Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak uskutečnit svatbu ekologicky?

21. 5. 2014

Letos v červenci plánujeme svatbu a to docela velkou. Je mi jasné, že nejlepší pro životní prostředí by bylo veselku nepořádat vůbec, ale vzít se chceme a kamarádů a členů rodiny, které bychom rádi pozvali máme hodně. Stejně bych si ale moc přála, aby naše svatba po sobě zanechala co nejmenší ekologickou stopu. Chtěla bych se Vás tedy poprosit o jakoukoliv radu z vlastní zkušenosti popř. odkazy na webové stránky (i zahraniční), kde bychom mohli najít inspiraci. Předem moc děkuji a přeji krásný den.

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Snaha o ekologickou svatbu, neboli eko-svatbu je docela populárním trendem v zahraničí. V České republice zatím není tak rozšířena. Na zahraničních portálech lze najít řadu inspirativních tipů a nápadů. Níže je krátké shrnutí některých z nich, doplněné o naše vlastní poznatky a nápady.

Při plánování svatby je důležité zvážit, co může mít při slavnosti největší negativní dopady na životní prostředí a v těchto oblastech se snažit chovat maximálně ekologicky (např. přeprava svatebčanů nebo potravin na velké vzdálenosti, energeticky náročná svatební cesta do dalekých zemí, neekologická výzdoba).

Svatba šetrnější k životnímu prostředí může být i levnější, neboť jejím základem je nechat co nejvíce věcí připravit kamarády, příbuznými a známými.

Svatební oznámení, pozvánka, výzdoba

Pozvánky se dají připravit elektronické, jelikož skoro každý v současné době používá elektronickou poštu. Tím lze ušetřit papír, peníze i čas. Další cesta – vytvořit webové stránky, kde uvedete veškeré detaily ohledně místa, provedení apod. Elektronická cesta je nejvhodnější také v případě, že vaše oznámení je rovněž elektronického původu, např. formou videa.

Přesto je určitě pěkné mít oznámení tištěné. Trocha materiálu na výrobu či na dopis je z hlediska zatížení životního prostředí zanedbatelná. Na druhou stranu vizuální efekt bude většinou mnohem větší a vjem trvalejší.

Krásná budou ručně tvořená oznámení s použitím přírodních či recyklovaných materiálů, včetně recyklovaného papíru. Prohlédněte si krásné fotografické tipy takových pozvánek. Případně jsou na stránkách popsány celkově zajímavé nápady, jak by se dalo eko-svatbu dekorovat. Pokud nezvládneme takové oznámení vyrobit sami, necháme si vyrobit oznámení dle našich instrukcí. Už oznámení samozřejmě může ladit se stylem celé svatby.

Z celé řady ekologických, místních, přírodních či alespoň recyklovaných materiálů může být svatební výzdoba (ať to bude na radnici, v kostele, v přírodě) i následná svatební hostina.

Svatební výzdoba
Svatební výzdova lokálního a sezónního původu, aranžovala Stáňa Bártová, foto: K. Pařízková

Místo svatby

Vzhledem k tomu, že svatbu plánujete v červenci, máte dobrou možnost uskutečnit oslavu v přírodě. Zkuste se zamyslet nad místem, kam by se dalo jednoduše dostat veřejnou dopravou. Zařiďte celou událost na jednom místě, aby návštěvníci nemuseli zbytečně cestovat.

Jedna naše kolegyně vypravila z místa, kde bylo ubytování a svatební hostina, do kostela a zpátky společný autobus pro všechny.

Květiny

Venkovní oslava Vám pomůže ušetřit na dekoracích. Když i přesto budete chtít nějak místo provedení ozdobit, používejte lokální květiny. Není zrovna snadné sehnat ty opravdu místní. Naštěstí stále ještě najdeme zahradníky, kteří lokální květiny pěstují. O pomoc můžeme požádat také někoho z rodiny, kdo má zahradu a je ochoten se o květiny podělit. Skoro na každém místě se dá od jara do podzimu natrhat řada lučních květin, v každé sezóně jiných. Jejich barva Vás může inspirovat k celkovému barevnému ztvárnění svatby.

Je dobré také svatební hosty předem upozornit, že nechceme dostávat dovozové květiny.

Stravování

Využijte lokální a sezónní nabídku potravin. Tady bych se zase obrátila na rodinu, třeba někdo něco pěstuje a by mohl se s Vámi podělit. Čím bude strava jednoduší, tím lépe. Můžeme využít také služeb profesionálních cukrářek a cukrářů, kteří pečou ze sezónních a lokálních surovin, včetně bio.

Jako nápoje mohou posloužit lokální, bio ovocné mošty či limonády, moravská či česká biovína, prodává se i české biopivo. Ve zdobených karafách na stolech můžete nabídnout domácí šťávy ozdobené a ochucené našimi bylinkami. Lze sehnat i biosekt (biošampaňské) z našich hroznů vyrobený u nás.

Na ekologickou svatbu určitě nepatří žádné jednorázové nádobí a také zbytečná balená voda.

Oblečení

Velkou otázkou jsou svatební šaty, které si většinou člověk obleče jen jednou. Popřemýšlejte o půjčení šatů, v současné době jsou půjčovny docela populární. Kdybyste chtěla opravdu svoje vlastní šaty, tak by mohly být z recyklované látky. Další nápad - svatební šaty ze dvou kusů, tím myslím oddělitelnou sukni. Je velká pravděpodobnost, že si takové šaty obléknete i po svatbě, nebo budete nosit části odděleně.

Ekologické je mít šaty z lokálního materiálu, např. lněné (menší spotřeba vody a pesticidů při pěstování), konopné či vyrobené na míru místní krejčovou (podpora místní ekonomiky). Ušití šatů, včetně nákupu (bio) látky vyjde levněji než půjčení v půjčovně.

Prsteny

Zkuste najít nějaké z recyklovaných kovů (např. ze starých šperků, které už nebudete nosit). Abyste měli jistotu, že Váš prsten byl vyroben férově. Další cesta – použít nějaký starožitný prsten. Nebo můžete udělat nový ze starých, což bude ještě osobitější.

Některé páry volí raději materiály zcela přírodní, např. dřevěné. Málo trvanlivý, ale krásný, je prsten z bylin a květin. Prsten z chirurgické oceli je ekologičtější než prsten z nového zlata.

Svatební dary

Většina svatebčanů musí řešit otázku svatebních darů. Příbuzní, přátelé a kolegové se vyptávají. Nevhodnými a zbytečnými dary lze pokazit celkové vyznění ekologické svatby. Je proto vhodné předem nasměrovat svatebčany jednotlivými tipy za žádoucím ekologickým směrem.

Svatební cesta

Že by pěší putování po stopách Karla Hynka Máchy?

Reklama

Chcete-li od nás doporučení na zajímavé místo pro svatbu, tak zkuste naší  přírodní zahradu v Hostětíně (v Bílých Karpatech). Pro váš nezapomenutelný svatební den je jako stvořená.

Konkrétní příklad ze svatebního webu jednoho našeho kolegy – informace, které obdrželi všichni svatebčanky a svatebčané

Pozn.: Obřad se konal na stejném místě jako oslava, nemusel se řešit přesun dopravou.

  • Místo svatby je z centra města kousek. Přijďte tedy pěšky, přijeďte na kole, využijte MHD. Auta nechte doma, na našem svatebním startu nemají co dělat.
  • My sami auto nemáme, žádné zdobení autíček bílýma pentlema tedy nebude. Ozdobená jízdní kola jsou samozřejmě vítána.
  • Květiny a květinová výzdoba: Hurá na louky a popř. do českých zahradnictví. Ani doma nemáme květiny z Afriky převážené přes Holandsko.
  • Pochutnáníčko: regionální, sezonní, a kde to půjde, tam i bio. Stejně tak si vaříme sami doma. Jídla bude dosti! Ovšem nebudeme kvůli tomu drancovati svět...
  • Dary: Náš panelákový byt je malý, všechny servisy, ručníky, povlečení, hodiny a pod. za ta léta máme. I nějaké velmi vkusné vázy s jelenem se u nás dají najít. Jelikož dary máme oba ovšem velmi rádi, uvítáme Vámi vlastnoručně vyrobené předměty, Vámi vypěstované a zpracované produkty. Nemateriální dary nám také udělají radost. Úplně nejvíce nás potěší Vaše přítomnost. Chcete-li nám opravdu něco dáti a nepřijít s prázdnýma rukama (což nám nevadí), doneste nám třebas sepsané či namalované Vaše pokroky a závazky pro životní prostředí v tomto roce. My si je vystavíme a celý rok se budeme s Vámi na dálku radovat.

Zdroje a další zajímavé odkazy pro inspiraci:

Autor: Polina Korneeva a Petr Ledvina; Ekologický institut Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Domácnost, nakupování Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024