Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Výsledky soutěže Nejekologičtější počin na výletě či dovolené

Archiv aktualit a článků

Publikováno: 25. 6. 2008, autor/ka: Lucie Nováková

Soutěž je vyhlašována v rámci programu Aktivit pro životní prostředí Dnů lidí dobré vůle na Velehradě. Cílem soutěže je přivést rodiny - děti i rodiče, žáky či studenty i jejich učitele, občany i různorodé zájmové skupiny k zamyšlení nad možnostmi a způsoby trávení volného času – víkendů, dovolené, výletů, výprav či zájezdů a poukázat na možné alternativy šetrnější k životnímu prostředí. Smyslem je najít vhodnou formu stráveného času, ne se vzdát svého cíle. Udělat šetrný a ohleduplný krok - jeden, druhý... více.

První ročník soutěže byl vyhlášen při Dnech lidí dobré vůle 4. července 2007 a záštity nad soutěží se ujala Kateřina Jacques, poslankyně Parlamentu ČR.
Celý rok bylo možné zasílat výtvarné, literární či fotografické práce, které v červnu zhodnotila porota.
Celkem se sešlo 79 autorských prací, zapojilo se 12 škol a 2 jednotlivci. Většina příspěvků byla kreslených či malovaných, ale objevilo se také osm psaných příběhů a jedno kombinované výtvarně velmi povedené dílo.
Zajímavé je opakování dvou hlavních motivů v převážné většině prací – úklid odpadků nalezených v přírodě či na ulici a výlety do přírody, ztělesňované zejména stanováním, děláním ohýnku a návštěvou hradů či ZOO. Jakoby šetrný krok k přírodě spočíval v tom, že ji vůbec navštívíme.
Pro porotu bylo tedy těžké rozhodovat o tom, která práce se správně trefila o tématu - jak přistupovat k návštěvám ZOO, kdy děti tím vyjadřují vztah ke zvířatům, ale na druhou stranu si nedávají do kontextu stav a podmínky zvířat žijících ve volné přírodě. Stejně jako obrázky o stanování a táboráku vyjadřují příjemné prožitky v přírodě, ale zároveň jsou v protikladu se zákazy stanování a rozdělávání ohňů, jež se na některých pracích také objevují. Podobně je z prací také čitelné, že školy dnes děti důsledně vedou k třídění odpadu a že děti vědí, co je pro životní prostředí správné a co ne. Otázkou zůstává jak daleko je od vědění ke skutečnému činění a především chápání daných souvislostí a vytvoření vlastního vztahu či postoje. Demonstrace ekologického cestování je zastoupena především pěšími a cyklo výlety. Vlak se objevil pouze v kresbě šestileté dívenky. Neužívání vlaku k dopravě např. na dovolenou je jistě otázkou nejen pohodlí, ale i ceny, nebo naopak.
Počin, který se dal asi nejvíce považovat za ekologický a který se v došlých pracích objevil dvakrát, jsou akce pravidelně organizované k úklidu a údržbě určité oblasti či vlastního okolí, systematické vedení žáků k pochopení ekologických a environmentálních principů pořádáním exkurzí, výletů apod. Tyto práce byly proto oceněny. V individuálním příspěvku, který přišel od 8leté dívenky je zase ocenitelné celkové pojetí vztahu k životnímu prostředí i životního stylu, které vychází z rodinného zázemí. Autorka této práce vyhrála hlavní cenu. Ve starší věkové kategorii byly oceněny dvě dívky z jedné školy u nichž obě práce sice nesly opakovaný motiv odpadů v přírodě, ale jedna vynikala trojdílným výtvarným zpracováním a druhá byla zajímavá reálností příběhu - člověk je smutný nad hromadami odpadu, které v přírodě nachází, ale většinou pro něho není technicky možné s ním něco sám udělat. Naopak nápad zavolat na kompetentní orgán je výrazem nelhostejnosti a důvtipu. Oceněny byly také obrázky třech nejmladších přispěvatelek, mezi nimiž se objevil jediný vlak. Přes téměř jednotnou tématiku prací, jsou příspěvky zajímavé a často pěkně výtvarně zpracované. Při posuzování byly rozděleny na kategorii „texty“ a „kresba/malba“ a dále dle úrovně prací na dvě věkové kategorie 6 – 11 let a 12 – 15 let. Oceněno bylo celkem šest příspěvků. Cenami pro vítěze jsou pobyty na ekofarmě a v modelovém pasivním domě s  exkurzemi po ekologických projektech obce, publikace a dárky od chráněné dílny Sv. Josefa - Charita Opava

Vítězné práce budou vystaveny 4. července 2008 v rámci Dnů lidí dobré vůle na Velehradě ve Stojanově gymnáziu od 14 do 23 h, ostatní příspěvky budou vystaveny v kostelíku sv. Jana nad archeoskanzenem v Modré u Velehradu od 10 do 18 h.

Vítězné práce můžete vidět také na internetových stránkách Dnů lidí dobré vůle. 

Přehled výsledků

kategorie texty

1. místo – Klára Machů, Uherský Brod, 8 let
2. místo – David Drexler, ZŠ TGM Blansko, 15 let

kategorie kresba/malba

věk 6 – 11 let

ocenění – seriál obrázků 2. a 3. ročníku ZŠ Ostopovice
ocenění – Simonka Petráková, Janička Baťková, Šárka Machačová – MŠ Bílý Potok, Liberec, 6 - 7 let

věk 12 – 15 let

ocenění – 3dílná práce, Eliška Faloutová, ZŠ Máj II, České Budějovice, 14 let
ocenění – Lucie Schmidová, ZŠ Máj II, České Budějovice, 13 let

Složení poroty pro vyhodnocení prací:

Kateřina Jacques, poslankyně Strany zelených
zástupci poslanecké kanceláře Strany zelených
Josef Kořenek, tajemník projektu Dny lidí dobré vůle
Lucie Nováková, Ekologický institut Veronica

Přečtěte si všechny aktuality a články

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024