Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Zlepšení kastlových oken

1. 6. 2006
Doporučení Ekologické poradny Veronica

Proč opravovat kastlová okna?

Důvodů je několik:

  • Nová okna si nemůže každý dovolit.
  • Dobře opravené kastlové okno je kvalitnější než standardní nové okno ať už dřevěné nebo plastové.
  • Oprava okna je jednoduchá a levná.
  • Co se týká složitosti, je oprava nejspíš stejně náročná jako vybourání starého okna a osazení nového.
  • Výjimku mohou tvořit pouze okna s uhnilými částmi nebo silně deformovaná, kde je oprava již náročnější.

Jaká by měla být skla?

Sklo by mělo mít co nejmenší ztráty tepla. V minulosti se používala skla jednoduchá, následně se k nim připadalo druhé sklo. Poté se vynalezlo dvojsklo plněné vysušeným vzduchem, kterému někteří mylně říkají izolační, avšak má stejné vlastnosti jako dvě obyčejná skla za sebou. Slepou cestou byla také tzv. vakuová skla, která mají z meziskelního prostoru částečně vysátý vzduch. Tato skla mají jen o málo lepší vlastnosti než dvě obyčejná skla.

Skutečnou revolucí byl až vynález speciální nízkoemisivní vrstvy nanesené na povrch skla. Tato vrstva snižuje vyzařování tepla asi dvacetkrát, soustava dvou skel za sebou, z nichž jedno je opatřeno touto vrstvou, má dvakrát lepší tepelně izolační vlastnosti. Při aplikaci nízkoemisivní vrstvy směrem do uzavřeného prostoru dvojskla či trojskla lze použít levnější měkké pokovení, jinak pokud je vrstva v kontaktu s měnícím se vzduchem je zapotřebí volit dražší tvrdé pokovení. Další úpravou je plnění prostoru mezi skly vzácným plynem, který vede méně tepla. Podle izolačních schopností (a podle ceny) je lze seřadit takto: argon, krypton, xenon.

Lepší izolační vlastnosti získáme také pokud zvětšíme počet dutin (vyplněných buď vzduchem nebo vzácným plynem). Vzniká tak trojsklo (či čtyřsklo). Z důvodu zachování hmotnosti dvojskla, lze prostřední sklo vyměnit za fólii, což se prodává pod obchodním názvem Heat Mirror. Taková skla mají asi jeden a půlkrát vyšší izolační vlastnosti než obdobné dvojsklo.

Chemické složení skla resp. obsah atomů železa ve skle je bez vlivu na izolační vlastnosti, ale má výrazný vliv na prostup slunečního tepla do místnosti. Skla s nízkým obsahem železa se u nás nazývají různě, lze se setkat s pojmy bílé sklo, solární sklo nebo diamantové sklo, nicméně jsou těžko k dostání.

U izolačních dvojskel, trojskel a Heat Mirrorů hraje také velikou roli kvalita distančního rámečku. Ten je často hliníkový s výplní silikagelem, plastový, laminátový nebo nerezový. U skel, která nejsou alespoň tři centimetry zapuštěná do rámu (což je případ renovovaných kastlových oken), je zapotřebí volit rámeček lepší než hliníkový. To je nejlépe laminátový nebo nerezový. Plastové rámečky jsou diskutabilní z hlediska trvanlivosti. Ideálně renovované kastlové okno má na vnější straně pokovené dvojsklo s výplní argonem či kryptonem, je vysunuté až do izolace, na vnitřní straně má buď také dvojsklo nebo jednoduché sklo s tvrdým pokovením a distanční rámečky dvojskla jsou laminátové nebo nerezové. Jak má vypadat okno v pasivním domě se dozvíte zde.

Jak tedy postupovat?

neotvíravé okno

Nejprve zvážíme, zda okno chceme do budoucna otvírat. Tato možná trochu netradiční úvaha může do značné míry ovlivnit způsob renovace. Usoudíme-li, že okno není třeba otvírat (může to být případ řady oken v přízemí, kdy na větrání užijeme jen část nebo malé okno vedle dveří apod.) je oprava okna jednodušší, levnější a účinnější. Celou venkovní část rámu napevno zasklíme jedním dvojsklem, lépe trojsklem podle velikosti okna tak, že do rámu po vyndaných křídlech okno zatmelíme a překryjeme dřevěnými lištami tak, aby bezpečně drželo. Lišty mohou být zespodu opatřeny navíc proužkem polystyrenu s přesahem na rámeček trojskla či dvojskla. Takto lze upravit třeba i jen část okna a zbývající část nechat otvíravou - je to ostatně dnes už poměrně časté řešení nových oken. Příčky v okně a vnitřní křídla necháme tak jak jsou kvůli pěknému vzhledu a kvůli prostorové tuhosti rámu okna. Vnitřní křídla lze i vyndat, ale lepších izolačních vlastností dosáhneme, necháme-li je tam.

otvíravé okno

Výměna skla v otvíravém okně je také velice jednoduchá. Okenní rám musí být přiměřeně zdravý a otvíravé části nesmí být příliš zkřivené. Mírné zkřivení lze vyrovnat. Kastlová okna jsou většinou konstruována tak, že jednotlivá křídla mají tvar dosti vysokého obdélníku (poměr stran 1:2,5 až 1:4), a proto jsou panty relativně málo namáhané na ohyb a bezpečně vydrží i několikrát vyšší zatížení než při zasklení jednoduchým sklem původní tloušťky 2,5 mm. Nyní se bohužel používá standardně tloušťka 4 mm a při aplikaci dvojskla tak dojde ke zvýšení zátěže více než trojnásobnému. Přesto je otvírání a zavírání takového okna bez problémů. Samozřejmostí jsou ovšem namazané panty. Vyměňují se vnějšíkřídla. Z tepelně izolačního hlediska je jedno, kam tato skla přijdou, ale izolace vnějších křídel zamezí jejich rosení (či zamrzání) a lépe chrání dřevěnou konstrukci okna. Samotná výměna probíhá následujícím způsobem:

  • Zakoupíme dvojsklo (nebo sklo Heat Mirror) o rozměrech odpovídajících rozměru rámu okenního křídla. Rozměry nemusí sedět přesně na milimetr (zejména opravujeme-li více oken, zjistíme, že každé křídlo je malinko jiné a museli bychom objednávat každé sklo speciálně), neboť rozměr zasklívacího prostoru lze v rámci úprav mírně zvětšit.
  • O tom, jaké sklo zakoupit, bylo pojednáno výše.
  • Vysadíme vnější křídla a libovolným způsobem z nich vyndáme zasklení, bez porušení skla je to mnohdy dost těžké.
  • Pomocí horní frézky a frézy s bočním a dolním odběrem prohloubíme drážku tak, aby bylo sklo alespoň čtyři milimetry utopené. Zřejmě lze nechat sklo i lícovat, ale pak je zapotřebí opatřit křídlo ještě dodatečnými přídržnými lištami. Nejlevnější horní frézka, včetně laciných fréz, je investice zhruba dvoutisícová, takže je potřeba ji rozložit do více oken. V případě opravy jednoho okna je zřejmě vhodnější si frézku někde zapůjčit.
  • Nevyfrézované rohy se dodělají ručně dlátem.
  • Zasazené sklo by mělo mít na okrajích malou vůli, aby byla umožněna mírná dilatace.
  • Proti vypadnutí se sklo zajistí standardním způsobem. Do křídla se zatlačí malé zajišťovací plechové trojúhelníčky.
  • Sklo se zatmelí neutrálním silikonovým tmelem.

Postup při opravě. Klikněte pro zvětšení Postup při opravě. Klikněte pro zvětšení

utěsnění okna

Ani výměna vnějšího jednoduchého skla za dvojsklo či trojsklo nezabrání rosení tohoto skla v okolí distančního rámečku. Důvody tohoto rosení jsou poměrně složité, ale zabránit tomu je poměrně jednoduché. Zajistíme to utěsněním vnitřních křídel tak, aby se vnitřní relativně vlhký vzduch nedostal do vnitřního prostoru kastlového okna. Naopak vnější křídlo by úplně těsné být nemělo. Pokud těsné je, je možné provrtat vnější rám malým vrtáčkem. Po těchto opatřeních se v prostoru kastlového okna nachází relativně suchý venkovní vzduch a vnější okno se nerosí. Utěsnění je ostatně obecně důležité pro zlepšení vlastností vnitřního mikroklimatu. Větrá-li se netěsnostmi, je vzduch v zimě často příliš suchý (relativní vlhkost okolo 30%, přičemž optimum je od 45 do 60%). Optimální vlhkosti, čili lepšího zdravějšího vzduchu, dosáhneme utěsněním všech škvír a větráním podle potřeby krátkým intenzivním průvanem. Lze se orientovat i podle vlhkoměru, který by v těsném domě neměl chybět. Těsní se nejvnitřnější stykové hrany křídel pomocí nalepovacího polyetylenového těsnění, nebo je možné vložit silikonové těsnění do drážky vyfrézované do vnitřního rohu profilu křídla. Více o těsnění oken zde.

Nízkoemisivní rolety

Do vnitřního prostoru dvojitého okna lze umístit roletu z pokovené fólie. Na boční desky v okně se připevní dřevěné laťky tloušťky asi 1,5 cm, na interi­érové straně od rozvinuté fólie. Studený vzduch v prostoru mezi fólií a vnějším sklem roletu přitlačí na latě, čímž se stane těsnou. A výsledek? Bez jakýchko­liv dalších úprav zlepší pokovená fólie celé okno více než dvakrát, na hodnotu U = 1,1 W/(m2.K). Příjemnou vlastností rolety je, že okno zůstane ze 3 % prů­hledné. Pokovenou fólii lze koupit v prodejně sportovních potřeb, prodává se jako horolezecká termopřikrývka. Rolety je zapotřebí zatahovat na noc, ve dne jsou vlastnosti dvojitého okna díky slunečnímu záření přijatelné.
Podrobněji k nízkoemisivním roletám zde

Stáhněte si zdarma nebo si zakupte tištěný výtisk naší publikace Co s okny - Upravená stará okna lepší než nová

Autor: Ludvík Trnka; Ekologická poradna Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Ekologické stavění Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024