Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN
Tiskové zprávy
Podívejte se všechny tiskové zprávy

Brňané se ponořili do vln Svratky a poslali primátorovi pozdrav od vody

(Společná zpráva Ekologického institutu Veronica a Koalice pro řeky, Rezekvítek)
Vloženo: 10. 7. 2011

Nejen v Brně, ale také v Praze, v Děčíně, v Lysé nad Labem, v Přímělkově, v Třeboni a dalších místech České republiky se lidé sešli u řeky. Svým setkáním chtěli poukázat na fakt, že řeky a říční břehy jsou zajímavým místem pro prožívání volného času. Trávení letních dnů u řeky však není žádnou novinkou. Říční koupaliště dříve nebyla ničím výjimečným. V druhé polovině 20. století lidé začali vyhledávat spíše uměle vytvořená koupaliště s chlorovanou vodou. Důvodem byla rychle se zhoršující kvalita vod v řekách. Ta se od 90. let opět výrazně zlepšuje a není tedy důvod, proč se k řekám opět nevrátit. Česká republika se navíc zavázala přijetím evropské rámcové směrnice k dalšímu zlepšování kvality povrchových vod. To je důležité nejen pro lidi, ale zejména pro přírodu.

Biolog David Pithart, předseda Koalice pro řeky dodává „Koupání v přírodě je také neúměrně levnější záležitost než nákladné akvaparky, budované v poslední době v okolí velkých měst. A to levnější jak pro rodiny s dětmi, tak pro případné investory - obce. Osobně se domnívám, že i zážitek z koupání v řece, která proudí, má kolem sebe stromy a jsou v ní ryby, je hodnotnější než dovádění v akvaparku s chlorovanou vodou“.

Brněnští se sešli na místech bývalého říčního koupaliště Riviera. Před samotným koupáním absolvovali exkurzi podél řeky Svratky s výkladem odborníků, věnovaným historii i současnému využití brněnských řek a jejich plánovaným úpravám v územním plánu. Okolo 15té hodiny se lidé ponořili do říčních vln. Osychání na břehu zpříjemnili hudebníci, piknik a čítárna. Jan Labohý, jeden z mnoha účastníků, se podělil o své dojmy: „V řece jsem se nikdy před tím nekoupal a měl jsem i trochu obavy. Když jsem ale viděl, že se ostatní jdou koupat, šel jsem taky. Voda byla čistá a byl to pro mě fakt zážitek“.

Primátoru města Brna a představitelům státního podniku Povodí Moravy lidé poslali pozdrav od řeky (celý text níže). Vyjádřili v něm lítost nad tím, že v Brně není více míst, kde by bylo možné si užít letní pohodu spojenou s koupáním v řece. Skutečné oficiální říční koupaliště v Brně úplně chybí. Pokud by však byl některý úsek řeky vyhlášen jako místo ke koupání, hygienická stanice by začala na tomto místě pravidelně sladovat kvalitu vody a vydávat doporučení ke koupání.

 

Akce je součástí projektů Voda v krajině na vlastní oči podpořeném Ministerstvem životního prostředí a Nadací Veronica v rámci programu Společně pro Brno a projektu Příroda v srdci města 2011 - podpora využívání školních zahrad, městských parků a přírodních zákoutí, podpořeném Ministerstvem životního prostředí.

 

Fotografie jsou dostupné v sekci fotogalerie, nebo ke stažení v plné kvalitě zde.

 

Kontakt:

 

Monika Vokálová, Ekologický institut Veronica, tel.: 724 520 166, e-mail: monika.vokalova@veronica.cz, www.veronica.cz

 

Karla Petřivalská, Koalice pro řeky, tel.:775 580 205, e-mail: karla.petrivalska@rezekvitek.cz, www.koaliceproreky.cz, www.rezekvitek.cz

 

 

 

Text pozdravu od řeky:

 

Vážený pane primátore!

 

Posíláme Vám letní pozdrav od řeky. Odpoledne druhé prázdninové neděle jsme chtěli strávit uu vody. Potkali jsme se u Riviéry, ale místo do bazénu jsme zamířili k řece. Voda byla výborná. Na břehu jsme si pak s odborníky povídali o brněnských řekách, udělali si piknik, zahrála nám skupina bubeníků a houslistka.

 

Společně s námi se v neděli 10. července 2011 vykoupaly v řekách tisíce lidí v České republice i v mnoha dalších evropských zemích. Oslavili jsme tak Evropský den koupání v řekách nazývaný Big Jump.

 

Škoda, že je v Brně tak málo míst, kde je možné si užít letní pohodu spojenou s koupáním v řece. Shodli jsme se na tom, že bychom moc uvítali možnost se již v příštím roce vykoupat ve skutečném říčním koupališti, které Brnu prozatím chybí.

 

Organizátoři akce: Ekologický institut Veronica, Koalice pro řeky a Rezekvítek

 

Kontaktní osoba. Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica, tel. 542 422 757, yvonna.gailly@veronica.cz, Panská 9, Brno

Zobrazit zprávy za rok: 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 Staré tiskové zprávy

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024