb.

Ve své otázce se ptáte na polyesterovou švédskou utěrku, která může být zdrojem uvolňovaných syntetických vláken. Je možné, že při úklidu, namáčení, máchání a praní takové utěrky může k uvolnění vláken docházet, ale představíme-li si rozměry takové utěrky a porovnáme-li je například s objemem oblečení z polyesteru, ze kterého je již vyráběno více než 60 % oblečení, tak lze toto uvolněné množství považovat takřka za zanedbatelné.

Srovnání mikrovláknové a bavlněné utěrky

Navíc pokud bychom namísto švédské utěrky uklízeli pomocí bavlněného hadříku, bylo by nutné použití čistících prostředků a to ve výrazně větším množství než se švédskou utěrkou. I kdybychom vybírali čistící prostředky ekologické, je jisté, že svojí výrobou životní prostředí zatížily. Pokud nenakupujeme bezobalově, tak se s použitím čistících prostředků zvyšuje podíl plastového odpadu. Vezmeme-li do úvahy fakta, která máme v tuto chvíli k dispozici, přikláníme se při úklidu k použití švédské utěrky, díky níž se minimalizuje použití pomocných čistících prostředků a doporučujeme uvážlivý nákup textilií, podporujeme přírodní materiály (bavlna, len) a recyklaci oděvů (secondhandy, bazary). Při nákupu kosmetiky se vyvarovat té, která mikroplasty přímo obsahuje, bývají označovány jako microbeads a jedná se zejména o peelingové krémy a zubní pasty.
Pokud máte aktivní zájem o snižování znečištění plasty, najdete užitečné informace na stránkách Koalice proti znečištění plasty (v angličtině).

Autor: Markéta Honzová; Ekologický institut Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Škodliviny v životním prostředí Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 11. 4. 2024