Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Fungují na praní prací koule do pračky?

Revidováno: 20. 3. 2014 (původní text: 6. 2. 2013)

Měla bych dotaz na prací koule (prodávané pod názvy např. ecoballs či washball nebo biowashball). Ve vašich příručkách jsme se dočetli jen o pracích ořeších, ale o tomhle nic.

Nemáte s tím nějaké zkušenosti, nebo alespoň ekologický názor?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Prací koule nefungují, je to jen klamavá reklama výrobců. Jejich používání sice nijak neuškodí, ale je zcela zbytečné, jsou to vyhozené peníze. I samotná teplá voda má prací účinnost nad 50 procent, lze v ní vyprat běžné znečištěné barevné prádlo. Proto nemusíme delší dobu poznat, že  používáme zcela nefunkční výrobek. Pokud by prací koule opravdu zázračně fungovaly, tak by je přidávali výrobci praček ke každému prodanému modelu, neboť by to natrvalo zlepšovalo jejich účinnost, resp. by mohli prodávat pračku, která nepotřebuje na praní žádný prací prostředek. Ale to se neděje. Fyzikální zákony platí i v tomto případě. Další důležitý aspekt je neuvěřitelná předraženost tohoto výrobku, je to jen plastová koule, která by mohla stát pár korun a ne tisícikorunu.

K podobným výsledkům došel test spotřebitelského časopisu DTest - S pracími koulemi a mýdlovými ořechy vyperete stejně jako v čisté vodě Ke stejným závěrům dospěl španělský Národní institut pro spotřebitele  „Los resultados del trabajo no ofrecen lugar a dudas: las bolas de lavado limpian, sí, pero igual o incluso menos que el agua. Las diferencias entre hacer la colada en la lavadora con o sin ecobola son, por lo tanto, inexistentes, lo que, según el INC, 'contradice las alegaciones publicitarias de que este tipo de productos no necesitan o sustituyen a los detergentes' .“ Česky to můžeme přeložit ve smyslu: je to zcela jasné, bez pochybnosti, výsledek pomocí pracích koulí je stejný nebo ještě horší než praní v samotné vodě.

Podobné šidítko je i prací polštářek a zmíněné prací ořechy. Jelikož prací koule nefungují, pak nemá ani smysl se bavit o tom, zda-li jsou prací ořechy nebo onen prací polštářek ekologické.

K tématu jsme vystupovali v České televizi v pořadu Sama doma.

Autor: Petr Ledvina; Ekologická poradna Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Praní, mytí, čištění Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024