Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Hlasujte, které studánky budou opraveny

Archiv aktualit a článků

Publikováno: 6. 6. 2017, autor/ka: Rudolf Pecháček

Upravené vývěry spodních vod – studánky a studny patřili odedávna k základním potřebám obyvatel. Práce na poli, nebo v lese nebyla bez nezávadné vody ani možná. I v současnosti bývá část těchto dochovaných zdrojů využívaná návštěvníky lesa jako zdroj občerstvení. V mnoha případech je však jejich kvalita již naprosto nevyhovující. Nově se studánky budují často jen za účelem čistě estetickým a podchycení a zabezpečení vývěru vody bývá nedostatečné. Výjimkou jsou prameny sledované v sítí ČHMU, u kterých je prováděn i dvakrát ročně kompletní chemický rozbor.

Přesto se občas podaří i vyčistění a úprava některé starší studánky a jsou i místa, kde se objeví u studánky chemický rozbor. Do podpory oprav studánek se nyní zapojila i jedna významná soukroumá společnost, která iniciovala projekt Živé studánky. V rámci projektu vytipovali odborníci z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) studánky, které kvalitou vody jsou k opravě vhodné. Jedná se o 6 krajů a v každém jsou navrženy 3 studánky, jejichž podrobnější popis zájemci najdou na internetové adrese: https://www.zivestudanky.cz/ Z nich budou moci zájemci vybrat hlasováním v každém z těchto krajů jednu vítěznou studánku, která se následně dočká odborné renovace. V příštím roce by měl výběr a oprava studánek pokračovat i v dalších krajích České republiky.

V rámci jihomoravského kraje byla ČSOP Veronica navržena trojice studánek, které v minulosti měly velmi dobrou vodu, ale o kterou z různých důvodů přišly. Jedna z nejnavštěvovanějších byla vždy studánka Vrbovec v Údolí Oddychu v městské části Brno-Bystrc. Manipulací s jejím průtokem si ale většina vody našla odtok jinudy a jen nové podchycení může obnovit tento zdroj velmi dobré vody.
Druhá navržená je Ivanovická studánka v MČ Brno-Ivanovice. I zde došlo k poškození odtoku a její současná vydatnost je jen zlomkem té předchozí. Po vyčištění jímky a po jejím lepším zajištění by také ona mohla sloužit jako zdroj velmi dobré vody.
Třetí navrženou v rámci JMK je studánka Pod Novým Hradem na velmi frekventované trase mezi Adamovem a Blanskem. Dříve vydatný zdroj vody a občerstvení pro turisty a cyklisty v současnosti jen kape. Přitom je před studánkou uděláno posezení, které přímo nabádá k zastavení. I zde by se po odborném zásahu zajisté podařilo vše opět vrátit do „starých dobrých časů".

O tom, která studánka bude nakonec opravena, můžete rozhodnout i Vy svým hlasováním. Hlasování probíhá v období od 31. 5. 2017 do 31. 7. 2017 včetně na výše uvedené internetové adrese. Při troše štěstí můžete ještě vyhrát i nějakou cenu od sponzora.

Přečtěte si všechny aktuality a články

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024