Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN
Tiskové zprávy
Podívejte se všechny tiskové zprávy

Žáci budou zkoumat doupné stromy

Vloženo: 30. 5. 2017

Doupné stromy. To je téma nového celoročního projektu pro školy, který připravuje Ekologický institut Veronica v Hostětíně. Doupnými stromy rozumíme stromy s dutinami, které vznikly hnilobou jádra či dlabáním datlovitých ptáků. Nejsou jen jakýmsi sídlištěm pro různé druhy lesních ptáků, ale jsou ukázkou koloběhu lesního ekosystému, který ve většině našich lesů chybí. Stromy jsou plné života, který pulzuje vydatně do okolí a obohacuje tak biodiverzitu nejen v bezprostředním okolí. Žáci dvou základních škol ve Slavičíně budou mít po celý rok možnost doupné stromy sledovat, studovat a poznávat.

Hlavním záměrem vytvořeného celoročního programu je na základě zkoumání doupných stromů uvědomit si jejich význam, poznat souvislosti o ekosystému lesa a vytvářet si tak vztah k přírodě v místě bydliště.

„V měsíci květnu absolvovali žáci 7. B dvě aktivity spojené s tímto projektem. Seznámili se s jeho cílem, s významem záchrany doupných stromů. Přímo v terénu si vyzkoušeli metody zjišťování výšky a stáří stromů. Nejzajímavější pro ně bylo putování za doupnými stromy ve slavičínských lesích. V lese nad Pivečkovým lesoparkem žáci objevili a vybrali k záchraně dva doupné stromy, borovici lesní a lípu srdčitou. Při výběru konkrétních stromů se přihlíželo i k jejich poloze (vzdálenosti) vzhledem ke stávajícím cestám. Po odumření těchto stromů by proto nemělo dojít k ohrožení návštěvníků lesa pádem suchých větví nebo částí kmene. Zjišťováním potřebných údajů o těchto stromech, vyplněním potřebné dokumentace a návratem do školy skončilo naše první setkání“, přibližuje průběh projektu paní učitelka Hana Majeriková ze Základní školy Vlára ze Slavičína a pokračuje:

„O týden později následovalo pokračování projektu. Úkolem tohoto dopoledne bylo pro žáky sepsání a následné zaslání oficiální žádosti na ochranu těchto dvou doupných stromů. Žádost byla adresována Odboru životního prostředí městského úřadu Slavičín. V další fázi se žáci mohou těšit na pozorování živých organismů, kteří osídlují “jejich” doupné stormy a taky na písemné vyjádření lesního hospodáře k jejich žádosti. Se žáky jsme zatím na začátku daleké, ale pro ně zároveň velmi zajímavé, cesty, na konci které snad budou mít možnost označit své vybrané doupné stromy ochrannou známkou - modrým trojúhelníkem. Už teď se těšíme na další aktivity, které nás čekají s výbornými průvodci tímto projektem“, dodává Majeriková.

„Doupné stromy jsou hnízdištěm a úkrytem ptáků, útočištěm pro různé druhy savců a především životním prostorem velkého množství bezobratlých. V dnešní době, kdy dochází k plošnému odstraňování takových stromů, je odumřelý či doupný strom vzácností. A tím se stávají vzácností i živočichové, kteří jsou na tyto stromy vázaní. Ochrana těchto stromů má pro celý ekosystém lesa velký význam“, říká o důvodech ochrany pracovník Centra Veronica Jan Talaš.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více o projektu Doupné stromy: https://hostetin.veronica.cz/svet-okolo-doupneho-stromu

Projekt byl podpořen v grantovém řízení Ministerstva životního prostředí a nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.

 

Přílohy:

Zobrazit zprávy za rok: 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 Staré tiskové zprávy

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024